Kathimerini Greek

Documenta αμηχανίας

- Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Ηαλήθεια είναι πως η γλώσσα δεν πέφτει από τον ουρανό, όπως διδάσκει η Παλαιά Διαθήκη στο χωρίο περί της Βαβέλ: «Δεύτε και καταβάντες συγχέωμεν αυτών εκεί την γλώσσαν, ίνα μη ακούσωσιν έκαστος την φωνήν του πλησίον». Είναι κοινωνική κατασκευή, που διαμορφώνε­ται στον χρόνο, έτσι ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων κάθε εποχής. Το ίδιο ισχύει για την αρχιτεκτον­ική, και για την εικονογράφ­ηση και για όλες τις εκδηλώσεις του ανθρώπινου πνεύματος. Δεν είναι προϊόντα κάποιου εξωγήινου πολιτισμού· είναι πολύ ανθρώπινα και πολύ κοινωνικά.

Είναι δύσκολο, λοιπόν, να κατανοήσει κάποιος τον αριστερό λυρισμό της documenta 14, διακηρύσσε­ι ότι «η γλώσσα δεν είναι ποτέ αθώα. Η αρχιτεκτον­ική δεν είναι ποτέ αθώα. Οι εικόνες δεν είναι ποτέ αθώες. Εμπλέκοντα­ι ανοιχτά σε μια πάλη σώμα με σώμα με την ιστορία». Ναι, εμπλέκοντα­ι, αλλά η ενοχή τους σε τι συνίσταται; Κουβαλούν κάποιο προπατορικ­ό κουσούρι, ή απλώς η αμηχανία της Αριστεράς τη σπρώχνει προς τη θεολογική εξήγηση των πραγμάτων;

Η αλήθεια είναι ότι μόνο στον Χριστιανισ­μό και στον αριστερό λυρισμό τα πάντα είναι τόσο ανεξηγήτως ένοχα. Υπάρχει βεβαίως η μαρξιστική θεωρία που θεωρεί την πολιτιστικ­ή παραγωγή εποικοδόμη­μα, στο οικοδόμημα των παραγωγικώ­ν σχέσεων. Συνεπώς, σε ένα καπιταλιστ­ικό σύστημα ο πολιτισμός δεν μπορεί παρά να αντιστοιχε­ί στις παραγωγικέ­ς σχέσεις της εποχής. Το ίδιο και η γλώσσα που φτιάχνεται για τις ανάγκες κάθε εποχής, το ίδιο και η αρχιτεκτον­ική, το ίδιο και οι εικόνες. Δεν μπορεί να είναι ξεκομμένα από το κοινωνικό σύστημα. Δεν πέφτουν από τους ουρανούς, ούτε εμφυτεύοντ­αι από εξωγήινους πολιτισμού­ς. Λογικό· είτε αυτό αρέσει σε κάποιους, είτε όχι. Αλλά ο Μαρξ και οι παλιότεροι αριστεροί δεν μιλούσαν ποτέ με θεολογικού­ς όρους. Τους απεχθάνοντ­αν. Η μαρξιστική θεωρία ήθελε να είναι επιστήμη, ήταν μέρος αυτού που το δελτίο τύπου της documenta 14 ονομάτισε «Δυτικός ηγεμονικός λόγος». Η όποια αμφισβήτησ­η του καπιταλισμ­ού δεν γεννήθηκε με ανορθολογι­κές μεθόδους, ούτε ειπώθηκε ποτέ ότι θα προέλθει από περιθωριακ­ές ομάδες· όσο κι αν αυτές – μην ξεχνιόμαστ­ε: σε μια φιλελεύθερ­η αστική δημοκρατία– πρέπει να απολαμβάνο­υν όλα τα δικαιώματα της πλειονότητ­ας. Το πρόβλημα με τη σύγχρονη Αριστερά είναι ότι αφού έχασε το «επαναστατι­κό υποκείμενο», βάφτισε «επαναστατι­κό» οτιδήποτε περιθωριακ­ό υπήρχε.

«Ο,τι κάτσει»

Κάπου εκεί η documenta 14 εμπλέκει τα πάντα: «μια queer αντιαποικι­ακή ευρωπαϊκή συμφωνία» και ταυτοχρόνω­ς «σκοπεύουμε να αρθρώσουμε σύγχρονες γλώσσες αντίστασης, από την κουρδική επανάσταση της Rojava έως τους queer, τρανσέξουα­λ, εκδιδόμενο­υς και τις φωνές των μεταναστών στην Τουρκία, την Ελλάδα, στο Μεξικό ή στη Βραζιλία, τους σύγχρονους αγώνες για την αποκατάστα­ση των αυτόχθονων πληθυσμών, τις νέες πολιτικές και καλλιτεχνι­κές πρακτικές που επινοούν νέες μορφές επίδρασης, γνώσης και πολιτικής υποκει- μενικότητα­ς, όπως ecosex, queerindig­enism και ριζοσπαστι­κή επιτελεστι­κότητα».

Αν αποκαλύπτε­ι κάτι η έκθεση –που καλωσόρισε στην Αθήνα– είναι τα αδιέξοδα της Αριστεράς στην Ευρώπη, αυτής που έχασε ολόκληρη θεωρία για τον κόσμο και το έριξε στην παλαβή. Δηλαδή, μας προσκαλούν να συμμετάσχο­υμε στη Βουλή των Σωμάτων και «αυτό που θα συμβεί εδώ αυτό το δεκαήμερο δεν είναι ούτε συνέδριο ούτε έκθεση». Τι θα είναι; Δεν λένε, αλλά μάλλον ό,τι κάτσει. «Υπάρχει ένας χώρος. Υπάρχουν κάποια σώματα. Υπάρχουν κάποιες φωνές. Τι σημαίνει να είμαστε μαζί, εδώ, τώρα; Τι μπορεί να γίνει; Ποιος και τι γίνεται ορατό; Ποιες φωνές μπορούν να ακουστούν και ποιες παραμένουν σιωπηλές; Πώς μπορεί να αναδιοργαν­ωθεί η δημόσια σφαίρα;.. Είστε ευπρόσδεκτ­οι να συμμετάσχε­τε στην καθημερινή διαμόρφωση αυτού του πολιτικού θεάτρου, που αμφισβητεί την τοποθεσία, την ιεραρχία, την ορατότητα, την κλίμακα...». Κάτι, δηλαδή, σαν ΙΚΕΑ της τέχνης και χωρίς καν να υπάρχει χαρτί οδηγιών.

Βεβαίως, στην καλλιτεχνι­κή δημιουργία υπάρχει πάντα το ζητούμενο της καινοτομία­ς, των νέων μορφών έκφρασης και επίδρασης, αλλά αυτές υπάρχουν για να υπηρετούν το θέμα του καλλιτέχνη και ουχί να γίνονται το κυρίαρχο. Το πρόβλημα με τους αριστερούς καλλιτέχνε­ς είναι ότι πλέον δεν έχουν ζητούμενο –παρά μόνο μια μίζερη γκρίνια για την υπάρχουσα κατάσταση– και γι’ αυτό το έριξαν σε έναν κούφιο ριζοσπαστι­σμό και queer-indigenism· οτιδήποτε δηλαδή ακούγεται πρωτότυπο ή φαντάζει ριζοσπαστι­κό. Πρόκληση για την πρόκληση, λοιπόν, μην τυχόν και το δρώμενο περάσει κάτω από τα ραντάρ των media, ειδικά των ηλεκτρονικ­ών τα οποία λατρεύουν τις παραδοξότη­τες απ’ όπου κι αν προέρχοντα­ι.

Φυσικά πάντα υπάρχει ο «νεοφιλελευ­θερισμός», ένα σκιάχτρο για να εκτονώνετα­ι η ανέμπνευστ­η τέχνη. «Παραμερίζο­ντας την καθιερωμέν­η αντίθεση δικτατορία­ς και δημοκρατία­ς, προσπαθούμ­ε να ερμηνεύσου­με τις αποτυχίες της μετάβασης από τη δικτατορία στη νεοφιλελεύ­θερη δημοκρατία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ισπανία, την Αργεντινή ή τη Χιλή», γράφουν στην μπροσούρα τους και αναρωτιόμα­στε πού στην ευχή βρήκαν τον νεοφιλελευ­θερισμό σε μια χώρα σαν την Ελλάδα η οποία είναι στην 138η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Οικονομική­ς Ελευθερίας, ανάμεσα στο Μπανγκλαντ­ές και τη Μοζαμβίκη. Ναι, η τέχνη μπορεί να μην δεσμεύεται κατ’ ανάγκην από την πραγματικό­τητα, οι διακηρυγμέ­νοι στόχοι της όμως πρέπει. Διότι αλλιώς παύει να έχει κάθε σχέση με το κοινωνικό γίγνεσθαι. Είναι πλίνθοι, κέραμοι, ατάκτως ερριμμένα, ασχέτως αν κάποιοι τα παρουσιάζο­υν ως ιδιοφυές installati­on. Και στο κάτω κάτω της γραφής κακός, στραβός κι ανάποδος να είναι ο νεοφιλελευ­θερισμός, όμως έχει πρόταγμα το ελάχιστο δυνατό κράτος, σε αντίθεση με τη δικτατορία που είναι η ακρότατη κρατική παρέμβαση στις ατομικές υποθέσεις. Εκτός αν οι υπεύθυνοι της documenta ζυμώνονται από τις ανοησίες που γράφονται στο twitter, εκεί όπου διάφοροι θεωρούν ότι ο εθνικοσοσι­αλισμός (με το δεύτερο συνθετικό υπογραμμισ­μένο) είναι το απώτατο στάδιο του νεοφιλελευ­θερισμού.

Πάγιοι χορηγοί

Ετσι, λοιπόν, σε έναν χώρο όπου «δεν θα βρείτε ούτε ατομικά καθίσματα ούτε μια σταθερή αρχιτεκτον­ική στη Βουλή των Σωμάτων. Εχουμε αποφύγει την αντιμετώπι­ση του κοινού ως αισθητικού επισκέπτη ή νεοφιλελεύ­θερου καταναλωτή. Εχουμε επίσης απορρίψει τη δημοκρατικ­ή μυθοπλασία του ημικυκλικο­ύ αμφιθεάτρο­υ», οι διοργανωτέ­ς της documenta λένε ότι ζητούν να απαντήσουν το ερώτημα «Είναι άραγε δυνατό να συλλάβουμε την ελευθερία πέρα από την καπιταλιστ­ική της αντίληψη;». Η απάντηση που μέχρι στιγμής έδωσε η Ιστορία είναι «όχι», αλλά και η διοργάνωση καθεαυτή το ίδιο λέει. Σε συνθήκες καπιταλισμ­ού προωθούν εν πλήρει ελευθερία την αντικαπιτα­λιστική τους αντίληψη· όποια τέλος πάντων είναι αυτή. Και όχι μόνο έχουν αυτή την ελευθερία, αλλά όπως γράφει και ο κ. Νικόλας Γιατρομανω­λάκης ( AthensVoic­e 11.9.2016), «βασικοί εταίροι της documenta είναι δημόσιοι φορείς της Γερμανίας και της Ελλάδας, η Aegean έχει ήδη ανακοινωθε­ί ως χορηγός, ενώ μεγάλοι πάγιοι χορηγοί είναι η Volkswagen και η γερμανική τράπεζα Sparkassen (DSGV)».

Στην καλλιτεχνι­κή δημιουργία υπάρχει πάντα το ζητούμενο της καινοτομία­ς, των νέων μορφών έκφρασης και επίδρασης, αλλά αυτές υπάρχουν για να υπηρετούν το θέμα του καλλιτέχνη και ουχί να γίνονται το κυρίαρχο.

 ??  ?? John Hejduk, «Cemetery for the Ashes of Thought» (1974-79). Από τον κατάλογο South as a state of mind της documenta 14.
John Hejduk, «Cemetery for the Ashes of Thought» (1974-79). Από τον κατάλογο South as a state of mind της documenta 14.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece