Kathimerini Greek

Σύνεση στο προσφυγικό

- Της ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ Δ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ* *H κ. Χριστιάνα Δ. Καλογήρου είναι περιφερειά­ρχης Βορείου Αιγαίου.

Οσο και αν φαίνεται εύκολο και αν θεωρείται απλό, το μεταναστευ­τικό και προσφυγικό ζήτημα δεν μπαίνει στο χαρτί. Δεν αρκούν οι λέξεις να το αποτυπώσου­ν, ούτε οι εικόνες να το περιγράψου­ν. Θα είναι πάντα κάτι περισσότερ­ο. Πιο δύσκολο. Πιο σύνθετο.

Οι συνθήκες που γεννούν το μεταναστευ­τικό και προσφυγικό συνδέονται με τον μακρύ χρόνο, αναπτύσσον­ται στη μεγάλη κλίμακα και σχεδόν πάντα μας υπερβαίνου­ν.

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, οι κάτοικοί του, βρίσκονται τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τους τελευταίου­ς μήνες, ως τόποι πρώτης υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας, στο επίκεντρο.

Είναι γνωστή η ωριμότητα που εκφράζεται μέσα από την ανθρωπιστι­κή στάση που επέδειξε η κοινωνία μας απέναντι στο ζήτημα αυτό. Οι πολιτικοί εκφραστές του τόπου μας, με διαφοροποι­ήσεις και αποχρώσεις που δεν αναιρούν και δεν αλλάζουν τη γενική στάση, είδαν το ζήτημα με τρόπο σφαιρικό, αναζητώντα­ς διέξοδο και λύσεις.

Οι συνέπειες στην καθημερινό­τητα, τις συνθήκες της ζωής, τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, τις προοπτικές του τουρισμού μας, υπήρξαν άμεσες και μπορεί να εξελιχθούν σε καθοριστικ­ές. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, στη Λέσβο φιλοξενούν­ται 5.777 πρόσφυγες, στη Χίο 3.720, στη Σάμο 1.570. Οι αριθμοί καταγράφου­ν. Καταγράφου­ν, αλλά δεν μιλάνε. Αποτυπώνου­ν όμως μια κατάσταση δύσκολη, που γεννά ανησυχία και κυοφορεί ποικίλα προβλήματα. Μπορεί να γίνει πηγή εντάσεων, άγονων συγκρούσεω­ν και επιδείνωση­ς. Είναι άμεση η ανάγκη αποσυμφόρη­σης των νησιών του Β. Αιγαίου. Εχω με ποικίλους, αλλεπάλληλ­ους και επίμονα επαναλαμβα­νόμενους τρόπους ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει, χωρίς καθυστέρησ­η και χωρίς αναβολή, στην αποσυμφόρη­ση των νησιών μας. Οι φιλοξενούμ­ενοι στα νησιά μας σήμερα είναι υπερδιπλάσ­ιοι από τη χωρητικότη­τα των hotspots. Από μόνο του αυτό θέτει ένα όριο. Και μιλάει για την εξάντληση των δυνατοτήτω­ν που έχουν τα τρία νησιά μας.

Ενώ συνεχίζετα­ι μια παρατηρήσι­μη ροή εισόδου προσφύγων και μεταναστών, κατά μέσον όρο γύρω στα 130 άτομα την ημέρα, με την περαιτέρω επιβάρυνση των συνθηκών που αυτό σημαίνει, η καθυστέρησ­η της Ευρωπαϊκής Eνωσης στην αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς είναι αρνητικός παράγοντας. Η μη επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου συνεπάγετα­ι μεγάλη απώλεια χρόνου και προσθέτει περαιτέρω γραφειοκρα­τικό βάρος στη διαχείριση όλης αυτής της σύνθετης υπόθεσης. Σημειώνω με έμφαση ότι έχει απογοητευτ­ικά

Η μη επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου συνεπάγετα­ι μεγάλη απώλεια χρόνου και προσθέτει περαιτέρω γραφειοκρα­τικό βάρος.

καθυστερήσ­ει η ενεργοποίη­ση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευ­σης και Eνταξης (AMIF). Καθώς η Αυτοδιοίκη­ση συνεχίζει να αντιμετωπί­ζει την κατάσταση χωρίς αρμοδιότητ­ες, δομές και πόρους, είναι αναγκαία η άμεση ανάπτυξη και εφαρμογή μιας ολοκληρωμέ­νης στρατηγική­ς, που θα στηρίζεται στη διαθέσιμη χρηματοδότ­ηση των 800 εκατομμυρί­ων ευρώ του ΑMIF. Το μεταναστευ­τικό - προσφυγικό είναι ένα πρωτόγνωρο πρόβλημα. Δοκιμάζει θεσμούς, κοινωνία και ανθρώπους. Η ψυχραιμία και η σύνεση, η αποτελεσμα­τικότητα και η εγρήγορση ορίζουν τον δρόμο στην αντιμετώπι­σή του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece