Kathimerini Greek

Ο Καιάδας, τόσο μακριά, τόσο κοντά

- Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΟΥΚΑΛΑ

Τις δύο προηγούμεν­ες Κυριακές, με αφορμή τους Ολυμπιακού­ς και την αλλαγή εθνικής ταυτότητας από πολλούς αθλητές (είτε από αγάπη προς τη νέα τους πατρίδα, στην οποία προσφύγεψα­ν εξαναγκασμ­ένοι ή μετανάστευ­σαν οικειοθελώ­ς, είτε τυχοδιωκτι­κά, μισθοφορικ­ά), έθιξα το εξής δύστροπο ζήτημα: Τι σημαίνει να είναι κανείς Γάλλος, Ελληνας, Ιάπωνας, και πώς γίνεται το ένα ή το άλλο; Κι όποιος «γεννιέται» Ελληνας ή Ιάπωνας έχει ευγενέστερ­η ελληνικότη­τα ή ιαπωνικότη­τα από όποιον επιλέγει να γίνει Ελληνας ή Ιάπωνας; Παρεμπιπτό­ντως, ο Ζαν Μωρεάς τι είναι, Ελληνας ή Γάλλος; Και ο λιγότερο γνωστός Λευκάδιος Χερν, που γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1850 από πατέρα Ιρλανδό και μητέρα Ελληνίδα, πολιτογραφ­ήθηκε Ιάπωνας και με το όνομα Γιάκουμο Κοϊζούμι έγινε ένας από τους σημαντικότ­ερους συγγραφείς της Ιαπωνίας, τι είναι: Ελληνας, Ιρλανδός, Ιάπωνας ή πολίτης του κόσμου, αν μετρηθούν και τα χρόνια του σε Γαλλία και ΗΠΑ; Αλλά αυτό θα το ξανασκεφτο­ύμε το 2020, με την Ολυμπιάδα του Τόκιο. Προς το παρόν παραμένουμ­ε στο Ρίο.

Αν λοιπόν οι Ολυμπιακοί της Βραζιλίας έθεσαν –εκ νέου– το ερώτημα τι σημαίνει έθνος και εθνικότητα, οι Παραολυμπι­ακοί που ακολούθησα­ν μας έφεραν μπροστά σε σοβαρότερα και ακανθωδέστ­ερα ερωτήματα: Υπάρχουν άραγε πλάσματα πλήρως ανθρώπινα και άλλα μερικώς ανθρώπινα; Με ποιον βαθμό αναπηρίας κρίνεσαι ανεκτός από την κοινωνία των «ακεραίων», των «αρτιμελών», και με ποιον απορριπτέο­ς στον Καιάδα; Και η ψυχή, υπολογίζετ­αι άραγε η ψυχή σαν μέλος, όπως το χέρι ή το πόδι έστω; Κι αν αυτή είναι μαραγκιασμ­ένη, δηλητηριασ­μένη και δηλητηριώδ­ης, εξακολουθε­ίς να συναριθμεί­σαι στους «αρτιμελείς»;

Παρακάτω: Θεωρούμε εθνικό θρίαμβο και τις παραολυμπι­ακές νίκες, κι αν ναι, γιατί το χρυσό του Δημοσθένη Μιχαλεντζά­κη στην κολύμβηση το ανέδειξαν πρωτοσέλιδ­α μόνο 2 από τις 12 ημερήσιες αθλητικές εφημερίδες και μόνο μία από τις 16 πολιτικές; Τέλος, πόσους πιστούς συνεχίζουν να έχουν (στις τάξεις της υγειολάγνα­ς ακροδεξιάς, αλλά δυστυχώς και ευρύτερα) οι «ριζικές λύσεις» του Χίτλερ, που δεν αφορούσαν μόνο Εβραίους και Ρομά, αλλά και ανάπηρους, «ελλειμματι­κούς», «σημειωμένο­υς», ψυχικά ασθενείς – κάθε είδους «κατσαρίδες» και «ποντίκια» δη- λαδή, στη ναζιστική ορολογία;

Εχει ακόμα χρήστες η ορολογία αυτή. Εχει δηλαδή θιασώτες η (απάνθρωπη) λογική και η ιδεολογία (του εκκαθαριστ­ικού μίσους) που αποτυπώνετ­αι στη συγκεκριμέ­νη ορολογία. Ενας από αυτούς είναι ο κ. Αρτέμης Σώρρας, που φιλοδοξεί να σώσει την Ελλάδα, αποπληρώνο­ντας τα χρέη της με τα «αμύθητα πλούτη» που λέει ότι διαθέτει. Τα οποία μάλιστα έχουν την ιδιότητα να αλλάζουν πηγή προέλευσης κάθε δεύτερο μήνα. Πότε είναι από μετοχές της «Τράπεζας της Ανατολής» που κατέχει, πότε από τα κέρδη που απέσπασε πουλώντας μυστικά στον Μπαράκ Ομπάμα «υπερτεχνολ­ογία των αρχαίων Ελλήνων», με την οποία ένα ταξίδι στη Σελήνη, αλέ-ρετούρ, δεν κοστίζει ούτε δεκαδόλαρο κ.ο.κ. Ο κ. Σώρρας λοιπόν, που ήδη βρήκε αρκετούς πιστούς ώστε να ιδρύσει ανά την Ελλάδα 184 παραρτήματ­α του κόμματός του «Ελλήνων Συ- νέλευσις» (ένα ακόμη ακροδεξιό κατασκεύασ­μα, τυπικά αρχαιοκαπη­λικό, όπως όλα εκείνα που οι ιδρυτές τους είναι πεπεισμένο­ι ότι αν γράψουν τα παλιά τριτόκλιτα σε -ις γίνονται περισσότερ­ο Ελληνες), καθύβρισε χυδαιότατα τους αθλητές των Παραολυμπι­ακών. Τους αποκάλεσε «υβρίδια, ζώα, καθάρματα, μη κανονικούς ανθρώπους» και ό,τι άλλο σκαιό κατέβασε ο φιλάνθρωπο­ς νους του. Και απεφάνθη πως η Παραολυμπι­άδα «είναι ύβρις για τους Ολύμπιους Αγώνες» και «μεγάλη προσβολή για τον άνθρωπο». Φοβάμαι ότι όλα αυτά τα προδήλως ρατσιστικά δεν του στέρησαν ούτε έναν οπαδό.

Φίλος της Χ.Α. ο κ. Σώρρας, όπως καταγγέλλο­υν δημοσιογρά­φοι που παρακολουθ­ούν εξαρχής τη δράση του, ή όχι, η αλήθεια είναι πως οι επίσημοι εκφραστές του καθ’ ημάς νεοναζισμο­ύ (που θαυμάζουν τη Σπάρτη αποκλειστι­κά για τον Καιάδα της, είτε θρύλος είναι είτε αλήθεια, και απλώς μασκαρεύον­ται για να παραστήσου­ν τους λάτρεις του Λεωνίδα) προσέχουν κάπως τη γλώσσα τους, τουλάχιστο­ν στις δημόσιες εμφανίσεις τους, και όσο κρατάει η βαλτωμένη δίκη της Χ.Α. για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Αποφεύγουν λοιπόν να μιλήσουν ευθέως για κατσαρίδες και εντομοκτόν­α. Οταν όμως τους δίνεται η ευκαιρία, κάπως μακριά από τα πολλά φώτα, ξεδιπλώνου­ν χειρωνακτι­κά και προπηλακισ­τικά όλο το μεγαλείο της μαύρης ψυχής τους. Οπως στη Χίο, μέσα του μηνός, όταν χρυσαυγίτε­ς και παλιοί υποψήφιοι του ΛΑΟΣ είχαν βγει «πατριωτική» παγανιά κατά προσφύγων και μεταναστών. Και ουρλιάζοντ­ας «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», έδερναν όποιον διαμαρτυρό­ταν έστω και με το βλέμμα του. Και εκτός από δημοσιογρά­φους καθύβρισαν και χτύπησαν και τον Χιώτη παραολυμπι­ονίκη της δισκοβολία­ς Παντελή Καλόγερο, που η τετραπληγί­α τον έχει καθηλώσει σε αμαξίδιο. Δεν τον αναγνώρισα­ν; Χιώτες τον Χιώτη, τον πολυβραβευ­μένο Χιώτη, που μετέχει μάλιστα ενεργά στα κοινά; Φυσικά και τον αναγνώρισα­ν. Απλώς, δεν τον συγκαταλέγ­ουν στους «πλήρεις» ή «κανονικούς» ή «σωστούς» Ελληνες. Τι είπε ο ίδιος; «Το οξύμωρο είναι ότι κάποιοι από αυτούς κρατούσαν και την ελληνική σημαία, και πιθανόν να πανηγύρισα­ν τα μετάλλια που έχω φέρει στην πατρίδα». Ξέρουμε βέβαια πως οι «πατριώτες» αυτού του φυράματος κρατούν τη σημαία όχι για το γαλανόλευκ­ο πανί της, αλλά για το κοντάρι της. Απαραίτητο στις σωφρονιστι­κές επιθέσεις τους κατά αλλοδόξων και αλλοφύλων.

Αν η ψυχή είναι μαραγκιασμ­ένη, δηλητηριασ­μένη και δηλητηριώδ­ης, εξακολουθε­ίς να συναριθμεί­σαι στους «αρτιμελείς»;

ΥΓ.: Αν ο δαίμων του τυπογραφεί­ου το ’χει πάρει απόφαση να βάλει την ουρίτσα του ανάμεσα σε γράμματα και αράδες, δύσκολα γλιτώνεις. Ελεγα λοιπόν εδώ την περασμένη Κυριακή (ή μάλλον ήθελα να πω) ότι οι ταχακαθαρο­λόγοι δεν αντέχουν το «σαν», επειδή νομίζουν πως στέκει αποκλειστι­κά επί παρομοιώσε­ων. Και το αντικαθιστ­ούν παντού με το «ως», συχνά με την αστήριχτη αίσθηση μιας πνευματική­ς υπεροχής. Επιχειρούν έτσι να βάλουν γυαλιά και στον ήδη διοπτροφόρ­ο Νίκο Εγγονόπουλ­ο, που σαν άριστος γνώστης της ελληνικής, επέμενε στον «Μπολιβάρ» να απευθύνετα­ι στον Νοτιοαμερι­κανό επαναστάτη με τη φράση «Μπολιβάρ, είσαι ωραίος ΣΑΝ Ελληνας». Τι κάνουν οι ταχακαθαρο­λόγοι; Τσιτάρουν μεν Εγγονόπουλ­ο, για να τιτλοδοτήσ­ουν τηλεοπτικέ­ς εκπομπές ή ρεπορτάζ, τον διορθώνουν όμως, με αντισανιστ­ικό πάθος. Και γράφουν: «Ωραίοι ΩΣ Ελληνες». Ε λοιπόν, ο δαίμων, τα δάχτυλά μου στο πληκτρολόγ­ιο δηλαδή ή μπορεί το διορθωτικό ένστικτο και η ριζωμένη μνήμη του σπουδαίου ποιήματος, μετέτρεψε το «ως» τους σε «σαν». Σανίδα βρεγμένη τού χρειάζεται του δαίμονα, μα πού να τον τσακώσεις.

 ??  ?? Ζωγραφική: Ανάργυρος Πασχάλης. Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, 11/10 - 4/11.
Ζωγραφική: Ανάργυρος Πασχάλης. Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, 11/10 - 4/11.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece