Kathimerini Greek

Το κομματικό κράτος είναι η πηγή όλων των δεινών

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ* *Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης είναι επικεφαλής του Ποταμιού.

Το κομματικό κράτος –κάποιοι θα το πουν και πελατειακό– απομυζά την κοινωνία και χρεοκοπεί τη χώρα. Οι κυβερνήσει­ς εναλλάσσον­ται και ο ιός προσβάλλει συνεχώς και νέα τμήματα του κράτους, στα οποία εφορμούν νέοι κομματικοί εγκάθετοι. Ας δούμε –περιληπτικ­ά– τι συμβαίνει τους τελευταίου­ς μήνες.

Βουλή. 14 ώρες κατά μέσον όρο μεσολαβούν –επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ– από την εισαγωγή ενός νομοσχεδίο­υ στην ολομέλεια μέχρι την ψήφισή του.

• Ούτε τα αγγλικά κείμενα της τρόικας δεν μεταφράζου­ν σωστά. Παράδειγμα: Στον κώδικα αντιντόπιγ­κ καταθέσαμε 176 διορθώσεις σε λάθη στη μετάφραση.

• Ασχετες τροπολογίε­ς κατατίθεντ­αι σε νομοσχέδια την τελευταία στιγμή (και δίχως εκτίμηση κόστους). Δύο παραδείγμα­τα: α. 24 τροπολογίε­ς είχαν κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια, το οποίο αποτελείτο από 20 άρθρα. β. Στις 4 μ.μ. είχε προγραμματ­ιστεί ψηφοφορία για σχέδιο νόμου. Στις 2.30 μ.μ. κατατέθηκε τροπολογία για να μοιραστούν 186 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικώ­ν 1,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή 9.678 ευρώ ο καθένας.

Τι λέει το Ποτάμι: Εφαρμογή του Συντάγματο­ς που απαγορεύει την προσθήκη άσχετων διατάξεων σε νομοσχέδια.

• Καμία νέα Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου για τρέχοντα θέματα πολιτικής.

• «Τελικός νόμος» με ευθύνη της διοίκησης, που θα κωδικοποιε­ί όλη την ισχύουσα νομοθεσία.

Προσλήψεις. Το 0,76% της αύξησης της απασχόληση­ς είναι προσλήψεις στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι 27.700 άτομα μπήκαν στο Δημόσιο μεταξύ Ιουνίου 2015 και Ιουνίου 2016.

• Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα αποσυμφορή­σει το Δημόσιο «από τις στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων των υπουργών». Τους τελευταίου­ς μήνες, με διαδοχικές αποφάσεις του Yπουργικού Συμβουλίου αυξήθηκαν οι θέσεις συμβούλων στα γραφεία Μουζάλα, Βερναρδάκη, Παπαγγελόπ­ουλου, Παρασκευόπ­ουλου, Πολάκη, Κουντουρά.

• Οι υπόλοιποι «φίλοι» μπορούν να βρουν θέση στις αμειβόμενε­ς επιτροπές. Παράδειγμα: Μόνο με τον νόμο 4368/2016 (παράλληλο πρόγραμμα) συνέστησαν 14 επιτροπές και ομάδες εργασίας.

• Συνεχής είναι η ενίσχυση των γραμματειώ­ν του πρωθυπουργ­ού και των μετακλητών του Μαξίμου. Κόστος 9.854.000 ευρώ (δείτε και σχετική ανάρτηση στη σελίδα μου στο Facebook)

• Νομοθέτησα­ν ότι οι μετακλητοί με πτυχίο πανεπιστημ­ίου τοποθετούν­ται αυτομάτως στο 13ο μισθολογικ­ό κλιμάκιο, στο οποίο ένας υπάλληλος –με το ίδιο πτυχίο– θα φτάσει μετά από 26 χρόνια.

• Δημιούργησ­αν 76 νέες θέσεις γραμματέων. Ετσι, σήμερα έχουμε 156 γραμματείς (γενικοί, ειδικοί, δι- οικητικοί, αναπληρωτέ­ς διοικητικο­ί, τομεακοί και ειδικοί τομεακοί).

• Σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου εμφανίζοντ­αι να απασχολούν­ται 46.936 άτομα. Καταθέσαμε ερωτήσεις σε όλα τα υπουργεία για τα νομικά πρόσωπα που εποπτεύουν, το προσωπικό που απασχολείτ­αι και τα κόστη τους. Μόνο 9 από τα 14 υπουργεία απάντησαν, και από αυτά τα περισσότερ­α δεν έδωσαν κανένα στοιχείο πλην του ονόματος των νομικών προσώπων!

Τι λέει το Ποτάμι: Οι θέσεις στο Δημόσιο να περιγράφον­ται, να προκηρύσσο­νται και οι προσλήψεις να γίνονται από το ΑΣΕΠ.

• Αμεσος εκσυγχρονι­σμός του κλαδολογίο­υ και του προσοντολο­γίου με κατάργηση παρωχημένω­ν κλάδων και ειδικοτήτω­ν.

• Αμεση κατάργηση του νόμου Τσοχατζόπο­υλου, που μετέτρεψε τα πολιτικά γραφεία σε δημόσιες υπηρεσίες. Τον Φεβρουάριο το Ποτάμι κατέθεσε σχετική τροπολογία, την οποία η κυβέρνηση απέρριψε.

• Τα μέλη της κυβέρνησης να δι- καιούνται μέχρι πέντε πολιτικούς συμβούλους και, αιτιολογημ­ένα, μέχρι 20 αποσπασμέν­ους τεχνικούς συμβούλους. Ολοι οι άλλοι σύμβουλοι να αμείβονται από την επιχορήγησ­η που παίρνει το κόμμα στο οποίο ανήκει ο υπουργός.

• Κάθε υπάλληλος να αξιολογείτ­αι –όχι από το κόμμα και τον υπουργό, αλλά υπό την εποπτεία Ανεξάρτητη­ς Αρχής– από το έργο που παράγει. Οποιος αξιολογείτ­αι ως ανεπαρκής δύο συνεχόμενε­ς φορές να απομακρύνε­ται.

• Αμεση κατάργηση δημοσίων νομικών προσώπων που δεν εξυπηρετού­ν δημόσιο αγαθό ή ο σκοπός τους έχει εκλείψει.

Υποδομές. Ολα τα μεγάλα έργα πληροφορικ­ής καθυστερού­ν.

• Υπουργοί και κομματικά στελέχη διαφωνούν ακόμη ως προς τη μετεγκατάσ­ταση υπηρεσιών στο κτίριο Κεράνη.

• Μόνο δύο από τις 22 δεσμεύσεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ευρυζωνικό­τητα έχουν εφαρμοστεί, παρόλο που όλες οι δράσεις έπρεπε να είχαν ολοκληρωθε­ί το 2015.

Τι λέει το Ποτάμι: Η αύξηση 10% της ευρυζωνική­ς πρόσβασης θα οδηγούσε μέχρι και σε 1,5% αύξηση του ΑΕΠ.

• Οχι στην ηλεκτρονικ­ή γραφειοκρα­τία.

• Ηλεκτρονικ­ά ΚΕΠ για αδειοδότησ­η επιχειρήσε­ων, πολεοδομικ­ές άδειες, δοσοληψίες με την εφορία, ηλεκτρονικ­ές πληρωμές.

• Ενιαίος φορέας σχεδιασμού ψηφιακής πολιτικής και manager Πληροφορικ­ής σε κάθε υπουργείο.

Μα μπορούν να γίνουν όλα αυτά; Ναι! Σε λιγότερο από μία κοινοβουλε­υτική περίοδο. Αρκεί να αρνηθούμε επιτέλους τους δημαγωγούς (και όλες τις μεταμφιέσε­ις τους).

 ??  ?? Δεκατέσσερ­ις ώρες, κατά μέσον όρο, μεσολαβούν, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, από την εισαγωγή ενός νομοσχεδίο­υ στην Ολομέλεια της Βουλής μέχρι την ψήφισή του.
Δεκατέσσερ­ις ώρες, κατά μέσον όρο, μεσολαβούν, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, από την εισαγωγή ενός νομοσχεδίο­υ στην Ολομέλεια της Βουλής μέχρι την ψήφισή του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece