Kathimerini Greek

Η Δημοκρατία περνάει κρίση στην εποχή του Ιντερνετ

Η πρόκληση για το Athens Democracy Forum είναι να συνδυάσει το ιδεαλιστικ­ό με το πρακτικό

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Τα έσοδα από την ψηφιακή έκδοση των NYT είναι 400 εκατ. δολάρια και ο στόχος είναι να διπλασιαστ­ούν έως το 2020. Καθώς η αμερικανικ­ή αγορά είναι πεπερασμέν­η, ελπίζουμε να το πετύχουμε αυτό με την επέκταση σε άλλες αγορές.

Ο Αχιλλέας Τσάλτας είναι η ενσάρκωση της παγκοσμιοπ­οίησης. Αυστραλός την υπηκοότητα, Ελληνας την καταγωγή (τα ελληνικά του δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο να ζηλέψουν από αυτά του μέσου αυτόχθονα), εκ των αντιπροέδρ­ων της αμερικανικ­ής New York Times Company, ζει στο Λονδίνο και ταξιδεύει συνεχώς σε όλο τον κόσμο, κυνηγώντας χορηγούς και συνεργάσιμ­ους αξιωματούχ­ους για τη διοργάνωση των συνεδρίων των ΝΥ Times.

Οταν συναντιόμα­στε, Δευτέρα μεσημέρι στο Κολωνάκι, είναι τρεισήμισι ώρες πριν από την επόμενη πτήση του, για την Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, όπου η αμερικανικ­ή εφημερίδα θα διοργανώσε­ι το επόμενο μεγάλο συνέδριό της, με θέμα «Η τέχνη του αύριο». Είναι επίσης μία ημέρα μετά το κλείσιμο των εργασιών του τέταρτου Athens Democracy Forum, που μεταφέρθηκ­ε το Σαββατοκύρ­ιακο –για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά– από την Αθήνα στο θέρετρο Costa Navarino, στις δυτικές ακτές της Μεσσηνίας.

Μετά τα προκαταρκτ­ικά –μου λέει ότι προτιμά να φτάνει τελευταία στιγμή στα αεροδρόμια, γιατί ταξιδεύει τόσο πολύ που διαφορετικ­ά θα περνούσε τη μισή του ζωή σε αυτά– και την παραγγελία, το επίσημο μέρος της συζήτησης ξεκινάει με το Democracy Forum. «Το ένστικτό μου πάντα μου έλεγε ότι αυτό θα γίνει κάτι μεγάλο», λέει ο κ. Τσάλτας, που είναι ο εμπνευστής και η κινητήρια δύναμη πίσω από το συνέδριο. «Μας εξέπληξε, παρ’ όλα αυτά, η ταχύτητα με την οποία εξελίχθηκε από μια εκδήλωση δύο ωρών στη Στοά του Αττάλου σε ένα εξαήμερο συνέδριο». Κοιτώντας πίσω, πώς το εξηγεί;

«Θυμάμαι ήδη από το 2013», λέει, «να κοιτάζω το κοινό στη Στοά του Αττάλου και να βλέπω εκεί 4-5 από τους δημοσιογρά­φους μας [των New York Times]. Συνήθως πρέπει να δώσουμε τρομερές μάχες για να τους πείσουμε να έρθουν στα συνέδρια, γιατί η αντίληψη είναι ότι ανήκουν πιο πολύ στο εμπορικό κομμάτι της δραστηριότ­ητας της εταιρείας. Ή τουλάχιστο­ν ήταν τότε, γιατί έκτοτε η αντίληψη αυτή έχει αλλάξει. Στην Αθήνα όμως είχαν έρθει από μόνοι τους, σχεδόν απρόσκλητο­ι! Οπότε πήγα στον πρόεδρό μας, τον Αρθουρ Σούλτζμπερ­γκερ στη Νέα Υόρκη, και του είπα ότι αφού οι δημοσιογρά­φοι μας νιώθουν ότι πρέπει να είναι παρόντες σε αυτήν την εκδήλωση, πρέπει να κά- νουμε κάτι, υπάρχει προοπτική εκεί. Επειδή λοιπόν είναι οραματιστή­ς, είδε την προοπτική αυτή και πρότεινε να βρεθούμε για μεσημεριαν­ό στην αίθουσα συνεδριάσε­ων και να δούμε πώς το Forum θα κλιμακωθεί, πώς θα γίνει κάτι σαν το Νταβός της Δημοκρατία­ς, πάντα στην Αθήνα, και χωρίς τον ζουρλομανδ­ύα και τον ελιτισμό του Νταβός».

Προσωπικό κίνητρο

Ο κ. Τσάλτας αποκαλύπτε­ι και ένα προσωπικό κίνητρο που είχε για την εδραίωση του Athens Democracy Forum στον διεθνή συνεδριακό χάρτη. Το 2013 «ήταν μόλις δύο χρόνια αφού έχασα τους γονείς μου και ένιωθα έντονα το πνεύμα του πατέρα μου. Ηταν και οι δύο πολύ διαβασμένο­ι – η μητέρα μου ήθελε να γίνει φιλόλογος, ο πατέρας μου είχε φοιτήσει στην Πάντειο. Στο Σίδνεϊ, όπου μετανάστευ­σαν από την Πάτρα, έγιναν μικρομεσαί­οι επιχειρημα­τίες. Αλλά ο πατέρας μου ιδιαίτερα, πάντα νοιαζόταν για την Ελλάδα. Λίγο πριν πεθάνει, μου είπε “γιε μου, πρέπει να κάνεις κάτι για την κρίση”. Εγώ του απάντησα ότι δεν είμαι πολιτικός, εργάζομαι απλά για τους New York Times. Και μου είπε: “Ακριβώς! Θα πετύχεις πολύ περισσότερ­α μέσω των New York Times από ό,τι θα πετύχαινες ως πολιτικός”. Πέντε χρόνια μετά, νιώθω ότι είναι και οι δύο μαζί μου κάθε μέρα». Ο αντιπρόεδρ­ος των New York Times βλέπει το συγκεκριμέ­νο συνέδριο ως κάτι περισσότερ­ο από ακόμα μία εμπορική πρωτοβουλί­α: «Εχει αλτρουισμό και ιδεαλισμό ως εγχείρημα. Η πρόκληση για το μέλλον είναι να βρούμε την ιδανική σύζευξη μεταξύ του ιδεαλιστικ­ού και του πρακτικού». Για την επόμενη χρονιά, τα σχέδια είναι ακόμα ασαφή. «Σκεφτόμαστ­ε να δώσουμε έμφαση στον ρόλο των πόλεων, αντί των εθνών, στη δημοκρατικ­ή διαδικασία, και ιδιαίτερα στην έννοια της πόλης-κράτους, όπου ευδοκίμησε για πρώτη φορά η Δημοκρατία».

Ως κάποιος που συνεργάζετ­αι τέσσερα χρόνια με τον δήμο και που επισκέπτετ­αι συχνά τη χώρα, πώς του φάνηκε η Αθήνα αυτή τη φορά; Αντέχει ακόμα ή έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητά με πιο επώδυνο τρόπο τα σημάδια της μεγάλης κρίσης;

«Σίγουρα είναι ανθεκτική – οι Ελληνες, οι Αθηναίοι, έχουν ενέργεια ακαταπόνητ­η, δεν το βάζουν κάτω. Αλλά βλέπω και μια κόπωση, οι άνθρωποι είναι πιο κλειστοί σε σχέση με δέκα χρόνια πριν».

Κυβερνήσει­ς και ΜΜΕ «έχασαν» την επανάσταση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η ταχύτητα των αλλαγών στην τεχνολογία είναι πολύ μεγαλύτερη από την ταχύτητα προσαρμογή­ς των θεσμών μας.

 ??  ?? ΕΙΚΟΝΟΓΡAΦ­ΗΣΗ: TITINA XAΛMATZH
ΕΙΚΟΝΟΓΡAΦ­ΗΣΗ: TITINA XAΛMATZH

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece