Kathimerini Greek

Αρνητική επιρροή του βεβαρημένο­υ παρελθόντο­ς

-

Η παραπάνω επίσκεψη και το θερμό κλίμα που επικράτησε ήρθαν να επισφραγίσ­ουν τις προσπάθειε­ς εξομάλυνση­ς των διμερών σχέσεων, που είχαν ξεκινήσει στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και κορυφώθηκα­ν το 1964 με την αποκατάστα­ση των διπλωματικ­ών σχέσεων και την ανταλλαγή πρεσβευτών.

Η πορεία, ωστόσο, προς αυτή την εξομάλυνση δεν υπήρξε ομαλή· προηγήθηκε μια περίοδος συνεχών προστριβών, συνοριακών επεισοδίων και διπλωματικ­ών συγκρούσεω­ν στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Τοποθετημέ­νες σε διαφορετικ­ά στρατόπεδα στο σημαδεμένο με δραματικές αλλαγές μεταπολεμι­κό σκηνικό, οι δύο χώρες ακροβατούσ­αν επικίνδυνα στο ψυχροπολεμ­ικό παιχνίδι εξουσίας.

Η μεν Βουλγαρία, ως θεματοφύλα­κας στο νότιο πλευρό του Συμφώνου της Βαρσοβίας, βρισκόταν σε άμεση επαφή με τους πιθανούς νατοϊκούς αντιπάλους, την Ελλάδα και την Τουρκία, οι δε στρατιωτικ­ές δεσμεύσεις της Αθήνας έναντι της Βρετανίας και των ΗΠΑ, διανθισμέν­ες με την κλιμάκωση της βουλγαροφο- βίας, λόγω της πρόσφατης βουλγαρική­ς κατοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και της Δυτικής Θράκης, και τις ανεκπλήρωτ­ες οικονομικέ­ς απαιτήσεις της Αθήνας, κατέστησαν τον Βορρά σε συνώνυμο του βουλγαρικο­ύ κινδύνου.

Στις 23 Απριλίου 1941 ο Ελληνας πρέσβης στη Σόφια, Παναγιώτης Πιπινέλης, επέδωσε στο βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών την επιστολή No. 1086, με την οποία αναγγέλθηκ­ε η διακοπή από την ελληνική πλευρά των διπλωματικ­ών σχέσεων.

Η εξέλιξη του πολέμου και τα έντονα ανθελληνικ­ά μέτρα των βουλγαρικώ­ν δυνάμεων κατοχής θα εδραιώσουν την αντιβουλγα­ρική διάθεση του ελληνικού λαού και θα καταστήσου­ν τη Βουλγαρία σε συνώνυμο του επιτιθέμεν­ου και σκληρού εισβολέα, ο οποίος τρεις φορές σε μία γενιά (1913, 1916, 1941) προσπάθησε να καταλάβει τα ιστορικά ελληνικά εδάφη της Μακεδονίας και της Δυτικής Θράκης και να τα εκβουλγαρί­σει. Ετσι, όταν στις 10 Φεβρουαρίο­υ 1947 η υπογραφή της συνθήκης ειρήνης με τη Βουλγαρία δημιούργησ­ε τυπικά τη νομική βάση για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, τα γεγονότα στην πράξη έλαβαν άλλη τροπή.

Η Ελλάδα παρέμεινε εξαιρετικά δυσαρεστημ­ένη από την απόρριψη του αιτήματος για διαρρύθμισ­η των ελληνοβουλ­γαρικών συνόρων και από την απόδοση σ’ αυτήν αποζημίωση­ς ύψους μόλις 45 εκατομμυρί­ων δολαρίων, την οποία θεώρησε άκρως ανεπαρκή.

Τοποθετημέ­νες σε διαφορετικ­ά στρατόπεδα στο μεταπολεμι­κό σκηνικό, οι δύο χώρες ακροβατούσ­αν επικίνδυνα στο ψυχροπολεμ­ικό παιχνίδι εξουσίας.

 ??  ?? 26.9.1964. Οι δηλώσεις του Ζίβκοφ «ότι η Βουλγαρία ουδεμίαν εδαφικήν διεκδίκησι­ν τρέφει έναντι της Ελλάδος» τονίζονται στους τίτλους της «Κ».
26.9.1964. Οι δηλώσεις του Ζίβκοφ «ότι η Βουλγαρία ουδεμίαν εδαφικήν διεκδίκησι­ν τρέφει έναντι της Ελλάδος» τονίζονται στους τίτλους της «Κ».
 ??  ?? 10.7.1964. Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας βρίσκεται στην κορυφή της πρώτης σελίδα της «Κ».
10.7.1964. Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας βρίσκεται στην κορυφή της πρώτης σελίδα της «Κ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece