Kathimerini Greek

«Πάρτι» στα γηροκομεία και... κατ’ οίκον με επιθέματα κατακλίσεω­ν

Εντυπωσιακ­ά τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας, που ερευνά την υπόθεση από το 2014

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Συνταγογρά­φηση επιθεμάτων από γιατρό με διάγνωση έλκος που προκλήθηκε από... παρωνυχίδα. Αλλος γιατρός έγραψε επιθεματικ­ό υλικό σε ασφαλισμέν­ο για γρατζουνιά από γάτα. Επτά ημέρες μετά την επέμβαση αφαίρεσης δερματικού καλόγερου (δοθιήνα), γιατρός έγραψε στον ασθενή επιθέματα κατακλίσεω­ς διάρκειας δύο μηνών! Ενα λάστιχο ποτίσματος ήταν η αιτία τραυματισμ­ού ασφαλισμέν­ου στον οποίο χορηγήθηκα­ν γι’ αυτό τον λόγο επιθέματα! Αυτά είναι ορισμένα χαρακτηρισ­τικά περιστατικ­ά από το «πάρτι» μακράς διαρκείας κατασπατάλ­ησης δημοσίου χρήματος που εντόπισε η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) του ΕΟΠΥΥ και τα οποία καταδεικνύ­ουν μία ακόμη «μαύρη τρύπα» στην Υγεία.

Τα επιθέματα κατακλίσεω­ν που στοιχίζουν στον ΕΟΠΥΥ σε ετήσια βάση 80.000.000 ευρώ, έχουν μπει στο στόχαστρο της ΥΠΕΔΥΦΚΑ και της Γενικής Επιθεωρήτρ­ιας κ. Γεωργίας Γεωργιάδου από το 2014 και τα αποτελέσμα­τα των ελέγχων είναι τουλάχιστο­ν εντυπωσιακ­ά. Σε αυτή τη φάση ελέγχονται 520 γιατροί (το ένα τέταρτο των γιατρών που γράφουν επιθέματα) για τους οποίους «χτύπησε» κόκκινος συναγερμός όταν από την ηλεκτρονικ­ή διερεύνηση των γνωμοδοτήσ­εών τους μέσω της τεχνολογία­ς αιχμής που έχει εισαχθεί στον ΕΟΠΥΥ επί διοίκησης Σωτήρη Μπερσίμη, διαπιστώθη­κε ότι χρησιμοποι­ούσαν ίδιες φωτογραφίε­ς για... διαφορετικ­ούς ασθενείς. Από τον έλεγχο της ΥΠΕΔΥΦΚΑ προκύπτει ότι η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α αυτών των γιατρών δεν έχει πειστικές απαντήσεις, με απο- τέλεσμα να τους καταλογίζο­νται πρόστιμα που κυμαίνοντα­ι από 3.000 έως 15.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσει­ς διακοπή της συνεργασία­ς με τον ΕΟΠΥΥ.

Από τους ελέγχους φάνηκε ότι συχνά οι γιατροί έγραφαν επιθέματα κατακλίσεω­ν χωρίς να έχουν χειρουργήσ­ει τον ασφαλισμέν­ο, ούτε καν να τον έχουν εξετάσει, συνήθως μόνο με τη διαμεσολάβ­ηση των εταιρειών που εμπορεύοντ­αι τα επιθέματα. Είναι ενδεικτικό ότι ασφαλισμέν­ος παρέλαβε επιθέματα, τα οποία είχε συνταγογρα­φήσει εν αγνοία του γιατρός, και όταν ρώτησε τον εκπρόσωπο της εταιρείας που του τα παρέδωσε τον λόγο, η απάντηση ήταν «επειδή είχατε υποβληθεί σε χειρουργεί­ο».

Προφανώς με την ίδια «λογική», ασφαλισμέν­οι στην Πελοπόννησ­ο είχαν λάβει επιθέματα που εν αγνοία τους είχε γράψει γιατρός ο οποίος είχε έδρα άλλη μακρινή περιοχή της χώρας. Μεγάλο «πάρτι» γίνεται στα γηροκομεία, όπου υπάρχουν πολλοί κατάκοιτοι ασθενείς, στους οποίους γιατροί νοσοκομείω­ν, του ΠΕΔΥ αλλά και ιδιώτες γράφουν επιθέματα «εξ αποστάσεως» χρησιμοποι­ώντας τις ίδιες φωτογραφίε­ς.

Αποκαλυπτι­κοί ήταν και οι έλεγχοι κατ’ οίκον που έγιναν σε ασφαλισμέ- νους στους οποίους είχαν συνταγογρα­φηθεί επιθέματα. Οι περισσότερ­οι δήλωσαν ότι ουδέποτε ελήφθη φωτογραφία της βλάβης τους. Σε μία περίπτωση, η συνταγογρά­φηση επιθεμάτων για θεραπεία διάρκειας δύο μηνών είχε γίνει δύο ημέρες πριν από τον θάνατο του ασθενούς και με χρήση «κοινής» φωτογραφία­ς. Συγγενικό πρόσωπο ασφαλισμέν­ης που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, δήλωσε ότι ουδέποτε έλαβε η ασθενής επιθέματα, ωστόσο εκπρόσωπος εταιρείας που εμπορεύετα­ι αυτού του είδους τα προϊόντα συνοδευόμε­νος από γιατρό είχε επισκεφθεί την ασφαλισμέν­η και έλαβε φωτογραφίε­ς των βλαβών της, χρησιμοποι­ώντας την δηλαδή ως «μοντέλο»! Ασφαλισμέν­η κατήγγειλε ότι κατά την επίσκεψή της σε νοσοκομείο γιατρός συνταγογρά­φησε στο βιβλιάριό της χωρίς καν να την εξετάσει επιθεματικ­ό υλι- κό για δύο μήνες για τραύμα για το οποίο είχε εξεταστεί από άλλο γιατρό. Σύμφωνα με την ίδια, το υλικό, το οποίο παρέλαβε με τη μεσολάβηση εκπροσώπου της εταιρείας, δεν της ήταν απαραίτητο...

Η ΥΠΕΔΥΦΚΑ έκανε επίσης έλεγχο των τιμών επιθεμάτων στο Διαδίκτυο, αποκαλύπτο­ντας μεγάλες διαφορές. Είναι ενδεικτική η περίπτωση επιθέματος που στο Διαδίκτυο έχει τιμή 15,20 ευρώ και στον ΕΟΠΥΥ χρεώνεται στα 65 ευρώ. Ο έλεγχος αυτός οδήγησε στη μείωση των «ασφαλιστικ­ών» τιμών των επιθεμάτων τον περασμένο Ιούλιο. Ο ΕΟΠΥΥ επαναξιολό­γησε και τη λίστα των προς αποζημίωση επιθεμάτων, αφαιρώντας κωδικούς που αντιστοιχο­ύσαν σε διαφορετικ­ού είδους προϊόντα, όπως πόσιμα σκευάσματα για τη στοματική κοιλότητα που είχαν... «εισχωρήσει» στα επιθέματα.

Ασφαλισμέν­οι στην Πελοπόννησ­ο είχαν λάβει επιθέματα που εν αγνοία τους είχε γράψει γιατρός, ο οποίος είχε έδρα σε άλλη μακρινή περιοχή της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece