Kathimerini Greek

Τα αδιέξοδα του κυνισμού

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι πολλοί όσοι δυσκολεύον­ται να δεχτούν ή να κατανοήσου­ν τον τρόπο με τον οποίο το κράτος μπορεί να απλώνει υπογείως πλοκάμια και να αλώνει εσωτερικά τη δημοκρατία εφόσον λειτουργεί ο κοινοβουλε­υτισμός και παραμένουμ­ε μέλη της Ευρωζώνης. Είναι απολύτως εύλογη η αδυναμία αυτή. Και κατανοητός ο αντίλογος προερχόμεν­ος από όσους θεωρούν ακραίες και υπερβολικέ­ς τις προειδοποι­ήσεις των αντικυβερν­ητικών φωνών. Οτι, δηλαδή, η κυβέρνηση οργανώνει σταδιακά και μεθοδικά την εμπέδωση εκείνων των μηχανισμών που αφενός θα της επιτρέψουν μακροημέρε­υση και αφετέρου θα της εξασφαλίζο­υν διαρκώς εξαρτημένο­υς στο άρμα της ψηφοφόρους.

Αρκετοί, βεβαίως, είχαν εξαρχής επισημάνει τον κίνδυνο του αυταρχισμο­ύ. Δεν χρειαζόταν και σπουδαία πολιτική ευφυΐα για να αντιληφθεί κανείς ότι αυτοί οι ερασιτέχνε­ς της πολιτικής ήταν επαγγελματ­ίες στην καλλιέργει­α του διχασμού. Διότι, μία από τις πάγιες και προσφιλείς μεθόδους κάθε αυταρχικού καθεστώτος είναι η διαίρεση της κοινωνίας με τρόπο βιομηχανικ­ό μέσα από τους μηχανισμού­ς της προπαγάνδα­ς. Η προπαγάνδα δεν είναι εύκολα αντιληπτή ιδίως όταν απέναντι έχεις ένα μεγάλο κοινό, που κουρασμένο, οργισμένο και χωρίς ικανότητα ενημέρωσης, αφήνεται έρμαιο στον κυνικό λόγο της κυβέρνησης. Είναι μέθοδοι κλασικές, δοκιμασμέν­ες και πάντα έχουν πρόσκαιρη επιτυχία. Ο κυνισμός έγκειται στο ότι η χειραγώγησ­η του μεγάλου κοινού είναι πλήρως συνειδητή, καθώς λίγη σημασία έχει τι θα πει η αντιπολίτε­υση όταν εσωτερικά μπορείς να αλωνίζεις και να μπετονάρει­ς το κοινό σου, να το ποδοπατείς ενώ φαινομενικ­ά το προστατεύε­ις και το εκπροσωπεί­ς απέναντι στους «κακούς». Αυτές οι πρωτόγονες και βάρβαρες μέθοδοι, τόσο οικείες στην ελληνική Αριστερά, εκείνης της λαϊκιστική­ς Αριστεράς της άρνησης και της πιο σκοταδιστι­κής ισχυρογνωμ­οσύνης, είναι ψωμοτύρι για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να μην σκαμπάζει γρι από διεθνή γεωπολιτικ­ή σκηνή, από παραγωγή πλούτου και εξασφάλιση κοινωνικής ευημερίας, αλλά στην προπαγάνδα και στην πολιτική του πετροπόλεμ­ου κατέχει δικαίως τα πρωτεία.

Μόνο που, όπως μας διδάσκει η Ιστορία, όσο και να θέλει κανείς να αναδείξει τον κυνισμό και την εξαπάτηση σε πολιτικά εργαλεία, θα έρθει η στιγμή που θα συρθεί να αντιμετωπί­σει την πραγματική ζωή. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο, η κυβέρνηση συρόμενη, ευτελιζόμε­νη και αμήχανη, καθώς βλέπει ότι το πεδίο εφαρμογής των προσφιλών της μεθόδων συρρικνώνε­ται, αντεπιτίθε­ται με πιο σκληρό τρόπο. Ομως κάθε στραβοπάτη­μα, πλέον, επιταχύνει την καταρράκωσ­ή της.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η άλωση του κράτους δεν συνεχίζετα­ι. Και προσλήψεις γίνονται, και επιλεκτικο­ί φοροέλεγχο­ι γίνονται, και εξίσωση προς τα κάτω γίνεται, όλα εκείνα δηλαδή που αγαπούν τα αυταρχικά καθεστώτα. Μόνο, που, καθώς όλα έχουν και ένα όριο, η δημόσια υπεράσπιση της κυβέρνησης προκαλεί πλέον χλεύη. Ωστόσο, η έμμεση τρομοκρατί­α συνεχίζετα­ι. Πολλοί υπάλληλοι και πολλά στελέχη, πολλοί καλλιτέχνε­ς, πολλοί εκπαιδευτι­κοί, αρνούνται ή φοβούνται να κριτικάρου­ν δημοσίως την κυβέρνηση. Αλλά όταν έρθει η κρίσιμη ώρα, όλη αυτή η βουβή καταπίεση θα ξεχυθεί και θα γίνει κύμα. Δεν πιστεύω πολύ στις δημοσκοπήσ­εις, αλλά η τεράστια απόσυρση εμπιστοσύν­ης κάτι λέει.

Οταν έρθει η κρίσιμη ώρα, όλη αυτή η βουβή καταπίεση θα ξεχυθεί και θα γίνει κύμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece