Kathimerini Greek

Ανάκαμψη με αξιοκρατία ή ακραία παρακμή

- Του ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ* *O κ. Νίκος Οικονομίδη­ς διδάσκει στο Stern School of Business, New York University.

Ηομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ήταν μια όαση στην έρημο της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Με τη σημερινή κυβέρνηση της βαθείας διαφθοράς και της Ιουλιανής προπαγάνδα­ς να ακροβατεί στα όρια του παραλόγου, ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης μίλησε ίσια, ξεκάθαρα και ορθολογικά για το τι πρέπει να γίνει και για το τι μπορεί να κάνει αν εκλεγεί και για το πώς θα το κάνει. Χωρίς υποσχέσεις που δεν μπορούν να πραγματοπο­ιηθούν, χωρίς λαϊκισμό, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε συνετά για μια ορθολογική αντιμετώπι­ση του τεράστιου ελληνικού προβλήματο­ς. Πέρα από τα άμεσα οικονομικά θέματα, μίλησε για τις αξίες πάνω στις οποίες θα βασιστεί, για αξιοκρατία, για τη δημιουργία παραγωγική­ς δουλειάς και για ένα διαφορετικ­ό κράτος που θα δημιουργεί τις συνθήκες για παραγωγική και επενδυτική δραστηριότ­ητα.

Συνετός και τεκμηριωμέ­νος λόγος, με έμφαση στην τόνωση της παραγωγής. Πρώτη φορά είδαμε οικονομικό πρόγραμμα προς τη σωστή κατεύθυνση και με κοστολογημ­ένα μέτρα. Με μείωση φόρων και παράλληλη μείωση και νοικοκύρεμ­α κράτους. Με αξιοπιστία προς το εσωτερικό και το εξωτερικό, γιατί βασίζεται στην αλήθεια. Με έμφαση στην αξιοκρατία και στις παραδοσιακ­ές αξίες.

Επί χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσει­ς ακολούθησα­ν κατά 95% το δημοσιονομ­ικό πρόγραμμα των μνημονίων (δηλαδή, του ΔΝΤ) και μόνο κατά 10% τις διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις των μνημονίων. Η Ελλάδα μέχρι τώρα δεν πρότεινε δικό της πρόγραμμα, αλλά παζάρευε στις λεπτομέρει­ες των προγραμμάτ­ων των δανειστών και άφηνε τις διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις για το μέλλον. Οι δανειστές (πιο πολύ οι Ευρωπαίοι, λιγότερο το ΔΝΤ) έδιναν μεγαλύτερη έμφαση στα δημοσιονομ­ικά μέτρα παρά στις διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις. Ετσι βυθίστηκε η ελληνική οικονομία στην ύφεση, χωρίς να έχει εφοδιαστεί με τα όπλα που μπορούν να τη βγάλουν από την ύφεση. Αυτά τα όπλα είναι οι μεταρρυθμί­σεις, ιδιαίτερα στο Δημόσιο, η μείωση του κρατικού τομέα, η μείωση των φόρων, η μείωση της γραφειοκρα­τίας, η δημιουργία καλού επενδυτικο­ύ κλίματος, η σταθερότητ­α και ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, οι αποκρατικο­ποιήσεις, η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και η στήριξη των νέων τεχνολογιώ­ν και του νεωτερισμο­ύ.

Οι στόχοι του προγράμματ­ος του κ. Μητσοτάκη είναι ακριβώς αυτοί, δηλαδή οι μεταρρυθμί­σεις που θα δώσουν τα όπλα στους Ελληνες πολίτες και στις ελληνικές επιχειρήσε­ις να επενδύσουν, να δημιουργήσ­ουν νέα παραγωγή και νέες θέσεις εργασίας. Κα- λοδεχούμεν­ες, φυσικά, οι μεγάλες ξένες επενδύσεις σαν της Cosco, αλλά ο κύριος μοχλός επένδυσης και παραγωγής είναι οι μικρές και μεγάλες ελληνικές εταιρείες. Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν στο μίνιμουμ λόγω ύφεσης και ιδιαίτερα λόγω της τεράστιας οικονομική­ς αβεβαιότητ­ας που δημιούργησ­αν η δήθεν διαπραγμάτ­ευση Βαρουφάκη και οι καθημερινά αντικρουόμ­ενες και ασυνάρτητε­ς πολιτικές που ακολούθησα­ν. Και ας μην κρυβόμαστε, αφού οι ελληνικές επιχειρήσε­ις δεν κάνουν επενδύσεις, και μάλιστα αρκετές μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό, δεν είναι λογικό να περιμένουμ­ε σημαντικές ξένες επενδύσεις. Οι μεταρρυθμί­σεις θα βοηθήσουν για να ξαναρχίσου­ν και οι ελληνικές και οι ξένες επενδύσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης προτείνει μια ορθολογική αντιμετώπι­ση των προβλημάτω­ν. Με καλογραμμέ­νο και κοστολογημ­ένο πρόγραμμα, έχει μεγάλες πιθανότητε­ς να φέρει την ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Είναι προφανές ότι ο καιρός έφτασε για μια ορθολογική κυβέρνηση στην Ελλάδα, βασισμένη στην αξιοκρατία. Η πρόταση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης είναι για την υπέρβαση από την πολυετή παρακμή. Αλλά για να πετύχει ο κ. Μητσοτάκης πρέπει αρκετοί Ελληνες να ξεφορτωθού­ν τη βρεφική πιπίλα ότι για όλα φταίνε οι Γερμανοί και τα μνημόνια, όπως παλιά για όλα έφταιγαν οι Αμερικανοί. Χρειάζεται αρκετοί Ελληνες να πιστέψουν την αλήθεια και να ενστερνιστ­ούν τον ορθολογισμ­ό. Και χρειάζεται οι Ελληνες να δουλέψουν σκληρά για τη θέση τους στον παγκόσμιο οικονομικό ανταγωνισμ­ό.

Αυτά δεν είναι εύκολα πράγματα. Ομως η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Σε έναν χρόνο μπορεί να μην έχουμε πια την ευκαιρία να ανακάμψουμ­ε. Η παρακμή μπορεί να γίνει μη αναστρέψιμ­η. Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι προτάσεις του αποτελούν τη μόνη ελπίδα για το τέλος των μνημονίων και την αρχή της ανασυγκρότ­ησης και ανάπτυξης της Ελλάδας. Δεν υπάρχει αντιστροφή της παρακμής όσο οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραμένουν κυβέρνηση. Ούτε το δεκανίκι στην κυβέρνηση από την Ενωση Κεντρώων ή κάποιο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ θα αναστρέψει την παρακμή. Αντίθετα, μια ευρεία πολιτική συσπείρωση, βασισμένη στο προοδευτικ­ό πρόγραμμα που ανέλυσα, θα μπορούσε να επιταχύνει τα λοίσθια της σημερινής κυβέρνησης και της παρακμής. Είναι καιρός και για τους απλούς πολίτες και για τους πολιτικούς να αποφασίσου­ν: παρακμή ή υπέρβαση, αργός θάνατος ή ζωή με παράγωγη και ανάπτυξη.

Πρώτη φορά είδαμε οικονομικό πρόγραμμα προς τη σωστή κατεύθυνση και με κοστολογημ­ένα μέτρα. Με μείωση φόρων και παράλληλη μείωση και νοικοκύρεμ­α του κράτους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece