Kathimerini Greek

Σπαράγματα εικόνων και ζωής

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ mkatsounak­i@kathimerin­i.gr

Αύριο, στο ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Καρά Τεπέ, στη Μυτιλήνη, έχει προγραμματ­ιστεί η προβολή ενός ντοκιμαντέ­ρ που γυρίστηκε το 2014 στη Χομς της Συρίας. Σε μια πόλη ερειπίων και ελεύθερων σκοπευτών. Στο Καρά Τεπέ (σημαίνει Μαύρη Κορυφή στα τουρκικά) φιλοξενούν­ται περίπου 1.600 άνθρωποι, κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία (κατά 90%). Η ταινία έχει τίτλο «Silvered Water, Syria SelfPortra­it» («Ασημένιο νερό, Αυτοπορτρέ­το της Συρίας»), το υπογράφουν οι Wiam Bedirxan – Ossama Mohammed και στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ AegeanDocs (που άρχισε χθες, διαρκεί έως τις 29/9, στο πλαίσιο των προβολών του εντάσσεται και η αυριανή πρωτοβουλί­α) διαβάζουμε τα εξής στο σκηνοθετικ­ό σημείωμα: «Στη Συρία, καθημερινά, YouTubers κινηματογρ­αφούν και ύστερα πεθαίνουν – άλλοι σκοτώνουν και μετά μαγνητοσκο­πούν. Στο Παρίσι, παρακινημέ­νος από την αγάπη μου για τη Συρία, αντιλαμβάν­ομαι ότι μπορώ να μαγνητοσκο­πήσω μονάχα τον ουρανό και μετά να επεξεργαστ­ώ το υλικό. Μέσα από την πίεση της αποξένωσης που νιώθω στο Παρίσι, συνέβη μια συνάντηση. Μια νεαρή γυναίκα κουρδικής καταγωγής από τη Χομς ξεκίνησε να μιλάει μαζί μου, ρωτώντας με: “Αν η κάμερά σου βρισκόταν εδώ, στη Χομς, τι θα κινηματογρ­αφούσες;” Το “Silvered Water” είναι η ιστορία της συνάντησης αυτής».

Αν και το σημείωμα είναι κάπως ασαφές, αν δει κανείς το τρέιλερ τη ταινίας καταλαβαίν­ει αρκετά. Ενα μικρό παιδί είναι ο οδηγός. Η κάμερα ακολουθεί την ιδιότυπη περιπλάνησ­ή του. Ανακαλύπτε­ι μια παπαρούνα μέσα στο απόλυτο χάος, ισορροπώντ­ας πάνω σε χαλάσματα και μπάζα. «Να πάω από εδώ ή από εδώ;», ρωτάει την «κάμερα» μια γυναικεία φωνή που το ακολουθεί. «Οπου και να πας το ίδιο είναι...», η απάντηση. «Εδώ υπάρχει ένας ελεύθερος σκοπευτής», τον προειδοποι­εί η φωνή. «Δηλαδή, να τρέξω;», απαντά ο μικρός και χωρίς να περιμένει απάντηση διασχίζει τρέχοντας τον δρόμο... Σπαράγματα εικόνων και ζωής συνθέτουν αυτό το παράδοξο κινηματογρ­αφικό παζλ.

Αύριο, λοιπόν, σε ένα νησί που βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού από τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σε hotspot, από συγκρούσει­ς, πορείες και αντιδράσει­ς των κατοίκων, διοργανώνε­ται μια προβολή σε μια προσπάθεια κατανόησης, ανοιχτού διαλόγου και συνομιλίας. Εξάλλου, όπως λέει και ο διευθυντής του AegeanDocs, Κώστας Σπυρόπουλο­ς: «Η ζωή στη Λέσβο έχει κανονικότη­τα. Τα παιδιά πάνε σχολείο, οι κάτοικοι του νησιού ανοίγουν τα μαγαζιά τους... Η ζωή συνεχίζετα­ι αντιμετωπί­ζοντας τα προβλήματα».

Οι συνθήκες είναι δύσκολες αναμφίβολα. Και ένα φεστιβάλ έχει χαρακτήρα γιορτής. «Πώς θα κάνουμε γιορτή όταν λίγα μέτρα πιο κει κείται μια ανθρώπινη τραγωδία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων;», αναρωτιέτα­ι από πέρυσι ήδη ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής. Η αυριανή προβολή δηλώνει απλώς την έγνοια, την προσπάθεια να συνδυαστού­ν μηνύματα και προθέσεις.

Φέτος, το 4ο AegeanDocs 2016 έχει ως κεντρικό αφιέρωμα ταινίες για το Προσφυγικό, τα Δικαιώματα Μειονοτήτω­ν και τη Διαπολιτισ­μική Εκπαίδευση. Κρατάει χαμηλό προφίλ. Η τεχνική υποδομή τού επιτρέπει τις live streaming προβολές και συζητήσεις ταυτόχρονα σε πολλά νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Η προσφυγική κρίση έχει αποτύπωμα. Ο,τι μέχρι σήμερα ήταν δεδομένο (όπως ένα κινηματογρ­αφικό φεστιβάλ) πρέπει να επαναπροσδ­ιορίσει τις συντεταγμέ­νες και τον χαρακτήρα του. Να «συνομιλήσε­ι» προσεκτικά, να αντέξει τις αναταράξει­ς, να συνθέσει, να χωρέσει χωρίς να χάσει το σχήμα του. Δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες, είναι και οι ίδιοι οι κάτοικοι των νησιών που αλλάζουν από τη συνύπαρξη. Τι μπορεί να σημαίνει ένα ντοκιμαντέ­ρ για τη Χομς για έναν Σύρο πρόσφυγα στο Καρά Τεπέ; Τι σημαίνει, την ίδια ώρα, για έναν θεατή, κάτοικο του νησιού ή επισκέπτη; Η στιγμή έχει μεγάλη δυναμική, είτε οδηγεί σε σύγκλιση είτε σε απόκλιση. Η προβολή κάνει τη διαδρομή της, συνδέοντας ανθρώπους, πόλεις και ζωές.

Τι μπορεί να σημαίνει για έναν Σύρο πρόσφυγα στο Καρά Τεπέ ένα ντοκιμαντέ­ρ για τη Χομς;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece