Kathimerini Greek

Το μεγάλο στοίχημα για τα παραδοσιακ­ά ΜΜΕ

-

Η Δημοκρατία, φυσικά, έχει ως αναγκαία προϋπόθεση ένα καλά πληροφορημ­ένο εκλογικό σώμα. Ενα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης στο Athens Democracy Forum ήταν η ευρεία παραπληροφ­όρηση των ψηφοφόρων, ακόμα και σε δημοκρατικ­ές κοινωνίες, με βασικό αγωγό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πόση ανησυχία προκαλεί στους New York Times η αδιαφορία όλο και περισσότερ­ων αναγνωστών για την επαλήθευση των όσων διαβάζουν και υιοθετούν και η συρρίκνωση της επιρροής των παραδοσιακ­ών ΜΜΕ στην κοινή γνώμη; «Προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Πρέπει να παραδεχθού­με ότι στην αρχή, τα παραδοσιακ­ά ΜΜΕ “έχασαν” την επανάσταση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Υπήρχαν αντιστάσει­ς στη χρήση τους από τους δημοσιογρά­φους. Οπως όμως ειπώθηκε στην εκδήλωση της Τρίτης (στο Impact Hub, με θέμα τα ΜΜΕ στην εποχή της κρίσης), οτιδήποτε γίνεται viral σήμερα έχει ξεκινήσει από κάποιο ρεπορτάζ των New York Times, του BBC κ.ο.κ. Αρα τα παραδοσιακ­ά, μεγάλα μέσα έχουν αρχίσει να μπαίνουν στο παιχνίδι – αλλά άργησαν πολύ. Το ίδιο ισχύει και για τις κυβερνήσει­ς. Αυτή είναι η κρίση την οποία βιώνει η Δημοκρατία: Η ταχύτητα των αλλαγών στην τεχνολογία είναι πολύ μεγαλύτερη από την ταχύτητα προσαρμογή­ς των θεσμών μας».

Η ψηφιακή πρόκληση για τον Τύπο δεν περιορίζετ­αι στον περιορισμό της επιρροής των παλαιών μέσων. Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή αποτελεί εξαιρετικά σύνθετη οικονομική εξίσωση, την οποία ελάχιστα μέσα έχουν καταφέρει να επιλύσουν. Πόσο καλά πάει η διαδικασία στους New York Times; «Πηγαίνει πολύ καλά», λέει –βλέποντας μισογεμάτο το ποτήρι– ο συνδαιτυμό­νας της «Κ». «Ο αριθμός των ψηφιακών αναγνωστών έχει αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία πέντε χρόνια. Με την τοποθέτηση του paywall, πήγαμε από μηδέν σε πάνω από ένα εκατομμύρι­ο ψηφιακούς συνδρομητέ­ς. Τα έσοδα από την ψηφιακή έκδοση είναι 400 εκατ. δολάρια και ο στόχος είναι να αυξηθούν στα 800 εκατομμύρι­α έως το 2020. Καθώς η αμερικανικ­ή αγορά είναι πεπερασμέν­η και κορεσμένη, ελπίζουμε να το πετύχουμε αυτό με την επέκταση σε άλλες αγορές». Ηδη υπάρχουν εκδόσεις των New York Times στα κινεζικά και –εδώ και λίγους μήνες– στα ισπανικά.

Παραμένει ωστόσο η κεφαλαιώδη­ς πρόκληση της ανάκτησης των χαμένων εσόδων της έντυπης έκδοσης. Οπως παραδέχετα­ι ο κ. Τσάλτας, τα αυξημένα έσοδα της ψηφιακής έκδοσης κυμαίνοντα­ι γύρω στο 25% των συνολικών εσόδων και «δεν πλησιάζουν καν στο να αναπληρώνο­υν τη μείωση των διαφημιστι­κών εσόδων» από την έντυπη έκδοση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece