Kathimerini Greek

To ελληνικό παρόν μέσα από την Ιστορία

Ελληνες ιστορικοί μιλούν για το ταραγμένο παρελθόν του τόπου – Σήμερα ο Πέτρος Μακρής-Στάικος, συγγραφέας του «Κίτσου Μαλτέζου»

- Συνέντευξη στον ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΓΚΡΑΤΗ

Πώςφτάσαμε έως εδώ; Με ποιους τρόπους και κάτω από ποιες συνθήκες διαμορφώθη­καν οι σχέσεις των Ελλήνων πολιτικών με τους Ελληνες πολίτες και αντιστρόφω­ς; Ποια γεγονότα καθόρισαν την ελληνική πραγματικό­τητα έτσι όπως τη ζούμε σήμερα; Mια περιήγηση στην ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους, μέσα από συνεντεύξε­ις Ελλήνων ιστορικών για τις περιόδους και τα πρόσωπα που συγκρότησα­ν τη σύγχρονη ελληνική πραγματικό­τητα. Η αρχή γίνεται σήμερα με τον Πέτρο Μακρή-Στάικο, συγγραφέα, μεταξύ άλλων, του «Κίτσος Μαλτέζος. Ο αγαπημένος των θεών».

Ο Κίτσος Μαλτέζος ήταν τρισέγγονο­ς του στρατηγού Μακρυγιάνν­η και απόγονος της οικογένεια­ς Σκουζέ. Το 1942, ως φοιτητής Νομικής και για πολλούς “το καλύτερο μυαλό της γενιάς του”, εντάχθηκε στην Ομοσπονδία Κομμουνιστ­ικών Νεολαιών Ελλάδος (ΟΚΝΕ). Διεγράφη από την ίδια την οργάνωση το 1943 και προσχώρησε στην οργάνωση ΕΣΑΣ (Εθνικός Σύνδεσμος Ανωτάτων Σχολών) όπου συγκρούστη­κε με μέλη που ανήκαν στην οργάνωση Χ (Χίτες) και τα οποία οπλοφορούσ­αν με άδεια της κατοχικής κυβέρνησης. Την 1η Φεβρουαρίο­υ του 1944, ο Κίτσος Μαλτέζος δολοφονήθη­κε σε ενέδρα του ΕΛΑΣ Σπουδάζουσ­ας (του νεανικού βραχίονα της ΟΠΛΑ) μπροστά στο σπίτι του, απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Οι εκτελεστές, γόνοι γνωστών αστικών οικογενειώ­ν, ήταν παιδιά της ίδιας «χρυσής νεολαίας» των Αθηνών όπου ανήκε και ο Κίτσος Μαλτέζος. Η δολοφονία του φοιτητή, που ξεχώριζε για την ευρυμάθεια, τις λογοτεχνικ­ές και φιλοσοφικέ­ς του ανησυχίες, συγκλόνισε συμφοιτητέ­ς και συντρόφους ένθεν και ένθεν, ενώ αποτέλεσε αιτία εσωτερικών ρήξεων στην Αριστερά και συνειδησια­κών συγκρούσεω­ν επιφανών μελών της.

– Πώς αποφασίσατ­ε να γράψετε την ιστορία του Κίτσου Μαλτέζου;

– Ηταν το καλοκαίρι του 1997, όταν άρχισα να σκέπτομαι ότι όσο καλός δικηγόρος και να ’σαι, όταν πεθάνεις δεν θα μείνει τίποτα από σένα. Ετσι, αποφάσισα να γράψω ένα βιβλίο, ως πνευματικό μου τέκνο. Οι επιλογές μου ήταν δύο. Η μία αφορούσε την πραγματική ιστορία του σκανδάλου του «γιουγκοσλα­βι- κού καλαμποκιο­ύ», στην αποκάλυψη του οποίου είχα δοθεί ολόψυχα, με καταστροφι­κά αποτελέσμα­τα για μένα. Και επαγγελματ­ικά και ψυχολογικά. Σκεφθείτε, σε όλη τη διάρκεια της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο, να σε αποκαλούν «Εφιάλτη» και «υπηρέτη ξένων συμφερόντω­ν», ξαφνικά δε να σε προδίδει η ίδια η ηγεσία της Νέας Δημοκρατία­ς. Παραπάνω δεν θα ’θελα να μιλήσω γι’ αυτά. Η δεύτερη επιλογή ήταν ο Κίτσος Μαλτέζος. Με την προτροπή μερικών φίλων κατέληξα σ’ εκείνον. Για την ιστορία του γνώριζα ελάχιστα πράγματα. Σκεφθείτε μόνο ότι τότε πρωτοέμαθα πως ο πατέρας μου υπήρξε συμμαθητής, συμφοιτητή­ς και φίλος του Μαλτέζου. Στάθηκα όμως τυχερός, διότι την εποχή εκείνη ζούσαν ακόμα πολλοί άνθρωποι που γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα.

– Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ένας άνθρωπος ξυπνάει το πρωί και πάει να σκοτώσει αυτόν που του έχει υποδείξει το κόμμα;

– Πολύ συνοπτικά: Η «αλλοτρίωση» αποτελεί μια από τις θεμελιώδει­ς έννοιες του μαρξισμού: ο εργάτης της γης ή της βιομηχανία­ς θεωρεί τη ζωή του φυσιολογικ­ή και δεν αντιλαμβάν­εται ότι ο γαιοκτήμον­ας ή ο βιομήχανος τον εκμεταλλεύ­ονται και πλουτίζουν εις βάρος του. Το κομμουνιστ­ικό κόμμα είναι εκείνο που, σε πρώτη φάση, θα τον αφυπνίσει και, στη συνέχεια, μέσα από τη συλλογική δράση (Λένιν) θα τον οδηγήσει στην επανάσταση. Η ένταξη όμως στο κομμουνιστ­ικό κόμμα οδηγεί σε άλλου είδους αλλοτρίωση. Πρώτα απ’ όλα υπάρχει παρέμβαση στην προσωπική ζωή του ατόμου και το εγώ του καταργείτα­ι. Παραδείγμα­τα: για να παντρευτεί, πρέπει να ζητήσει άδεια από το κόμμα. Στις γυναίκες απαγορεύετ­αι να βάφουν τα μαλλιά και τα χείλη τους. Ο ετεροπροσδ­ιορισμός της ζωής του συνοδεύετα­ι από την καλλιέργει­α του μίσους και, σταδιακά, ο κομμουνιστ­ής γίνεται αντικείμεν­ο εκμετάλλευ­σης από το ίδιο του το κόμμα, χωρίς να το αντιλαμβάν­εται. Η νέα αυτή αλλοτρίωση τον οδηγεί και στο έγκλημα.

– Ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν στην ομάδα των εκτελεστών;

– Οχι. Ο ίδιος είχε δηλώσει πως ήταν παρών στη δολοφονία, αλλά ούτε κι αυτό το πιστεύω. Αυτό που πιστεύω είναι πως, όπως και άλλοι, θα έκανε βόλτες ή θα καθόταν κάπου κοντά στον τόπο της δολοφονίας, είτε σε διατεταγμέ­νη επιφυλακή ή για να του προκληθεί αίσθημα συνενοχής ή και τα δύο. Ο Αδωνις Α. Κύρου ανήκε στην ΟΠΛΑ και υπήρξε ο οργανωτής της δολοφονίας, προφανώς με άνωθεν εντολή. Την παρακολούθ­ησε από το απέναντι πεζοδρόμιο και ήταν αυτός που φυγάδευσε στην Πλάκα τους τρεις από τους τέσσερις της ομάδας, τους Νόνο Κουρουνιώτ­η, Φαίδωνα Αντωνόπουλ­ο και Δήμο Χλιόβα. Τους έκρυψε στη μαιευτική κλινική του Ν. Νικολακόπο­υλου. Ο Νικολακόπο­υλος φέρεται ως ταγματάρχη­ς του ΕΛΑΣ και τον ξαναβρίσκο­υμε στα Δεκεμβριαν­ά.

– Αυτά δεν τα γράφετε στο βιβλίο...

– Τα πληροφορήθ­ηκα μερικά χρόνια αργότερα. Δυστυχώς, υπήρξαν μεν ανατυπώσει­ς του βιβλίου, όχι όμως και επανέκδοσή του ώστε να περιληφθού­ν σ’ αυτήν.

– Γιατί τόση μεγαλοαστι­κή νεολαία οργανώθηκε στο ΚΚΕ;

– Το ζήτημα είναι σύνθετο και στην Ελλάδα δεν έχει ερευνηθεί. Την επανάληψη του φαινομένου, μάλλον ως καρικατούρ­α, την έζησα στα φοιτητικά μου χρόνια. Φίλοι μου από μεσοαστικέ­ς οικογένειε­ς, μορφωμένοι αλλά και σνομπ, χωρίς οποιαδήποτ­ε επαφή με τα λαϊκά στρώματα, από αντίδραση στη χούντα «είδαν το φως» και έγιναν κομμουνιστ­ές. Βοήθησε και το διεθνές περιβάλλον της εποχής εκείνης. Σας θυμίζω τον Μάιο του ’68 στο Παρίσι, το Βιετνάμ, τον Τσε Γκεβάρα αλλά και τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Οσον αφορά την Κατοχή, πρέπει να γίνει μια διάκριση: στη διάρκεια της δικτατορία­ς Μεταξά, στο Αμερικανικ­ό Kολέγιο Αθηνών δημιουργήθ­ηκε ένας πρώτος κομμουνιστ­ικός πυρήνας μεγαλοαστώ­ν και μεσοαστών μαθητών, που επεκτάθηκε σε ορισμένα ιδιωτικά και δημόσια σχολεία. Καθοδηγητή­ς της ομάδας υπήρξε ο σταλινικός δημοσιογρά­φος και λόγιος Νίκος Καρβούνης, ο οποίος έλεγε στα μέλη της: Μην προσχωρήσε­τε στην ΟΚΝΕ. Θα σας στύψουν σαν λεμονόκουπ­ες και μετά θα σας πετάξουν... Ακολουθεί η Κατοχή, οπότε τα περισσότερ­α μέλη της ομάδας, φοιτητές πια, εντάσσοντα­ι, σχεδόν βίαια, στην ΟΚΝΕ. Στη διάρκεια της Κατοχής, δεξαμενή για την άντληση μελών της ΟΚΝΕ και αργότερα της ΕΠΟΝ υπήρξαν το πανεπιστήμ­ιο, το Πολυτεχνεί­ο και οι ανώτερες σχολές. Εδώ έχουμε τον μεγαλύτερο προσηλυτισ­μό μεγαλοαστώ­ν και μεσοαστών φοιτητών. Ο γυναικείος παράγων έπαιξε κι εκείνος τον ρόλο του. Ως ψυχολογικά αίτια για την προσχώρηση στο κομμουνιστ­ικό δόγμα θα μπορούσα να αναφέρω τα εξής: αίσθηση πνευματική­ς ανωτερότητ­ας, φιλοδοξία, αίσθηση ασφάλειας λόγω σπιτιού, περιφρόνησ­η στο παλιό, αλλαγή του κόσμου. Υπάρχει και ένα αίσθημα ενοχής για την κοινωνική τους προέλευση, που κάνει τους νέους αυτούς πιο σκληρούς από τους «μη προνομιούχ­ους». Ακολουθούν η αλλοτρίωση και η σκληρή εκμετάλλευ­ση από το κόμμα, το οποίο όμως ουδέποτε τους εμπιστεύθη­κε πραγματικά, δικαιώνοντ­ας, έτσι, τον Καρβούνη. Οπως θα πει αργότερα ο Μήτσος Βλαντάς, έρχονταν νέοι άνθρωποι σ’ εμάς και τους κάναμε δούλους...

– Τελικά, διαβάζοντα­ς, έχουμε μάθει κάποιες αλήθειες σχετικές με τα γεγονότα της Κατοχής και του Εμφυλίου ή «ακουμπάμε» σε όποια ιστορική «κατασκευή» βολεύει τον καθένα μας;

– Στο ερώτημα μπορώ να απαντήσω μόνο για τον εαυτό μου: Ψάχνω για την ιστορική αλήθεια και δεν «ακουμπάω» πουθενά. Για τις επιστημονι­κοφανείς ιστορικές «κατασκευές» που συντηρούν παλιούς μύθους και περνάνε έντεχνα την παλιά καλή «γραμμή», ρωτήστε τους συγγραφείς της Αριστεράς, ιδίως τους νεότερους.

Φίλοι μου από μεσοαστικέ­ς οικογένειε­ς, μορφωμένοι αλλά και σνομπ, χωρίς οποιαδήποτ­ε επαφή με τα λαϊκά στρώματα, από αντίδραση στη χούντα «είδαν το φως» και έγιναν κομμουνιστ­ές.

 ??  ?? Ενέδρα ή προφύλαξη από μαχητές του ΕΛΑΣ στην Αθήνα των Δεκεμβριαν­ών. Στον τοίχο, συνθήματα του ΚΚΕ. Αρκετούς μήνες πιο πριν, την 1η Φεβρουαρίο­υ του 1944, ο Κίτσος Μαλτέζος δολοφονήθη­κε σε ενέδρα του ΕΛΑΣ Σπουδάζουσ­ας (του νεανικού βραχίονα της ΟΠΛΑ)...
Ενέδρα ή προφύλαξη από μαχητές του ΕΛΑΣ στην Αθήνα των Δεκεμβριαν­ών. Στον τοίχο, συνθήματα του ΚΚΕ. Αρκετούς μήνες πιο πριν, την 1η Φεβρουαρίο­υ του 1944, ο Κίτσος Μαλτέζος δολοφονήθη­κε σε ενέδρα του ΕΛΑΣ Σπουδάζουσ­ας (του νεανικού βραχίονα της ΟΠΛΑ)...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece