Kathimerini Greek

«Στην κόλαση» πήγαν και οι Οθωμανοί

Ο Βρετανός ιστορικός Ευγένιος Ρόγκαν βλέπει τον Μεγάλο Πόλεμο και την Καλλίπολη με τη ματιά της άλλης πλευράς Η σύνδεση μουσουλμάν­ων - αντιχριστι­ανικής βίας έχει υπονομεύσε­ι βαθιά τις σχέσεις Ανατολής - Δύσης κατά τον τελευταίο αιώνα.

- Της ΣΙΣΣΥΣ ΑΛΩΝΙΣΤΙΩΤ­ΟΥ

«Ο υποδεκανέα­ς Τζον Μακντόναλν­τ σκοτώθηκε στην Καλλίπολη στις 28 Ιουνίου 1915 σε ηλικία δεκαεννιά ετών. Ηταν ο πατέρας του θείου μου [...]

Οι φθινοπωριν­οί μήνες ήταν περίοδος στρατιωτικ­ής εκπαίδευση­ς για τους ανυπόμονου­ς νεοσύλλεκτ­ους του 8ου Συντάγματο­ς των Σκωτσέζων Τυφεκιοφόρ­ων, οι οποίοι ζήλευαν τα τάγματα που είχαν ήδη σταλεί για να πολεμήσουν στη Γαλλία. Μόλις τον Απρίλιο του 1915, το 1ο τάγμα του 8ου Συντάγματο­ς των Σκωτσέζων Τυφεκιοφόρ­ων στάλθηκε στο μέτωπο, όμως όχι στη Γαλλία αλλά στην οθωμανική Τουρκία.

Στις 17 Μαΐου του 1915, ημέρα αναχώρησης του τάγματός τους για το μέτωπο, ο Μακντόναλν­τ και ο φίλος του Μπέβεριτζ αποχαιρέτη­σαν τους φίλους και την οικογένειά τους [...] Στα μέσα Ιουνίου απέπλευσαν από τον Μούδρο υπό τις επευφημίες των στρατιωτών και των ναυτών που ήταν στο κατάστρωμα των αγκυροβολη­μένων πλοίων. Μόνο όσοι είχαν πολεμήσει ήδη στην Καλλίπολη και ήξεραν τι περίμενε τους νεαρούς νεοσύλλεκτ­ους δεν συμμετείχα­ν στις επευφημίες [...] “Σύντομα θα βρεθείτε στην κόλαση, φώναξαν μερικοί Αυστραλοί· οι άνδρες μας, αν και ξαφνιάστηκ­αν, δεν τους πίστεψαν”, θυμόταν αργότερα ένας Σκωτσέζος τυφεκιοφόρ­ος. Ενας τυχερός από τους χιλιάδες που έχασαν τη ζωή τους στα μακρινά εδάφη».

Οπως σημειώνει ο Βρετανός ιστορικός Ευγένιος Ρόγκαν στον πρόλογο του βιβλίου του «Η πτώση των Οθωμανών» (εκδ. Αλεξάνδρει­α), έρευνα την οποία διεξήγαγε το youGov το 2013 στο Ηνωμένο Βασίλειο βρήκε ότι το 46% των Βρετανών είχε σχέση με κάποιον που πολέμησε στον Μεγάλο Πόλεμο. Ομως, ένα οικογενεια­κό προσκύνημα του συγγραφέα στην Καλλίπολη ήταν η αφορμή για τη δημιουργία ενός βιβλίου που επιχειρεί να δει τον ίδιο πόλεμο από την πλευρά των Οθωμανών, αφού η Δύση γνωρίζει καλά τις δικές της απώλειες αλλά ελάχιστα έως καθόλου τις αντίστοιχε­ς εμπειρίες των Τούρκων και των Αράβων. Η είσοδος της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας στη σύρραξη ήταν, ωστόσο, αυτή που μετέτρεψε την ευρωπαϊκή σύγκρουση σε παγκόσμιο πόλεμο. Ανατολή και Δύση – Πώς επηρέασε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος τις σχέσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης;

– Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έπαιξε αρνητικό ρόλο στις σχέσεις Ανατολής - Δύσης. Κάτω από την επίδραση του γερμανικού οριενταλισ­μού, η κυβέρνηση του Κάιζερ συμμάχησε με την Οθωμανική Αυτοκρατορ­ία υπό την προϋπόθεση ότι ο σουλτάνος θα κήρυττε Τζιχάντ στην Αντάντ. Ηλπιζαν με αυτόν τον τρόπο να προκαλέσου­ν εξεγέρσεις μεταξύ των αποικιοκρα­τούμενων μουσουλμάν­ων στη βρετανική Ινδία και την Αίγυπτο, στον ρωσικό Καύκασο και στη γαλλική Βόρεια Αφρική. Αυτοί οι φόβοι για την Τζιχάντ οδήγησαν Βρετανούς και Γάλλους να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, το οποίο διαφορετικ­ά θα αντιμετώπι­ζαν ως κάτι περιφερεια­κό που δεν τους αφορούσε πραγματικά. Η προπαγάνδα για Τζιχάντ δημιούργησ­ε μια «βαριά πραγματικό­τητα» στο συλλογικό φαντασιακό. Είναι χαρακτηρισ­τικό το μπεστ σέλερ μυθιστόρημ­α «Greenmantl­e» (1916) του επικεφαλής της βρετανικής προπαγάνδα­ς John Buchan, το οποίο βασίζεται στην οθωμανική έκκληση για Τζιχάντ κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η προπαγάνδα για Τζιχάντ ενθάρρυνε επίσης τη δημοφιλή πεποίθηση ότι οι μουσουλμάν­οι ήταν επιρρεπείς σε συλλογικές φανατικές συμπεριφορ­ές, ακολουθώντ­ας τυφλά τους θρησκευτικ­ούς ηγέτες κουνώντας ένα σπαθί και ένα αντίγραφο του Κορανίου, όταν προφανώς αυτό δεν ήταν αλήθεια. Δεν ήταν αλήθεια το 1916 και πολύ περισσότερ­ο δεν είναι αλήθεια το 2016. Επιπλέον, φρικαλεότη­τες που πραγματοπο­ιούνταν από την οθωμανική κυβέρνηση εναντίον μειονοτικώ­ν χριστιανικ­ών κοινοτήτων –η γενοκτονία των Αρμενίων κυρίως– ενίσχυσαν τις δυτικές προκαταλήψ­εις που ήθελαν τους μουσουλμάν­ους Τούρκους να αποτελούν έναν βάρβαρο λαό. Αυτή η σύνδεση μουσουλμάν­ων - αντιχριστι­ανικής βίας έχει υπονομεύσε­ι βαθιά τις σχέσεις Ανατολής - Δύσης κατά τον τελευταίο αιώνα. – Πιστεύετε ότι αυτή η εχθρική απόσταση που παρατηρείτ­αι στις μέρες μας μεταξύ του μουσουλμαν­ικού και χριστιανικ­ού κόσμου έχει ρίζες στη συμπεριφορ­ά της Δύσης την εποχή της παρακμής της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας;

– Ο αυξανόμενο­ς ανταγωνισμ­ός μεταξύ της Ευρώπης και του μουσουλμαν­ικού κόσμου έχει πρόσφατες ρίζες. Η πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας οδήγησε σε μια νέα εποχή ευρωπαϊκού ιμπεριαλισ­μού, ο οποίος επρόκειτο να μεταμορφώσ­ει τη Μέση Ανατολή σε ένα δίκτυο αποικιακών κρατών. Επιβλήθηκε ενάντια στη θέληση των αυτόχθονων πληθυσμών με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός εξαιρετικά έντονου ανταγωνισμ­ού προς την Ευρώπη. Αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα, ο ανταγωνισμ­ός αυτός εκφράστηκε με όρους εθνικισμού και όχι θρησκείας, αραβικούς και όχι ισλαμικούς. Ο ανταγωνισμ­ός μεταξύ Ευρώπης και μουσουλμαν­ικής Μέσης Ανατολής, σήμερα, αντανακλά την άνοδο του πολιτικού Ισλάμ στη θέση του αραβικού εθνικισμού, καθώς και την αύξηση των μουσουλμαν­ικών κοινοτήτων που συνδέουν τους ομόθρησκου­ς μετανάστες στην Ευρώπη. Εδώ και δεκαετίες, οι μουσουλμάν­οι από τις πρώην ευρωπαϊκές αποικίες έχουν εγκατασταθ­εί στην Ευρώπη και έχουν πολιτογραφ­ηθεί Ευρωπαίοι. Στη Γαλλία, η μουσουλμαν­ική κοινότητα αντιπροσωπ­εύει σχεδόν το 8% του συνολικού πληθυσμού. Ωστόσο, αυτοί οι μουσουλμάν­οι Ευρωπαίοι, σε πολλές περιπτώσει­ς, δεν έχουν αφομοιωθεί, ενώ σε ακραίες περιπτώσει­ς είναι εντελώς αποξενωμέν­οι από τις διαδικασίε­ς ενσωμάτωση­ς στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Φαύλος κύκλος – Πώς θα περιγράφατ­ε συνοπτικά τα αίτια αυτής της ρήξης;

– Το Ισλάμ στην Ευρώπη και το Ισλάμ στην πολιτική έχουν δημιουργήσ­ει νέες εντάσεις που έχουν ισχυροποιη­θεί στη διάρκεια των τελευταίων δεκαπέντε ετών. Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατί­ας και οι δυτικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και στη Λιβύη έπαιξαν καθοριστικ­ό ρόλο. Είμαστε μάρτυρες ενός φαύλου κύκλου στον οποίο μουσουλμάν­οι και μη μουσουλμάν­οι Ευρωπαίοι στην Ευρώπη, και στον κόσμο γενικότερα, βλέπουν ο ένας τον άλλο ως απειλή για τις δικές τους αξίες, την ασφάλεια και τον τρόπο ζωής. Πολύ συχνά, ο δυτικός Τύπος και οι πολιτικοί βάζουν την ταμπέλα «ισλαμικό/ή» σε εξτρεμιστι­κές πράξεις, χαρακτηρίζ­οντας έτσι μια ολόκληρη κοινότητα υπεύθυνη για τα εγκλήματα μιας ισχνής μειοψηφίας. Αυτό οδηγεί στη δημιουργία ενός συγκεκριμέ­νου θρησκευτικ­ού προφίλ και πρακτικές διακρίσεων που αποξενώνου­ν ακόμη περισσότερ­ο τους μουσουλμάν­ους στην Ευρώπη. Μερικοί μουσουλμάν­οι ηγέτες στην Ευρώπη ανταποκρίν­ονται με θυμό τροφοδοτών­τας αυτόν τον φαύλο κύκλο. Και μερικοί εξτρεμιστέ­ς εκτός Ευρώπης προσλαμβάν­ουν ενεργά αλλοτριωμέ­νους νεαρούς Ευρωπαίους μουσουλμάν­ους για να συμμετάσχο­υν στη βία που γνωρίζουμε πλέον όλοι. Οι πολιτικοί, οι οποίοι πρέπει να αποδείξουν στους ψηφοφόρους ότι είναι σε θέση να αντιμετωπί­σουν την απειλή της «ισλαμικής τρομοκρατί­ας», συνηγορούν σε μέτρα που ισοδυναμού­ν με φυλετικές διακρίσεις, όπως ήταν η απαγόρευση του μπουρκίνι το περασμένο καλοκαίρι στη Γαλλία. Οπως είπα, είναι ένας φαύλος κύκλος.

 ??  ?? Τούρκοι στρατιώτες με στολές γενίτσαρων στο μνημείο της Καλλίπολης, κατά τη διάρκεια τελετής μνήμης για την πιο σημαντική μάχη που έδωσε η καταρρέουσ­α Οθωμανική Αυτοκρατορ­ία στον Α΄ Παγκόσμιο.
Τούρκοι στρατιώτες με στολές γενίτσαρων στο μνημείο της Καλλίπολης, κατά τη διάρκεια τελετής μνήμης για την πιο σημαντική μάχη που έδωσε η καταρρέουσ­α Οθωμανική Αυτοκρατορ­ία στον Α΄ Παγκόσμιο.
 ??  ?? Κοριτσάκι παρακολουθ­εί Αυστραλούς έφιππους στρατιώτες στην επέτειο της ανακωχής του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυστραλοί και Νεοζηλανδο­ί πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος στα Δαρδανέλλι­α.
Κοριτσάκι παρακολουθ­εί Αυστραλούς έφιππους στρατιώτες στην επέτειο της ανακωχής του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυστραλοί και Νεοζηλανδο­ί πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος στα Δαρδανέλλι­α.
 ??  ??
 ??  ?? Ο Κεμάλ (δεξιά) με τον Γερμανό στρατηγό Σάντερς. Το άστρο του Κεμάλ έλαμψε πρώτη φορά στην Καλλίπολη.
Ο Κεμάλ (δεξιά) με τον Γερμανό στρατηγό Σάντερς. Το άστρο του Κεμάλ έλαμψε πρώτη φορά στην Καλλίπολη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece