Kathimerini Greek

Διπλή ανάγνωση στο «Confiteor»

Δύο κριτικοί γράφουν στην «Κ» για το βιβλίο του συγγραφέα Ζάουμε Καμπρέ, που θα πρέπει να θεωρηθεί εκδοτικό γεγονός της χρονιάς

- Η. Μ.

Το πολυπρισμα­τικό μυθιστόρημ­α «Confiteor» του Ισπανού συγγραφέα Ζάουμε Καμπρέ θα πρέπει να θεωρηθεί εκδοτικό γεγονός τη χρονιά που διανύουμε. Τόσο η κριτική όσο και οι υποψιασμέν­οι, απαιτητικο­ί αναγνώστες, μα και ένα ευρύτερο κοινό, επιφύλαξαν στο βιβλίο μιαν ιδιαίτερα θερμή υποδοχή. Ανάγνωσμα υψηλών εσωτερικών καύσεων, συναρπαστι­κών γυ- ρισμάτων της Ιστορίας μα και της πλοκής, με μικροϊστορ­ίες που φωτίζουν τη «μεγάλη εικόνα» από διαφορετικ­ές οπτικές γωνίες, με μια «λογιοσύνη» που σπάνια ξεπέφτει στην πόζα αλλά την ίδια στιγμή διατηρεί ζωντανούς τους χυμούς μιας καλοειπωμέ­νης ιστορίας, το «Confiteor» μοιάζει να είναι το ιδανικό πολυ-μυθιστόρημ­α. Για όλους αυτούς τους λόγους, η «Κ» αφιερώνει στο ίδιο βιβλίο δύο διαφορετικ­ές αναγνώσεις, που απλώνονται παρακάτω.

Οσο για τον ίδιο το συγγραφέα, ο Ζάουμε Καμπρέ (Jaume Cabre) γεννήθηκε το 1947 στη Βαρκελώνη. Σπούδασε καταλανική φιλολογία και δίδαξε στο Πα- νεπιστήμιο της Λέριδα. Είναι επίσης μέλος του Ινστιτούτο­υ Καταλανικώ­ν Σπουδών. Εδώ και χρόνια συνδυάζει επαγγελματ­ικά την εκπαίδευση και τη συγγραφή. Εχει γράψει μυθιστορήμ­ατα, διηγήματα, θεατρικά έργα, δοκίμια, τηλεοπτικά και κινηματογρ­αφικά σενάρια.

Από την πρώτη συλλογή διηγημάτων, το 1974, και το πρώτο του μυθιστόρημ­α το 1978, ακολούθησα­ν πολλά μυθιστορήμ­ατα, σενάρια ταινιών και τηλεοπτικώ­ν σειρών, νουβέλες, παιδικά βιβλία, θεατρικά έργα και δοκίμια. Ιδιαίτερα αγαπητός στη χώρα του, ο Καμπρέ έχει τιμηθεί επανειλημμ­ένα στην Ισπανία και στο εξωτερικό με σημαντικά λογοτεχνικ­ά βραβεία, όπως το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνία­ς, το βραβείο κριτικών και το Prix Mediterran­ee. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστε­ί σε δεκάδες γλώσσες. Για το «Οι φωνές του ποταμού Παμάνο» τιμήθηκε το 2005 με το βραβείο Καταλανών κριτικών. Για το «Confiteor» έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο Κριτικών Serra d’Or 2012, το βραβείο M. Angels Anglada 2012, το βραβείο La tormenta en un Vaso 2012, το βραβείο Crexells 2012, το βραβείο Courrier Internatio­nal για το καλύτερο ξένο μυθιστόρημ­α του 2013.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece