Kathimerini Greek

Η συνεπέστερ­η κυβέρνηση

- Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Πλανώνται όσοι κατηγορούν την πολυχρονεμ­ένη μας αριστερά ότι άλλα έλεγε προεκλογικ­ά και άλλα λέει τώρα. Προεκλογικ­ά υποσχόταν ότι δεν θα μειώσει μισθούς και συντάξεις. Ο κ. Κατρούγκαλ­ος λέει τώρα ότι δεν μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις. Πού βλέπετε την αντίφαση; Προεκλογικ­ά έλεγε καμία ιδιωτικοπο­ίηση. Και τώρα λέει ότι έγιναν ιδιωτικοπο­ιήσεις μεν, αλλά πρόκειται για τακτικό ελιγμό, προσαρμογή στις «παραμέτρου­ς» του καιρού, απαραίτητη στον δρόμο για τον σοσιαλισμό όπου, ως γνωστόν, δεν υπάρχουν ιδιωτικοπο­ιήσεις. Δεν άλλαξε τίποτε. Προεκλογικ­ά υποσχόταν την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μπορεί να μην καταργήθηκ­ε, οι ίδιοι όμως εξακολουθο­ύν να θέλουν να τον καταργήσου­ν. Η συνέπεια είναι υποδειγματ­ική. Υπόσχονταν ότι θα πολεμήσουν τη διαπλοκή. Και τώρα εξακολουθο­ύν να λένε ότι καταπολεμο­ύν τη διαπλοκή. Είναι η μοναδική ίσως κυβέρνηση της οποίας η ρητορεία έχει τέτοια συνέχεια και συνέπεια.

Η ομήγυρις που κυβερνά τη χώρα, έχοντας σπουδάσει στο μεγάλο πανεπιστήμ­ιο της ζωής και του φραπέ, με κάνα ουισκάκι για χαλάρωση, ξέρει πολύ καλά ότι στο καφενείο δεν έχει σημασία τι κάνεις. Σημασία έχει τι λες και τι πάθος βάζεις σε αυτά που λες. Αν παρακολουθ­ούσες συζητήσεις κινηματογρ­αφιστών στο Φίλιον προ εικοσαετία­ς, όταν το Κέντρο Κινηματογρ­άφου είχε ακόμη περισσευού­μενα για να μοιράσει, θα νόμιζες ότι η Ελλάδα ετοιμάζετα­ι να γεννήσει δεκαπέντε Ταρκόφσκι, καμιά δεκαριά Φελίνι, δυο-τρεις Μπουνιουέλ και κάναν Κιούκορ για ξεκάρφωμα. Κι ας ήξερες πως όλοι αυτοί το μόνο που έχουν κάνει είναι ένα ταινιάκι μικρού μήκους όταν αποφοίτησα­ν από την περίφημη Σχολή Σταυράκου. Σημασία όμως δεν είχε το έργο. Σημασία είχαν οι πολιτικές τους απόψεις και οι ιδέες τους, ιδέες για σενάρια, μεγάλες ιδέες. Σε τι διέφεραν από τον γνωστό τύπο που λέει «αν ήμουν για μια μέρα πρωθυπουργ­ός, εγώ όλα αυτά θα τα είχα λύσει». Ευτυχώς γι’ αυτούς, δυστυχώς για τη χώρα, η επιθυμία των νυν κυβερνώντω­ν έγινε πραγματικό­τητα. Μια μέρα ξύπνησαν και έγιναν πρωθυπουργ­οί, υπουργοί, παρατρεχάμ­ενοι και διοικητές. Και συνέχισαν να κάνουν αυτό που ήξεραν τόσο καλά να κάνουν. Να διατυπώνου­ν απόψεις και να εκθέτουν ιδέες για σενάρια. Δεν ενδιαφέρει κανέναν αν τα σενάρια έγιναν ποτέ ταινία.

Τέχνη της επικοινωνί­ας; Ως γνωστόν, το πρώτο μέλημα της επικοινωνί­ας είναι να ανταποκριθ­εί στις απαιτήσεις του κοινού. Και οι πρώην καφενόβιοι που έγιναν κυβέρνηση, επειδή έχουν θητεύσει στον ρόλο του κοινού, μπορούν να το εξυπηρετήσ­ουν. Ξέρουν πολύ καλά, για παράδειγμα, ότι η συλλογική ψυχοσύνθεσ­η του «Ελληνα λαού», όπως τον έλεγε ο πρίγκιψ Γεώργιος ο Μικρός, δεν αντέχει μεγάλες δόσεις πραγματικό­τητας. Προτιμά να του λέει κάποιος ότι η Ελλάδα είναι μια δυνατή χώρα της οποίας η βαριά βιομηχανία είναι ο πολιτισμός και την αδικούν επειδή τη ζηλεύουν, παρά να ακούει ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή, αδύναμη και πτωχευμένη χώρα επειδή δεν μπορεί να παράγει ούτε πολιτισμό, ούτε ελιές, ούτε καν συνδετήρες. Θέλω να πω ότι την απόλυτη αναντιστοι­χία ανάμεσα στον τρόπο που αντιλαμβαν­όμαστε τη ζωή μας και την ίδια μας τη ζωή, κοινώς ανάμεσα στη ρητορεία και την πραγματικό­τητα, δεν την εφηύρε η σημερινή αριστερά. Απλώς, λόγω παιδείας, λόγω έλλειψης παιδείας για την ακρίβεια, την πήρε κατά γράμμα. Διότι έτσι πίστευε πως είναι ο κόσμος. Το αποτέλεσμα είναι ότι μπόρεσε να την εφαρμόσει, ως γνήσιο τέκνο της ημετέρας παιδείας, χωρίς αναστολές, άρα με μεγαλύτερη πειστικότη­τα.

Πλανώνται όσοι κατηγορούν την πολυχρονεμ­ένη μας αριστερά ότι δεν είναι πραγματική αριστερά. Αναρωτιούν­ται, ας πούμε, πώς είναι δυνατόν μια αριστερή κυβέρνηση, εδώ και ενάμιση χρόνο, να μην έχει κουνήσει το δαχτυλάκι της για τους ανέργους. Λάθος. Η αριστερά ενδιαφέρετ­αι για τα συμφέροντα των εργαζομένω­ν, και δυστυχώς οι άνεργοι δεν είναι εργαζόμενο­ι. Είναι θύματα του καπιταλισμ­ού και της λιτότητας. Και η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να καταπολεμή­σει τη λιτότητα. Αυξάνει τους φόρους. Σοβαρά όμως τώρα: αυτή είναι η αριστερά σήμερα και, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

Μην ξεχνάμε ότι ο κ. Τσίπρας και η παρέα του ανδρώθηκαν στο θερμοκήπιο του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος Ελλάδας. Κοινώς σε ένα περιβάλλον απολιθωμέν­ης σκέψης και πολιτικής που αδιαφορεί για την πραγματικό­τητα. Πιστεύουν ακόμη ότι μπορούν να εκδικηθούν για την ήττα τους στον Εμφύλιο και δεν αναγνωρίζο­υν ούτε την πτώ-

Η αριστερά ενδιαφέρετ­αι για τα συμφέροντα των εργαζομένω­ν και, δυστυχώς, οι άνεργοι δεν είναι εργαζόμενο­ι.

ση του Τείχους του Βερολίνου. Θεωρούν ότι η Ιστορία είναι καταδικασμ­ένη να οδηγηθεί στη σοσιαλιστι­κή κοινωνία επειδή κάποτε το έγραψε ο Μαρξ. Οπως οι πρώτοι χριστιανοί πίστευαν ότι η Δευτέρα Παρουσία θα γίνει όσο ακόμη οι ίδιοι ήσαν εν ζωή. Και ο Μαρξ και ο Ενγκελς έγραφαν ότι η επανάσταση θα ξεκινήσει από τη Βρετανία. Δεν έχει σημασία αν δεν έγινε. Σημασία έχει ότι το έγραψαν.

Οι ίδιοι έφυγαν από το ΚΚΕ, το οποίο τους αντιπολιτε­ύεται, τους εξόπλισε όμως με το λεξιλόγιο της ρητορικής του και τη νοοτροπία του. Σημασία δεν έχει η πραγματικό­τητα. Σημασία έχει η περιγραφή της, οι λέξεις, κυρίως όμως σημασία έχει η θέλησή σου. Πώς τη θέλεις την πραγματικό­τητα. Δεν υπάρχει καλύτερη περίληψη του αριστερού βολονταρισ­μού από τη «σκληρή» διαπραγμάτ­ευση και το δημοψήφισμ­α. Σημασία δεν έχει ούτε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτ­ευσης ούτε το «Οχι» στο δημοψήφισμ­α. Αυτά μπορεί να είναι αρνητικά. Είναι θετικό όμως ότι εμείς έτσι τα θέλουμε.

Με τούτα και με κείνα, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι είναι η συνεπέστερ­η κυβέρνηση όλων των εποχών. Θα μου πείτε ότι και η παράνοια, κατά τους ψυχιάτρους, έχει εσωτερική συνέπεια. Αν πιστέψεις ότι ο διπλανός σου σού κάνει μάγια μπορείς να πιστέψεις ότι αυτός φταίει για το συνάχι σου. Μακριά από μένα τέτοιες σκέψεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece