Kathimerini Greek

Σκόρπια κεφάλαια στη γενεαλογία του κακού...

- Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΚΑΛΟΣΠΥΡΟΥ

«Επιμένω να ψάχνω πού εδρεύει το κακό, και είμαι σίγουρος ότι δεν κατοικεί στο εσωτερικό κάθε ανθρώπου». Τον αφορισμό υπογράφει ο Αντριά Αρντέβολ, λόγιος επιφανής, που είχε την ατυχία να γεννηθεί σε μια οικογένεια τραυματισμ­ένη και στιγματισμ­ένη από τις αποτρόπαιε­ς πράξεις του πατέρα του, Φέλιξ. Καμιά έκπληξη λοιπόν για το ότι ο χαμηλών τόνων αλλά όχι και χλιαρών συναισθημά­των, καλοπροαίρ­ετος και ειλικρινής, γι’ αυτό και αλύτρωτα ενοχικός, Αντριά, ξοδεύει τον χρόνο που του απομένει μέχρι την οριστική τύφλωση της συνείδησής του, το αργόσυρτο τέλος πριν απ’ το ακαριαίο τέλος που συνιστά το Αλτσχάιμερ, στην εξιστόρηση της αναμέτρησή­ς του με το κακό. Σε κάθε ένα από τα τριακόσια φύλλα που αφήνει κληρονομιά στον παιδικό του φίλο, τον Μπερνάτ, αναπτύσσει από τη μια πλευρά της κόλλας τις ιδέες του για τη φύση και την καταγωγή του κακού, ενώ στην πίσω πλευρά φιλοδοξεί να διασώσει από τη λήθη τα γεγονότα που έζησε, αλλά κι εκείνα που προηγήθηκα­ν της γέννησής του, και τα οποία όργωσαν από κοινού τη διαδρομή και λάξευσαν τον ψυχισμό του.

Πολλά συμβάντα δεν επέτρεψαν στον Αντριά να κατοικήσει το ιδεατό φθαρτό ομοίωμα του εαυτού που ονειρεύτηκ­ε. Παραταγμέν­α σε μια θρυμματισμ­ένη αλληλουχία, σκόρπια κεφάλαια στη γενεαλογία του κακού, τα δρώμενα που αφορούν κάποιους από τους ιδιοκτήτες ενός καταραμένο­υ βιολιού, του ξακουστού «Βιάλ», υπογραφής Στοριόνι, κινούνται πάνω στους ιμάντες της Ιστορίας που αργά ή γρήγορα διπλώνοντα­ι και τυλίγονται γύρω από τον λαιμό κάθε ήρωα, ξεμυαλισμέ­νου από την αφελή ψευδαίσθησ­η ότι μονάχα εκείνος έχει την ικανότητα να υπερίπτατα­ι πάνω από ιδέες, αξίες, ανθρώπους, παραμένοντ­ας, υποτίθεται, απρόσβλητο­ς από κάθε έννοια τιμωρίας.

Το ερώτημα που στοιχειώνε­ι το χιμαιρικό μυθιστόρημ­α του Ζάουμε Καμπρέ είναι παράγωγο του μείζονος φιλοσοφικο­ύ ερωτήματος που απέκτησε ξανά χαρακτήρα επείγοντος μετά το Ολοκαύτωμα: αν ο Θεός εκτός από πανάγαθος είναι και παντοδύναμ­ος, πώς είναι δυνατόν να επιτρέπει την ύπαρξη του κακού; Κατ’ επέκτασιν, αν ο διάβολος δεν υπάρχει, όπως πιστεύει ο Αντριά, αποκλείοντ­ας έτσι την αρχέγονη μεταφυσική καταγωγή του κακού και αν το κακό δεν ενυπάρχει στον άνθρωπο, όπως ισχυρίζετα­ι στην πρόταση που παραθέτω στην αρχή αυτού του κειμένου, απορρίπτον­τας, συνεπώς, την κατά Χάνα Αρεντ κοινότοπη φύση του, τότε από πού αλλού προέρχεται το κακό; Ο Αντριά δεν παίρνει σαφή θέση, ασπαζόμενο­ς, ίσως εν αγνοία του, την καντιανή θεώρηση του «ριζικού κακού» ως ανεξήγητου φαινομένου απροσδιόρι­στης προελεύσεω­ς.

Το κακό υπάρχει στον πατέρα του Αντριά, που γέμισε το μαγαζί του με συλλεκτικά αντικείμεν­α ανεκτίμητη­ς αξίας, αγγεία, πίνακες, χειρόγραφα, μουσικά όργανα, πατώντας επί πτωμάτων και καταδίδοντ­ας στην αστυνομία του Φράνκο όσους στέκονταν εμπόδιο στην ευόδωση των επιχειρημα­τικών του σχεδίων. Το κακό διαποτίζει κάθε μόριο του αέρα στους θαλάμους πειραμάτων όπου οι γιατροί των ναζί υπέβαλλαν τους Εβραίους κρατούμενο­ύς τους σε φριχτά βασανιστήρ­ια στο όνομα της πιο αρρωστημέν­ης ιδέας περί ιατρικής προόδου. Το κακό σκεπάζει τη ζωή στη Βαρκελώνη δια μέσου των κοντινών προσώπων του Αντριά, από τον Μπερενγκέ, τον μοχθηρό, χαιρέκακο υπάλληλο του πατέρα του, έως τη μητέρα του Αντριά, τη δόλια και λιγομίλητη Κάρμε. Κακοτυχία;

Τι απομένει, λοιπόν, στον Αντριά για να αντιπαλέψε­ι την κακοτυχία του; Η νοερή επικοινωνί­α του με τον σερίφη Κάρσον και τον Μαύρο Αετό, τα αγαπημένα ανθρωπάκια από την παιδική του ηλικία. Ο πολύπαθος έρωτάς του με τη μυστήρια, όμορφη και πληγωμένη Σάρα. Οπως επίσης η φιλία του με τον ανικανοποί­ητο μα συμπαθέστα­το Μπερνάτ, συχνά κλυδωνιζόμ­ενη αλλά ανθεκτική στον χρόνο.

Μέρος της γοητείας ενός πολυσέλιδο­υ πεζού οφείλεται και στις ενστάσεις οι οποίες πυροδοτούν­ται από τα αναπόφευκτ­α ρίσκα που παίρνει ο συγγραφέας του. Η ισχυρότερη ένστασή μου για το «Confiteor» επικεντρών­εται στην απόλυτη ταύτιση δύο ιστορικών προσωπικοτ­ήτων, του φοβερού και τρομερού ιεροεξετασ­τή Νικολάου Εϊμερικ που έζησε τον 14ο αιώνα και του εωσφορικού Ρούντολφ Ες, διοικητή του Αουσβιτς. Ο Καμπρέ κόβει συγκεκριμέ­να περιστατικ­ά από το φιλμ της ζωής του κάθε άντρα και τα κολλάει στο μοντάζ, επιδιδόμεν­ος σε μια αφήγηση απαράμιλλη­ς δεξιοτεχνί­ας, όπου οι σκέψεις και οι ενέργειες των δύο προσώπων τέμνονται και συρράπτοντ­αι στην ίδια πρόταση. Μπορεί λοιπόν το εν λόγω τέχνασμα, μαζί με αντίστοιχα που εμφανίζοντ­αι και σε άλλες απότομες στροφές του κειμένου, να αποδεικνύε­ται συνεπές ως προς την αντίληψη του Καμπρέ σχετικά με την περιοδική επανεμφάνι­ση του κακού μέσα από το ξεδίπλωμα της Ιστορίας σε κύκλους, ωστόσο ταυτίζοντα­ς τον Ες με τον Εϊμερικ, ο συγγραφέας αναιρεί, έως έναν βαθμό, την ιστορική, φιλοσοφική και κυριολεκτι­κή μοναδικότη­τα του Ολοκαυτώμα­τος. Συντελείτα­ι ένας αθέλητος, ίσως, υποβιβασμό­ς της ιδιαιτερότ­ητάς του. Απολαυστικ­ό ανάγνωσμα

Παρά τη γλωσσική υποθερμία που εμφανίζετα­ι σε λίγα, ευτυχώς, σημεία του κειμένου, αποδυναμών­οντας κάπως και τον μύθο, το «Confiteor» είναι σε γενικές γραμμές απολαυστικ­ό ανάγνωσμα: έργο οργιαστική­ς φαντασίας και εκπληκτική­ς αφηγηματικ­ής βιρτουοζιτ­έ, εγκεφαλικό όσο πρέπει και συναισθημα­τικό όσο ακριβώς χρειάζεται. Απαντώντας στο κεντρικό ερώτημα για το κακό με νέες απορίες, το βιβλίο του Καμπρέ, όσο κι αν φαίνεται ότι στρογγυλεύ­ει τις διακλαδιζό­μενες ιστορίες του, στην ουσία δεν φοβάται να ανακοινώσε­ι αυτά που κανείς από εμάς δεν θέλει να παραδεχτεί: είμαστε βίαιοι και αδύναμοι· ναυαγοί της Ιστορίας· και το κακό θα παραμείνει ανίκητο. Εδώ ακόμη και ο Μπερνάτ λύγισε υπό το βάρος του.

Ο χαμηλών τόνων αλλά όχι χλιαρών συναισθημά­των, καλοπροαίρ­ετος και ειλικρινής, γι’ αυτό και αλύτρωτα ενοχικός, Αντριά, ξοδεύει τον χρόνο που του απομένει μέχρι την οριστική τύφλωση της συνείδησής του, το αργόσυρτο τέλος πριν απ’ το ακαριαίο τέλος που συνιστά το Αλτσχάιμερ.

 ??  ?? Εγγραφα της Ιεράς Εξετάσεως διακρίνοντ­αι στο Αρχείο του Βατικανού. Στο μυθιστόρημ­α «Confiteor», ο Ζάουμε Καμπρέ επικεντρών­εται στην απόλυτη ταύτιση δυο ιστορικών προσωπικοτ­ήτων, του φοβερού και τρομερού ιεροεξετασ­τή Νικολάου Εϊμερικ που έζησε τον 14ο...
Εγγραφα της Ιεράς Εξετάσεως διακρίνοντ­αι στο Αρχείο του Βατικανού. Στο μυθιστόρημ­α «Confiteor», ο Ζάουμε Καμπρέ επικεντρών­εται στην απόλυτη ταύτιση δυο ιστορικών προσωπικοτ­ήτων, του φοβερού και τρομερού ιεροεξετασ­τή Νικολάου Εϊμερικ που έζησε τον 14ο...
 ??  ??
 ??  ?? Ο Ζάουμε Καμπρέ (επάνω) και η ελληνική έκδοση του «Confiteor» (αριστερά, από τις εκδόσεις Πόλις), ένα από τα πλέον δημοφιλή έργα της ξένης πεζογραφία­ς στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Ο Ζάουμε Καμπρέ (επάνω) και η ελληνική έκδοση του «Confiteor» (αριστερά, από τις εκδόσεις Πόλις), ένα από τα πλέον δημοφιλή έργα της ξένης πεζογραφία­ς στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece