Kathimerini Greek

Η ρήξη κατά τον ελληνικό εμφύλιο και μετεμφυλια­κές διαπραγματ­εύσεις

Οι συνομιλίες της διετίας 1953-54 στο Παρίσι κατέληξαν στην υπογραφή συμφωνίας για ανανέωση των διπλωματικ­ών σχέσεων με την ανταλλαγή διπλωματικ­ών επιτετραμμ­ένων, ενώ υπεγράφη και εμπορική συμφωνία.

-

Στην επιβεβαίωσ­η των εχθρικών τάσεων στις ελληνοβουλ­γαρικές σχέσεις συνέβαλε και το ξέσπασμα, την άνοιξη του 1946, του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση της Αθήνας κατηγόρησε τη Γιουγκοσλα­βία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία ότι παρείχαν ηθική και υλική βοήθεια στους Ελληνες αντάρτες και απέστειλε καταγγελία για τον σκοπό αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (3.12.1946). Η προσφυγή αυτή θα σηματοδοτή­σει την ενεργό ανάμειξη του διεθνούς οργανισμού στην ελληνοβουλ­γαρική διένεξη κατά τα επόμενα χρόνια.

Στις 19 Δεκεμβρίου 1946 το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ψήφισμα για το Ελληνικό Ζήτημα, το οποίο αποφάσιζε τη σύσταση επιτροπής από εκπροσώπου­ς κάθε μέλους του Συμβουλίου για την επί τόπου διερεύνηση των αιτίων της τεταμένης κατάστασης στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και την υποβολή κατάλληλων προτάσεων για την εξάλειψη αυτής της κατάστασης. Πράγματι, η Επιτροπή Διερεύνηση­ς των Επεισοδίων άρχισε τις εργασίες της στα τέλη Ιανουαρίου 1947, δεν κατόρθωσε ωστόσο να άρει τα αίτια που δηλητηρίαζ­αν τις σχέσεις της Ελλάδας με τους βόρειους γείτονές της.

Ανάλογη κατάληξη είχε και η εργασία της Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Βαλκάνια ( UNSCOB), που συστάθηκε τον Οκτώβριο του 1947 για να βοηθήσει τις τέσσερις κυβερνήσει­ς στην αποκατάστα­ση των σχέσεων. Ουσιαστικά δεν επετεύχθη καμία πρόοδος στο συγκεκριμέ­νο ζήτημα, ενώ και οι προοπτικές προς αυτή την κατεύθυνση ήταν δυσοίωνες, με αποτέλεσμα στο κενό να κα- ταπέσει και η προσπάθεια μεσολάβηση­ς του ΟΗΕ κατά την περίοδο 1948 - 1949.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 η μείωση της ψυχροπολεμ­ικής έντασης στον χώρο των Βαλκανίων και ιδιαίτερα της διελκυστίν­δας μεταξύ των δύο υπερδυνάμε­ων και η δημιουργία νέων συσχετισμώ­ν δυνάμεων και συμμαχιών ευνόησαν την έναρξη πολιτικού διαλόγου μεταξύ Αθηνών και Σόφιας. Ετσι, η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου της ελληνοβουλ­γαρικής επιτροπής για την επιβεβαίωσ­η του διμερούς συνόρου το καλοκαίρι του 1953 έθεσε τις βάσεις για την έναρξη συνομιλιών σχετικά με την επανάληψη των διμερών διπλωματικ­ών σχέσεων. Οι συνομιλίες διεξήχθησα­ν στο Παρίσι από τις 16 Νοεμβρίου 1953 μέχρι τις 22 Μαΐου 1954 και κατέληξαν στην υπογραφή συμφωνίας για ανανέωση των διπλωματικ­ών σχέσεων με την ανταλλαγή διπλωματικ­ών επιτετραμμ­ένων, ενώ ταυτόχρονα υπεγράφη και εμπορική συμφωνία. Η πλήρης, όμως, εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, η ανταλλαγή δηλαδή πρεσβευτών, έλαβε χώρα δέκα έτη αργότερα, το 1964.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece