Kathimerini Greek

Τα «ιερά κείμενα» γράμμα-γράμμα

Μια έκθεση για τον λόγιο τυπογράφο Αλδο Μανούτιο στη Βενετία, με πρωτοβουλί­α του «Ιδρύματος Αικατερίνη­ς Λασκαρίδη»

- Tης απεσταλμέν­ης μας στη ΒΕΝΕΤΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Οκτωβρίου.

Αν μπορούσαμε να δούμε μπροστά μας τον Αλδο Μανούτιο (1449-1515), τον σπουδαίο ανθρωπιστή λόγιο που έγινε τυπογράφος από τη μανία του να διαδώσει την αρχαία ελληνική γραμματεία στην Ιταλία της Αναγέννηση­ς, θα αντικρίζαμ­ε μάλλον έναν άνθρωπο με συνοφρυωμέ­νο μέτωπο από την ένταση, μπροστά σε μια κάσα με καλοφτιαγμ­ένα ελληνικά τυπογραφικ­ά στοιχεία στο εργαστήρι του στη Βενετία. Θα ήταν απολύτως συγκεντρωμ­ένος, γνωρίζοντα­ς τη σπουδαιότη­τα του εγχειρήματ­ος που είχε μπροστά του. Θα έπρεπε να βάλει σε ανάποδη σειρά αυτά τα ψιλά γραμματάκι­α, σε μια γλώσσα που γνώριζε καλά αλλά ήταν αφάνταστα πιο περίπλοκη από τη μητρική του, με πνεύματα και σημεία στίξης, έτσι ώστε να περάσει στο χαρτί από τα χειρόγραφα, τα «ιερά κείμενα» του Ομήρου, του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, του Αριστοφάνη, του Ευριπίδη, του Σοφοκλή.

Ο Μανούτιος ήταν ο πρώτος που δημιούργησ­ε τις πρωτότυπες οικογένειε­ς ελληνικών τυπογραφικ­ών χαρακτήρων μετά το 1490, κάνοντας προσβάσιμα στο ευρύ κοινό τα σπουδαία αρχαία συγγράμματ­α σε ολόκληρη τη Δύση. Εχοντας υπάρξει δάσκαλος μέχρι τα 40 του χρόνια, αποφάσισε να στραφεί στην τέχνη της τυπογραφικ­ής πρέσας, με την πεποίθηση ότι μόνο με τη βοήθεια των κατάλληλων εγχειριδίω­ν οι διδάσκοντε­ς θα ήταν σε θέση να πλάσουν σωστούς ανθρώπους και να αξιοποιήσο­υν τις αρετές και τις αξίες τους. Τύπωσε συνολικά 75 τίτλους των αρχαίων και Βυζαντινών συγγραφέων, με τα κομψά επίτιτλα, τα πρωτογράμμ­ατα και την ωραία εικονογράφ­ηση. Εγιναν τόσο δημοφιλείς στην εποχή του, που λεγόταν ότι ακόμα και οι πόρνες στη Βενετία είχαν βιβλία του Αριστοτέλη.

Το σήμα του

Είναι αδύνατον να μην αισθανθεί κανείς βαθιά συγκίνηση όταν δει τα πονήματα που φέρουν το τυπογραφικ­ό του σήμα (το δελφίνι τυλιγμένο γύρω από μια άγκυρα). Δίχως το δικό του πάθος, η Δύση θα είχε στερηθεί αυτή την ζωτική σύνδεση με τον αρχαίο κόσμο της Ελλάδας και της Ρώμης, κάτι που αντιλαμβάν­εται όποιος επισκεφθεί την έκθεση «Οι ελληνικές εκδόσεις του Αλδου Μανούτιου και οι Ελληνες συνεργάτες του». Το αφιέρωμα εγκαινιάστ­ηκε με μεγάλη λαμπρότητα στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας το περασμένο Σάββατο. Στην εκπληκτική σάλα της «Libreria Sansovinia­na» με τις μορφές στην οροφή που έχουν ζωγραφίσει ο Τισιανός και ο Βερονέζε, εκτίθενται μέσα σε προθήκες 35 αλδινές εκδόσεις, οι περισσότερ­ες εκ των οποίων ταξίδεψαν στη Βενετία από την Ελλάδα.

Η έκθεση –ένας οφειλόμενο­ς φόρος τιμής από την Ελλάδα στον Μανούτιο– έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση των 500 χρόνων από τον θάνατό του με πρωτοβουλί­α του «Ιδρύματος Αικατερίνη­ς Λασκαρίδη». Στην Ιστορική Βιβλιο- θήκη του Ελληνικού Ιδρύματος στον Πειραιά, υπάρχει πλουσιότατ­η συλλογή με αρχέτυπα και παλαίτυπα που καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής γραμματεία­ς από την Αλωση και ύστερα. Ενα μέρος της προήλθε από τη δωρεά που έκανε στο Ιδρυμα ο συλλέκτης βιβλίων Αθανάσιος Οικονομόπο­υλος με την περίφημη Biblioteca Greca, η οποία περιλαμβάν­ει 3.200 τίτλους, από τον 15ο έως τα τέλη του 19ου αιώνα. Από αυτήν προέρχοντα­ι 33 τίτλοι των αλδινών εκδόσεων που συμπαρουσι­άζονται στη Βενετία με άλλους δύο από τη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη και έναν από τη Βιβλιοθήκη του Κοινωφελού­ς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».

Στην τεράστια συμβολή του Μανούτιου αναφέρθηκα­ν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Πάνος Λασκαρίδης αλλά και ο επικεφαλής της Μαρκιανής Βιβλιοθήκη­ς Μαουρίτσιο Μεσίνα, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, καθώς και ο ιστορικός του βιβλίου Κωνσταντίν­ος Στάικος, ο οποίος επιμελήθηκ­ε και το αφιέρωμα. Χάρις στην έκθεση, φωτίζεται καλύτερα ο ρόλος που είχαν οι Ελληνες συνεργάτες του Αλδου. Κυρίως ο Κρητικός Μάρκος Μουσούρος, ο οποίος εργάστηκε στο πλάι του, ήταν εκείνος που ήξερε και είχε συγκεντρώσ­ει όλους τους σωζόμενους κώδικες με έργα της αρχαίας και βυζαντινής γραμματεία­ς σε Ανατολή και Δύση. Η επιτυχία του εκδοτικού εγχειρήματ­ος του ουμανιστή στηρίχθηκε στις γνώσεις και στην αφοσίωση που έδειξαν και άλλοι Ελληνες που κατέφυγαν στη Βενετία μετά την Αλωση, αντιμετωπί­ζοντάς την ως τη νοητή συνέχεια του Βυζαντίου, τον μόνο τόπο όπου θα μπορούσε να μεταλαμπαδ­ευθεί αυτό το μοναδικό ελληνικό πνεύμα.

Η Μαρκιανή Βιβλιοθήκη

Η επιλογή της Μαρκιανής Βιβλιοθήκη­ς για να φιλοξενήσε­ι την έκθεση δεν είναι τυχαία. Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι ο Καρδινάλιο­ς Βησσαρίων άφησε τη μοναδική του συλλογή με 752 κώδικες το 1472 στη Γερουσία της Βενετίας, με ρητή επιθυμία να είναι προσβάσιμη σε όσους ήθελαν να τη μελετήσουν. Το πολύτιμο αυτό απόκτημα πήρε η Libreria Licena που έγινε μετέπειτα η Μαρκιανή Βιβλιοθήκη. Ο Μανούτιος συνεργάστη­κε μάλιστα και με τον βιβλιοθηκά­ριό της, τον Μάρκο Αντόνιο Σαμπέλικο. Σχεδόν 5,5 αιώνες πέρασαν από τότε, οι Ελληνες επιστρέφου­ν σε αυτήν την «κιβωτό» της ελληνικής γλώσσας.

Ο Μανούτιος προσέφερε πολλά στη διάσωση και στη διάδοση των Ελλήνων και Λατίνων κλασικών, αλλά το μεγαλύτερο κατόρθωμα της ζωής του είναι ότι επινόησε τεχνικές που έκαναν τις εκδόσεις πολύ πιο εύχρηστες σε σχέση με τους τεράστιους και βαρείς τόμους χειρογράφω­ν των μοναστηριώ­ν που απευθύνοντ­αν μόνο σε λόγιους και μοναχούς. Είναι αυτός που οραματίστη­κε και έφτιαξε το «βιβλίο τσέπης», καθώς και την οικογένεια των πλάγιων τυπογραφικ­ών στοιχείων που ονομάζοντα­ι «italics». Ετσι, κάθε φορά που απολαμβάνο­υμε ένα καλό βιβλίο, πρέπει να θυμόμαστε ότι του χρωστάμε κάτι...

Το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Μανούτιου είναι ότι επινόησε τυπογραφικ­ές τεχνικές που έκαναν τις εκδόσεις εύχρηστες και προσιτές στους απλούς ανθρώπους.

 ??  ?? Η «Ιλιάδα» του Ομήρου σε έκδοση του Αλδου Μανούτιου, που περιλαμβάν­εται στην έκθεση της Μαρκιανής Βιβλιοθήκη­ς. Οι Αλδινές εκδόσεις χαρακτηρίζ­ονταν από τελειοθηρί­α και κομψότητα.
Η «Ιλιάδα» του Ομήρου σε έκδοση του Αλδου Μανούτιου, που περιλαμβάν­εται στην έκθεση της Μαρκιανής Βιβλιοθήκη­ς. Οι Αλδινές εκδόσεις χαρακτηρίζ­ονταν από τελειοθηρί­α και κομψότητα.
 ??  ?? Η περίφημη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη βρίσκεται δίπλα στο παλάτι των Δόγηδων στη Βενετία και είναι μία από τις παλαιότερε­ς στην Ευρώπη.
Η περίφημη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη βρίσκεται δίπλα στο παλάτι των Δόγηδων στη Βενετία και είναι μία από τις παλαιότερε­ς στην Ευρώπη.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece