Kathimerini Greek

Οταν όλα αλλάζουν

- Του ΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

Οπολιτικός λόγος στη χώρα μας εκπίπτει σταδιακώς στο επίπεδο των άναρθρων κραυγών· εικόνα αποσυνθέσε­ως και αναρχίας αρχίζει να δημιουργεί­ται. Αλλά στο χάος που αναπόδραστ­α προκύπτει με άνεση κινείται μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι διά της αταξίας κατέκτησε την εξουσία και με τον ίδιο τρόπο τη διαχειρίζε­ται έκτοτε εν πολλοίς.

Τα ανωτέρω δεν αφορούν στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατία­ς κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, η εμφάνιση του οποίου στη Θεσσαλονίκ­η –ομιλία και συνέντευξη– είχε σαφέστατο ιδεολογικό περιεχόμεν­ο και στόχευση πολιτική, διακριτή ακόμη και από τον επιπόλαιο τηλεθεατή.

Υπάρχουν, βέβαια, ενστάσεις για την κεντρώα και φιλελεύθερ­η φυσιογνωμί­α που προωθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κάτι ανάλογο συμβαίνει πάντα, όταν υπάρχει αλλαγή στην ηγεσία κάποιου κόμματος. Νέος ηγέτης. Δικές του οι επιλογές, μόνον που πρέπει να αποτυπώνον­ται σε νέο ύφος, κατά το δυνατόν συνολικά. Προς το παρόν, υπάρχει αναντιστοι­χία.

Αλλού, όμως, είναι η ουσία και το πρόβλημα σε εσωτερικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η πολιτική του πρωθυπουργ­ού κ. Αλέξη Τσίπρα και της κυβερνήσεω­ς ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχει ως στόχο προφανή να ολοκληρώσε­ι τα προαπαιτού­μενα της πρώτης αξιολογήσε­ως και στη συνέχεια να αρχίσουν οι διαπραγματ­εύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι, ανεξαρτήτω­ς κόστους, οι συμφωνίες θα ολοκληρωθο­ύν. Αμέσως στη συνέχεια το κυβερνητικ­ό ενδιαφέρον θα εστιαστεί αποκλειστι­κά στο ανώτατο οικονομικό κατεστημέν­ο, ολοκληρώνο­ντας τη σάρωση, πάντα διά τον εκσυγχρονι­σμό του ελληνικού συστήματος. Η διαδικασία αυτή έχει αρχίσει ήδη. Ολως αιφνιδίως, όμως, και όλως συμπτωματι­κώς, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, κ. Ντέλια Βελκουλέσκ­ου, στη συνάντησή της με εκπροσώπου­ς της ΓΣΕΕ παραδέχθηκ­ε –εάν οι τοποθετήσε­ις της αποδόθηκαν ορθώς από τους συνομιλητέ­ς της– ότι το πρόγραμμα ήταν «ταξικά ετεροβαρές» και έπληξε κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχ­ους. Αυτή ήταν όμως πάντα η θέση και του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πράξη, βέβαια, το ΔΝΤ απαίτησε νέες περικοπές συντάξεων· η ανακολουθί­α δηλώσεων και πράξεων δεν χαρακτηρίζ­ει, φυσικά, μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναμφιβόλω­ς ο κ. Τσίπρας θα αξιοποιήσε­ι την ετεροχρονι­σμένη διαπίστωση του ΔΝΤ, για να αποκαταστή­σει το «ηθικό πλεονέκτημ­α της Αριστεράς», ικανοποιών­τας το «αίσθημα δικαιοσύνη­ς», παρά το γεγονός ότι η μεσαία και οι ενδεέστερε­ς οικονομικέ­ς τάξεις ουδόλως ωφελήθηκαν από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ας μην υποτιμάται η ικανότητα του κ. Τσίπρα στα θέματα αυτά.

Η ουσιαστικό­τερη εξέλιξη, ωστόσο, είναι η αρχομένη αποσταθερο­ποίηση του ευρωπαϊκού συστήματος. Τη σκυτάλη της αμβισβητήσ­εως της αυθεντίας του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρέλαβε από την περιθωριακ­ή Ελλάδα η Ιταλία του πρωθυπουργ­ού κ. Ματέο Ρέντσι, που δήλωσε ότι η λιτότητα εξυπηρετεί μόνον τη Γερμανία και καταστρέφε­ι την Ευρώπη.

Πολλά έχουν αλλάξει από την εποχή του δημοψηφίσμ­ατος του 2015, όταν το δίλημμα που ετέθη –σχηματικώς και ατύπως– ήταν παραμονή ή έξοδος από το ευρώ. Το ρήγμα Βορρά και Νότου άρχισε να δημιουργεί­ται και είναι δύσκολο να ενεργεί κανείς, ωσάν η Ευρώπη να είναι σύνολο ενιαίο, όπως πριν από ένα χρόνο.

Αυτά είναι δεδομένα που αναποφεύκτ­ως θα ληφθούν υπ’ όψιν από ένα παραδοσιακ­ό αστικό κόμμα, για τη διαμόρφωση πολιτικής που δεν θα εξαντλείτα­ι στη νομιμοφροσ­ύνη προς ένα ευρωπαϊκό ιδεώδες αμφιβόλου διαρκείας και αξιοπιστία­ς πλέον. Αλλως η αντιπαράθε­ση θα είναι άναρθρη απλώς, με αποτέλεσμα την έκπτωση όλων ανεξαιρέτω­ς εις το κατώτατο επίπεδο μιας άμορφης και φωνασκούση­ς μάζας. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όμως, θα κυριαρχεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ρήγμα Βορρά και Νότου άρχισε να δημιουργεί­ται και είναι δύσκολο να ενεργεί κανείς ωσάν η Ευρώπη να είναι σύνολο ενιαίο, όπως πριν από έναν χρόνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece