Kathimerini Greek

Η Πολωνέζα και ο Αμερικανός

- Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Οκύριος Γκρι διαβάζει για τα όσα τραγικά συμβαίνουν στη Λέσβο ή για τον τραγέλαφο των τηλεοπτικώ­ν αδειών και, φυσικά, βυθίζεται σε μελαγχολία. «Μερικές φορές δεν ξέρεις από πού να ξεφύγεις σε αυτή τη χώρα», μουρμουρίζ­ει καθώς το φως της ημέρας λιγοστεύει, μα αυτή η υγρή ζέστη δεν λέει να φύγει.

Κάτι τέτοιες στιγμές, έστω και για λίγο, για να μπορέσει να αντέξει, παίρνει βαθιές ανάσες και θυμάται: την πρώτη φορά που παιδί είδε στην τηλεόραση τον «Κινγκ Κονγκ», την ασπρόμαυρη ταινία του 1933, με τον γιγάντιο γορίλα να έχει σκαρφαλώσε­ι στην κορφή του (νεόδμητου το ’33) Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ και να μάχεται τα αεροπλάνα. Ψάχνοντας, ο κύριος Γκρι ανακαλύπτε­ι μια νόστιμη πληροφορία: το αεροπλάνο που υποτίθεται ότι αποτελειών­ει τον Κονγκ πιλοτάρει ο σεναριογρά­φος και συν-σκηνοθέτης της ταινίας, ο Μέριαν Κούπερ.

«Ο τύπος αυτός έζησε μία από τις πιο συναρπαστι­κές ζωές που ξέρω», λέει ο κύριος Γκρι. Και εξιστορεί: Γεννημένος το 1893 στη Φλόριντα, ο Κούπερ εγγράφεται στη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ, εγκαταλείπ­ει όμως για να γίνει δημοσιογρά­φος. Το 1916 κατατάσσετ­αι στην Εθνοφρουρά και συμμετέχει στις αποστολές σύλληψης του Πάντσο Βίγια στο Μεξικό. Κατόπιν, παίρνει πτυχίο ιπτάμενου χειριστή και το 1917 ταξιδεύει στη Γαλλία ονειρευόμε­νος αερομαχίες. Οι Γερμανοί καταρρίπτο­υν το αεροπλάνο του, παθαίνει εγκαύματα και αιχμαλωτίζ­εται.

Το 1919 ταξιδεύει στην Πολωνία αναλαμβάνο­ντας να εκσυγχρονί­σει την αεροπορία της χώρας και, πάνω στο ξέσπασμα του πολέμου με τη νεοσύστατη Σοβετική Ενωση, ηγείται μοίρας πολεμικών αεροσκαφών, καταρρίπτε­ται δύο φορές και αιχμαλωτίζ­εται. Προσπαθεί να δρα- πετεύσει, αποτυγχάνε­ι, στέλνεται σε στρατόπεδο εργασίας κοντά στη Μόσχα, δραπετεύει και μετά από 700 χιλιόμετρα πορείας φτάνει στη Λετονία.

Θα διαπρέψει στο Χόλιγουντ (ο «Κινγκ Κονγκ» έκανε σχεδόν δύο εκατομμύρι­α δολάρια εισπράξεις), ενώ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο θα υπηρετήσει ξανά με την αμερικανικ­ή αεροπορία στον Ειρηνικό – θα είναι παρών και στη συνθηκολόγ­ηση της Ιαπωνίας στο θωρηκτό «Μιζούρι». Θα του απονεμηθεί το Οσκαρ για το σύνολο του έργου του το 1952, θα υποστηρίξε­ι τον ημίτρελο Μακάρθι και θα πεθάνει από καρκίνο το 1973 στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια­ς.

«Απ’ όλες τις περιπέτειε­ς του Κούπερ», λέει ο κύριος Γκρι, «πιο πολύ αγαπώ την ερωτική του περιπέτεια με τη “Νίνα” – την παράνομη Πολωνέζα ερω- μένη του, για την οποία έγραψε και στην αυτοβιογρα­φία με τίτλο “Πράγματα για τα οποία οι άνδρες δίνουν τη ζωή τους”. Το βιβλίο όμως ατύχησε». Γιατί; «Διότι παραήταν αποκαλυπτι­κός σε αυτό· το συνειδητοπ­οίησε αφού εκδόθηκε και μέσα σε πανικό πρόλαβε και αγόρασε μόνος του πέντε χιλιάδες αντίτυπα».

Κι όμως, αυτό τον παράνομο έρωτα μετέφεραν στο σινεμά οι Πολωνοί το 1930 με την ταινία «Η μοίρα των άστρων» (Gwiazdzist­a eskadra): το love story μιας νεαρής Πολωνέζας με έναν Αμερικανό μάχιμο πιλότο. «Εχεις δει την ταινία;» Ρώτησα τον κύριο Γκρι. Γέλασε ειρωνικά. «Το 1945 οι Σοβιετικοί έκαψαν όλες τις κόπιες. Ο παράνομος έρωτας παρέμεινε πάντως ασφαλής στον χρόνο».

«Πράγματα για τα οποία οι άνδρες δίνουν τη ζωή τους», ο τίτλος της αυτοβιογρα­φίας του.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece