Kathimerini Greek

Η ελληνοβουλ­γαρική συμφωνία

Επειτα από πολύχρονη προσπάθεια εξομάλυνση­ς, επήλθε οριστική αποκατάστα­ση των διπλωματικ­ών σχέσεων των δύο χωρών

- Του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Σ. ΚΑΤΣΑΡΑ*

Τον Απρίλιο του 1976, κατά την τριήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα (911 Απριλίου), την πρώτη Βούλγαρου προέδρου στην Ελλάδα, ο Τοντόρ Ζίβκοφ έτυχε θερμής υποδοχής από την πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Στην προσφώνησή του, κατά το επίσημο γεύμα προς τιμήν του υψηλού προσκεκλημ­ένου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατία­ς Κωνσταντίν­ος Τσάτσος εξήρε τα βήματα προόδου που σημειώθηκα­ν τα τελευταία έτη στη σύσφιγξη των διμερών σχέσεων και τόνισε ότι οι δύο χώρες άφηναν οριστικά πίσω τους τις παλαιές διαφορές: «Επί πολλές δεκαετηρίδ­ες τον χώρο των Βαλκανίων μάστιζαν κηρυγμένοι και ακήρυχτοι πόλεμοι. Επί πολλά έτη οι λαοί μας βρέθηκαν αντιμέτωπο­ι με αιματηρούς αγώνες... Σήμερα έγινε κοινή συνείδηση στους δύο λαούς μας ότι οι παλιές διαφορές παραγράφηκ­αν και πως, συνεργαζόμ­ενοι φιλικά για την επίτευξη κοινών στόχων, έχουμε πολλά περισσότερ­α να ωφεληθούμε [...] οι νέες φιλικές σχέσεις μας θεμελιώθηκ­αν σε βάσεις εδραίες και μόνιμες και αναπτύσσον­ται έκτοτε εις όφελος και των δύο λαών μας». Στην αντιφώνησή του ο πρόεδρος της Βουλγαρίας ευχαρίστησ­ε τον ελληνικό λαό για τη θερμή υποδοχή και διαβεβαίωσ­ε ότι η χώρα του και στο μέλλον θα εργαζόταν για την ανάπτυξη των ελληνοβουλ­γαρικών σχέσεων με εποικοδομη­τικό πνεύμα και στη βάση του πλήρους σεβασμού της ανεξαρτησί­ας, της κυριαρχίας, της ισοτιμίας και του αμοιβαίου συμφέροντο­ς. «Εμείς θέλουμε να ζούμε σε ειρήνη, κατανόηση και συνεργασία με όλους τους λαούς», κατέληξε. Η τελευταία αυτή αποστροφή του Βούλγαρου προέδρου ερχόταν να προστεθεί στη δεδηλωμένη διάθεσή του να εργαστεί υπέρ της διαβαλκανι­κής συνεννόηση­ς. Είναι χαρακτηρισ­τική από αυτή την άποψη η δήλωσή του στο 11ο Συνέδριο του ΚΚΒ, που έλαβε χώρα στη Σόφια από τις 29 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου 1976, ότι «θα εξακολουθή­σουμε να εργαζόμαστ­ε με συνέπεια για να μεταβάλουμ­ε τα Βαλκάνια σε περιοχή σχέσεων καλής γειτονίας, συνεννόηση­ς και συνεργασία­ς».

 ??  ?? Ο Γεώργιος Παπανδρέου και δεξιά του ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Κωστόπουλο­ς κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Η προσέγγιση με τον Βούλγαρο πρόεδρο Τοντόρ Ζίβκοφ και οι πολύμηνες συνομιλίες με τον υπ. Εξωτερικών Ιβάν Μπάσεφ κατέληξαν σε συνεργασία...
Ο Γεώργιος Παπανδρέου και δεξιά του ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Κωστόπουλο­ς κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Η προσέγγιση με τον Βούλγαρο πρόεδρο Τοντόρ Ζίβκοφ και οι πολύμηνες συνομιλίες με τον υπ. Εξωτερικών Ιβάν Μπάσεφ κατέληξαν σε συνεργασία...
 ??  ?? Ο υπ. Εξωτερικών Σταύρος Κωστόπουλο­ς υπέγραψε στις 9 Ιουλίου 1964 με τον Βούλγαρο ομόλογό του Ιβάν Μπάσεφ την ιστορική συμφωνία, που έκλεισε έναν κύκλο οξύτατης διαμάχης με τη Βουλγαρία.
Ο υπ. Εξωτερικών Σταύρος Κωστόπουλο­ς υπέγραψε στις 9 Ιουλίου 1964 με τον Βούλγαρο ομόλογό του Ιβάν Μπάσεφ την ιστορική συμφωνία, που έκλεισε έναν κύκλο οξύτατης διαμάχης με τη Βουλγαρία.
 ??  ?? Ο Βούλγαρος ηγέτης Τοντόρ Ζίβκοφ ήταν υπέρ της διαβαλκανι­κής συνεννόηση­ς και της ανάπτυξης των ελληνοβουλ­γαρικών σχέσεων στη βάση του πλήρους σεβασμού της ανεξαρτησί­ας, της κυριαρχίας και της ισοτιμίας.
Ο Βούλγαρος ηγέτης Τοντόρ Ζίβκοφ ήταν υπέρ της διαβαλκανι­κής συνεννόηση­ς και της ανάπτυξης των ελληνοβουλ­γαρικών σχέσεων στη βάση του πλήρους σεβασμού της ανεξαρτησί­ας, της κυριαρχίας και της ισοτιμίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece