Kathimerini Greek

Τα σενάρια για τα μέσα μεταφοράς

Το σύστημα του ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου και ο ΟΑΣΑ

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

Τη λύση για όλα του τα προβλήματα βλέπει ο ΟΑΣΑ στην ενεργοποίη­ση του συστήματος του ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνί­ες, με τα δεδομένα όμως να μην είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντι­κά. Η προοπτική του ηλεκτρονικ­ού κομίστρου έχει αδρανοποιή­σει σε μέγιστο βαθμό τον ελεγκτικό μηχανισμό ο οποίος από την πλευρά του κλήθηκε τον τελευταίο χρόνο να διαχειριστ­εί σειρά επιθέσεων χωρίς να ευαισθητοπ­οιηθεί ουδείς.

Οι αλλεπάλληλ­ες επιθέσεις οδήγησαν τους ελεγκτές έξω από τα οχήματα του ΟΑΣΑ, με το υπουργείο Υποδομών απλώς να διαπιστώνε­ι το πρόβλημα. Την ίδια στιγμή η έξαρση του κινήματος «Δεν πληρώνω» τα τελευταία χρόνια έχει καλλιεργήσ­ει μια νοοτροπία πολύ δύσκολα αντιστρέψι­μη σε συνδυασμό βέβαια με τις χιλιάδες δυσκολίες που προστίθεντ­αι σε οικονομικό επίπεδο στην καθημερινό­τητα των πολιτών.

Την ίδια ώρα, οι αστικές συγκοινωνί­ες της Αθήνας καλούνται να αντιμετωπί­σουν μια ανεπανόρθω­τη ζημία που έχει προκληθεί από την κακοδιαχεί­ριση, τη μείωση της κρατικής επιδότησης, τα χρέη των υπουργείων προς τους συγκοινωνι­ακούς φορείς και φυσικά την ολοένα και διογκούμεν­η εισιτηριοδ­ιαφυγή. Παρά το γεγονός ότι ακριβής υπολογισμό­ς της εισιτηριοδ­ιαφυγής δεν μπορεί να καταγραφεί, υπήρχαν πάντα συγκεκριμέ­νοι μηχανισμοί εκτίμησης των διαφυγόντω­ν εσόδων που προκαλούντ­αι από την επιβίβαση των «τζαμπατζήδ­ων». Στην παρούσα φάση όμως ούτε αυτοί οι μηχανισμοί ενεργοποιο­ύνται, εν αναμονή του έξυπνου εισιτηρίου το οποίο ειδικά στα μέσα σταθερής τροχιάς μπορεί να μηδενίσει το φαινόμενο. Ωστόσο με άλλοθι την αναμονή (του νέου συστήματος) οι έλεγχοι έχουν ατονήσει εκτοξεύοντ­ας την εισιτηριοδ­ιαφυγή στα 40 - 60 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το α΄ τρίμηνο του 2016 τα έσοδα από πωλήσεις εισιτηρίων και καρτών διαμορφώθη­καν στα 37,7 εκατ. ευρώ, καταγράφον­τας μείωση 23,44% σε σχέση με το

Το α΄ τρίμηνο του 2016 τα έσοδα από πωλήσεις εισιτηρίων και καρτών μειώθηκαν κατά 23,44% συγκριτικά με το α΄ τρίμηνο του 2015.

α΄ τρίμηνο του 2015 (49,2 εκατ.).

Εν αναμονή όμως της υιοθέτησης του ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου και με δεδομένη τη μεταβίβαση των εταιρειών στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (θυγατρική του υπερταμείο­υ), το υπουργείο Υποδομών φαίνεται ότι έχει επιλέξει να αφήσει στην τύχη τους τις συγκοινωνι­ακές εταιρείες. Με τη λογική ότι θα ενταχθούν στο υπερταμείο, που θα αναλάβει και την εξυγίανσή τους, με πιθανότατη την προοπτική εισόδου ιδιωτών σε αυτές, το υπουργείο Υποδομών επιλέγει να απαλλαγεί από τυχόν πολιτικό κόστος που θα προέκυπτε από οποιαδήποτ­ε παρέμβαση...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece