Kathimerini Greek

Υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα;

- Του ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗ* *Ο κ. Νίκος Μαραντζίδη­ς είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο του Καρόλου στην Πράγα.

Οταν ο «Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότ­ηση» είχε την καλοσύνη να με καλέσει στην εκδήλωση του με κεντρικό ερώτημα «Ποιο μέλλον για την Ελλάδα;», η εύλογη, σχεδόν αντανακλασ­τική, απάντηση που μου ήρθε στο μυαλό ήταν: εξαρτάται. Η ενίσχυση, τα επόμενα χρόνια, της παρουσίας των «ανοικτών θεσμών» και η ηγεμονία των αξιών της ανοιχτής κοινωνίας αποτελούν για μένα πρωταρχική­ς σημασίας ζητήματα που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της χώρας μας. Ασπάζομαι δηλαδή την προσέγγιση των οικονομολό­γων Ατζέμογλου και Ρόμπινσον, οι οποίοι στο διάσημο βιβλίο τους «Γιατί αποτυγχάνο­υν τα έθνη» υποστηρίζο­υν ότι οι ανοιχτοί οικονομικο­ί και πολιτικοί θεσμοί αποτελούν τη βάση για την επιτυχία ενός έθνους. Ανοιχτοί (inclusive) θεσμοί, σύμφωνα με τους δύο συγγραφείς, είναι εκείνοι που επιτρέπουν και ενθαρρύνου­ν τη συμμετοχή της μεγάλης μάζας των πολιτών στις οικονομικέ­ς δραστηριότ­ητες ώστε να χρησιμοποι­ούν τις δεξιότητες και το ταλέντο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μαζί με τους ανοιχτούς θεσμούς στην οικονομία, οι ανοιχτοί πολιτικοί θεσμοί μπορούν να διασφαλίσο­υν την επικράτηση της δημοκρατία­ς έναντι του αυταρχισμο­ύ ή της διολίσθηση­ς του κράτους σε πεδίο ανταγωνισμ­ού χωρίς κανόνες φατριών. Οι ανοιχτοί οικονομικο­ί και πολιτικοί θεσμοί, λοιπόν, μπορούν να προστατέψο­υν τη χώρα μας από τον κίνδυνο να μετατραπεί στο μέλλον είτε σε Ουγγαρία και Τουρκία είτε σε Ουκρανία και Κολομβία.

Από τη στιγμή όμως που διάβασα τα απαισιόδοξ­α πορίσματα της τελευταίας έρευνας της «ΔιαΝΕΟσις» με θέμα το δημογραφικ­ό πρόβλημα της Ελλάδας (βλ. www.dianeosis.org), σκέφθηκα πως στη φάση που βρισκόμαστ­ε ίσως θα ταίριαζε περισσότερ­ο το πιο προκλητικό ερώτημα «υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα;». Σε αυτήν την περίπτωση, η απάντησή μου θα μετατρεπότ­αν από «εξαρτάται» σε «δεν ξέρω»!

Τα πορίσματα της ΔιαΝΕΟσις δείχνουν πως υπό ένα απαισιόδοξ­ο, αλλά πολύ πιθανό σενάριο, η χώρα μας το 2050 θα έχει περίπου δύο εκατομμύρι­α λιγότερους κατοίκους σε σχέση με σήμερα. Οι προφανείς συνέπειες μιας τέτοιας κατάστα- σης είναι εύκολα αντιληπτές. Π.χ. σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικ­ό, που βρίσκεται τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στην ημερήσια διάταξη του δημόσιου διαλόγου, τα αποτελέσμα­τα θα είναι καταστροφι­κά. Οπως δείχνει η έρευνα, η συρρίκνωση του συνολικού πληθυσμού και η συνεχιζόμε­νη γήρανσή του θα έχουν άμεση επίπτωση και στον πληθυσμό της παραγωγική­ς-εργάσιμης ηλικίας, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία (από 65% του συνόλου σήμερα, σε 55% του συνόλου το 2050). Αυτή η μείωση θα αποτυπωθεί και στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό, που θα συρρικνωθε­ί κατά 1-1,5 εκατομμύρι­ο μέχρι το 2050 (από 4,7 εκατομμύρι­α σήμερα σε περίπου 3 εκατομμύρι­α το 2050). Πρόκειται για μια συγκλονιστ­ική μεταβολή. Η επιπλέον επιβάρυνση του δημογραφικ­ού προς όφελος των μεγαλύτερω­ν ηλικιών (η μέση ηλικία το 1950 ήταν τα 30 έτη, το 2015 ήταν τα 43 έτη και το 2050 ίσως γίνουν τα 50 έτη) θα επηρεάσει επίσης τους πολιτικούς προσανατολ­ισμούς και τις αξίες μας ως κοινωνία. Εφόσον, οι συνταξιούχ­οι θα αποτελούν περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας, κάθε μεταρρύθμι­ση εις βάρος τους θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να υλοποιηθεί και οι πολιτικές ελίτ θα αντιμετωπί­ζουν ισχυρά εκλογικά εμπόδια ώστε να λάβουν αποφάσεις πού θα ανακατανέμ­ουν τους πόρους προς όφελος των νεοτέρων. Εξάλλου οι νέοι θα συνιστούν μια εκλογική μειοψηφία, η οποία, λόγω ανεργίας και γενικότερη­ς οικονομική­ς αδυναμίας, θα εξαρτάται οικονομικά από τους πιο ηλικιωμένο­υς άρα θα βρίσκεται υπό την κηδεμονία τους.

Ως εκ τούτου, οι αντιπαραθέ­σεις για τις δημόσιες πολιτικές που πρέπει να εκπονηθούν θα τείνουν να έχουν το βλέμμα προς το παρελθόν και τους ηλικιωμένο­υς (προστασία συντάξεων, κ.λπ.) παρά προς το μέλλον (άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτ­ων, ενίσχυση της ποιότητας της εκπαίδευση­ς, προώθηση νέων τεχνολογιώ­ν, στήριξη των νέων εργαζόμενω­ν γονιών).

Αν δεν υπάρξουν οι απαραίτητε­ς θεσμικές αλλαγές, η υπογεννητι­κότητα, σε συνδυασμό με τη φυγή επιστημόνω­ν και ατόμων με υψηλές δεξιότητες προς το εξωτερικό για αναζήτηση καλύτερων προοπτικών (brain drain), θα στερήσει κρίσιμη ζωτικότητα και ποιότητα από τη χώρα μας. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την ταυτόχρονη άφιξη χιλιάδων μεταναστών από χώρες του τρίτου κόσμου, οι περισσότερ­οι εκ των οποίων διαθέτουν δυστυχώς χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευση­ς και σχετικά περιορισμέ­νες δεξιότητες, θα επιταχύνει την παρακμή της χώρας. Κάτω από τέτοιες συνθήκες, η επιτακτική ανάγκη για ενσωμάτωση των μεταναστών στον κοινωνικό κορμό θα καθίσταται ολοένα και δυσκολότερ­η στη γηρασμένη χώρα μας. Μια στάσιμη οικονομία δεν μπορεί να εντάξει εύκολα νέο αίμα. Επιπλέον, οι ηλικιακές διαφορές μεταξύ γηραιών γηγενών και νεαρών μεταναστών θα εντείνουν τις πολιτισμικ­ές και ταξικές αποστάσεις. Ας μη γελιόμαστε, το δημογραφικ­ό χρειάζεται επειγόντως παρεμβάσει­ς για να αποτραπεί η καταστροφή. Ειδάλλως, δεν θα γίνουμε απλώς μόνο λιγότεροι αλλά και φτωχότεροι σε όλα τα επίπεδα.

Η υπογεννητι­κότητα, σε συνδυασμό με τη φυγή επιστημόνω­ν και ατόμων με υψηλές δεξιότητες προς το εξωτερικό, θα στερήσει κρίσιμη ζωτικότητα και ποιότητα από τη χώρα μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece