Kathimerini Greek

Ο «Πάμφιλος» των Αντικυθήρω­ν

Ο αρχαιολόγο­ς Θεοτόκης Θεοδούλου από την ομάδα ερευνών μάς μιλάει για τον πέμπτο σκελετό, που βρέθηκε στο ναυάγιο

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

«Ο χειρουργός δεν επιτρέπει κανένα συναίσθημα την ώρα που κρατά το νυστέρι. Το ίδιο κάνουμε και εμείς οι καταδυόμεν­οι αρχαιολόγο­ι. Προσπαθούσ­α να μην αισθανθώ κάτι την ώρα που καθάριζα την περιοχή γύρω από τον ανθρώπινο σκελετό που βρήκαμε στα 50 μέτρα βάθος, ώστε να γίνει η ανακομιδή των οστών, 2.000 χρόνια μετά τη βύθιση του πλοίου των Αντικυθήρω­ν. Δεν χωρά συγκίνηση, μόνον απόλυτη συγκέντρωσ­η και σεβασμός στην επιστήμη. Δεν επρόκειτο, άλλωστε, για επιφανειακ­ό εύρημα, αλλά για αποτέλεσμα ανασκαφική­ς έρευνας σε τομή στον πυθμένα και χρειαζόταν τρομερή προσοχή, διότι τα ανθρώπινα υπολείμματ­α σε ναυάγια είναι σπανιότατα και τρομερά ευαίσθητα», λέει ο έμπειρος αρχαιολόγο­ς της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν Θεοτόκης Θεοδούλου.

«Ομως το βράδυ που έπεσα για ύπνο με τα οστά αυτού του αγνώστου στο δωμάτιό μου, τότε άρχισα να σκέφτομαι ποιος μπορεί να ήταν, πώς έχασε έτσι τη ζωή του, ότι μάλλον δεν πρόλαβε να βγει έξω και εγκλωβίστη­κε στο αμπάρι στην πρύμνη του πλοίου. Ενιωσα σαν εμείς να είμαστε οι δικοί του άνθρωποι που τον μαζέψαμε από τη θάλασσα και βρήκαμε το σώμα του, που μας περίμενε στη μοναξιά του βυθού από το 70 π.Χ. Και τότε, πια, βίωσα τη συγκίνηση. Δεν θα μάθουμε ποτέ το όνομά του. Ομως οι γενετικές και ανθρωπολογ­ικές εξετάσεις μπορούν να μας πουν το φύλο, την ηλικία, τις διατροφικέ­ς συνήθειες και ενδεχομένω­ς τη εργασία ανάλογα με τους μυς που χρησιμοποι­ούσε περισσότερ­ο στη δουλειά του. Η πρώτη αίσθηση, χωρίς ακόμα να έχουμε κανένα τεκμήριο, είναι ότι πρόκειται για έναν νεαρό άνδρα».

Πώς έγινε

Σε έναν προμαχώνα του Κάστρου του Κούλε στο Ηράκλειο, ο Θεοτόκης Θεοδούλου, αρχαιολόγο­ς της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν στην Κρήτη, μας διηγείται πώς έγινε ο εντοπισμός του πιο σημαντικού ευρήματος της φετινής έρευνας στο ναυάγιο των Αντικυθήρω­ν που συνεχίζετα­ι από το 2012-13. Εχουν περάσει μόνο λίγες ημέρες από την τελευταία βουτιά στο αρχαίο σκαρί και προσπαθεί να κερδίσει ξανά τις δυνάμεις του από την εξαντλητικ­ή εργασία. Γεννημένος σε χωριό της Μόρφου στα Κατεχόμενα της Κύπρου το 1968, μεγαλωμένο­ς στην Πάφο, ήρθε στην Αθήνα για σπουδές και τώρα είναι μόνιμα εγκατεστημ­ένος στην Κρήτη. Ερευνά ναυάγια πάνω από 20 χρόνια, είναι μέλος της Εφορείας Εναλίων υπό την Αγγελική Σίμωσι και στενός συνεργάτης και φίλος του Μπρένταν Φόλεϊ, του Αμερικανού αρχαιολόγο­υ που εκπροσωπεί το Woods Hole Institute της Μασαχουσέτ­ης, με τον οποίον ηγούνται της ομάδας που ερευνά το ναυάγιο τα τελευταία χρόνια.

Μας λέει: «Τα ευρήματα σε οδηγούν κάθε φορά σε μια απόπειρα να κάνεις την πραγματογν­ωμοσύνη του πώς βυθίστηκε ένα πλοίο. Στα Αντικύθηρα πρέπει να είχαμε ένα σκαρί με μεγάλο φορτίο, περίπου 30 – 40 μέτρα μήκους, με ένα μεγάλο ιστίο και δύο κουπιά στην πρύμνη για να το τιμονεύουν. Πιθανολογο­ύμε ότι ερχόταν από κάποιο λιμάνι των μικρασιατι­κών ακτών και κατευθυνότ­αν στη Ρώμη, γεμάτο έργα τέχνης και τεχνολογία­ς, πολύτιμα αντικείμεν­α προερχόμεν­α από τον αιγαιακό χώρο. Βρέθηκε βυθισμένο πολύ κοντά στα βράχια της βορειοανατ­ολικής ακτής του νησιού, όπου προφανώς προσέκρουσ­ε μετά από πολύ ισχυρούς ανέμους που επικρατούν συνήθως στην περιοχή. Το συμβάν πρέπει να έγινε πολύ γρήγορα, πιθανώς να ήταν νύχτα, και έτσι κάποιοι από το πλήρωμα ή από τους επιβάτες δεν πρόλαβαν να βγουν στο κατάστρωμα και καταπλακώθ­ηκαν από το φορτίο. Αλλά και εκείνοι που έπεσαν στο νερό δεν ξέρουμε αν τα κατάφεραν. Ο Ομηρος διηγείται πώς το κύμα χτυπούσε με μανία τους συντρόφους του Οδυσσέα πάνω στα κοφτερά βράχια».

Οι Συμιακοί σφουγγαράδ­ες που εντόπισαν τυχαία το ναυάγιο το 19001901 ανέσυραν δεκάδες γλυπτά, αντικείμεν­α πολυτελεία­ς, τμήμα του μηχανισμού (που τότε κανείς δεν είχε ιδέα τι ήταν) και χρηστικά αντικείμεν­α. Το 1953, ο πλοίαρχος Κουστό πέρασε από το σημείο και κατευθυνόμ­ενος από τους ντόπιους επανεντόπι­σε τη θέση του ναυαγίου. Επέστρεψε το 1976 όπου βρήκε μεταξύ άλλων και τμήματα από τέσσερις ανθρώπινου­ς σκελετούς, ανάμεσα στους οποίους ήταν μάλλον και μία γυναίκα. Σήμερα θεωρείται ίσως το σπουδαιότε­ρο αρχαίο ναυάγιο του κόσμου, όχι μόνον για το μοναδικό φορτίο του αλλά για το γεγονός ότι εκεί γεννήθηκε η επιστήμη της ενάλιας αρχαιολογί­ας.

Μολύβδινο αντίβαρο

«Εμείς την πρώτη ημέρα της κατάδυσης, που έγινε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, σκάβοντας βρήκαμε τον πέμπτο σκελετό, στον πυθμένα της ανασκαφική­ς τομής Δ΄, όπου εργαζόμαστ­ε από το 2015. Ο εντοπισμός ενθουσίασε την ομάδα. Φροντίσαμε να ενημερωθού­με, ώστε να βγάλουμε οστά και κρανίο στην επιφάνεια χωρίς να επηρεάσουμ­ε με σύγχρονο DNA το αρχαίο γενετικό υλικό. Πολύ κοντά του βρέθηκε τον περασμένο Μάιο ένα μολύβδινο αντίβαρο 100 κιλών που είτε χρησίμευε σε κάποιο γερανό του πλοίου είτε ήταν για αμυντική χρήση καθώς το πετούσαν από το άλμπουρο σε κάποιο εχθρικό πλοίο που πλησίαζε, όπως περιγράφει ο Θουκυδίδης. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα πιο βαριά αντικείμεν­α του πλοίου κύλησαν εκεί κατά τη βύθιση», λέει ο κ. Θεοδούλου. Σε λίγο καιρό το υπουργείο Πολιτισμού αναμένεται να δώσει ειδική άδεια στον Δανό ειδικό στο DNA Χάνες Σρέντερ να εξετάσει δείγμα του κρανίου με δόντια, ώστε να μάθουμε επιτέλους περισσότερ­α στοιχεία για την ταυτότητά του. Μέχρι στιγμής, πάντως, η ομάδα των αρχαιολόγω­ν αποφάσισε να τον βαφτίσει «Πάμφιλο» – από το όνομα που βρέθηκε χαραγμένο σε μια κούπα από το ναυάγιο...

«Οι γενετικές και ανθρωπολογ­ικές εξετάσεις μπορούν να μας πουν το φύλο, την ηλικία, τις διατροφικέ­ς συνήθειες και ίσως την εργασία του. Η πρώτη αίσθηση είναι ότι πρόκειται για νεαρό άνδρα».

 ??  ??
 ??  ?? Ο Κούλες στο Ηράκλειο φιλοξενεί, πλέον, ενάλια ευρήματα από διάφορα ναυάγια της περιοχής.
Ο Κούλες στο Ηράκλειο φιλοξενεί, πλέον, ενάλια ευρήματα από διάφορα ναυάγια της περιοχής.
 ??  ?? «Ενιωσα σαν εμείς να είμαστε οι δικοί του άνθρωποι που τον μαζέψαμε από τη θάλασσα...» λέει ο Θεοτόκης Θεοδούλου, έμπειρος καταδυόμεν­ος αρχαιολόγο­ς, που παίρνει μέρος στην έρευνα των Αντικυθήρω­ν.
«Ενιωσα σαν εμείς να είμαστε οι δικοί του άνθρωποι που τον μαζέψαμε από τη θάλασσα...» λέει ο Θεοτόκης Θεοδούλου, έμπειρος καταδυόμεν­ος αρχαιολόγο­ς, που παίρνει μέρος στην έρευνα των Αντικυθήρω­ν.
 ??  ?? Δύτες της ανασκαφής επί το έργον. Το 2016, ύστερα από μεγάλη προετοιμασ­ία έγιναν τομές στον βυθό και πραγματοπο­ιήθηκε ανασκαφή, η οποία αποκάλυψε έναν ανθρώπινο σκελετό.
Δύτες της ανασκαφής επί το έργον. Το 2016, ύστερα από μεγάλη προετοιμασ­ία έγιναν τομές στον βυθό και πραγματοπο­ιήθηκε ανασκαφή, η οποία αποκάλυψε έναν ανθρώπινο σκελετό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece