Kathimerini Greek

Το γουέστερν μπαίνει ξανά στο κάδρο του έπους

Ριμέικ της ταινίας «Και οι 7 ήταν υπέροχοι» του Τζον Στάρτζες από τον Αντουάν Φουκουά

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΥΡΑ dbouras@kathimerin­i.gr

Το 1954, ο Ακίρα Κουροσάβα γύρισε τους «7 σαμουράι», συναρπαστι­κό έπος, ενορχηστρω­μένο σαν μουσική συμφωνία, στο οποίο επτά σαμουράι εμποτίζουν με θάρρος τους δειλούς κατοίκους ενός χωριού. Εξι χρόνια μετά στο Χόλιγουντ, ο Τζον Στάρτζες το χρησιμοποί­ησε ως πρώτη ύλη για το σενάριο του γουέστερν «Και οι 7 ήταν υπέροχοι». Φέτος ο Αφροαμερικ­ανός σκηνοθέτης Αντουάν Φουκουά γύρισε το ριμέικ της ταινίας του Στάρτζες με πρωταγωνισ­τή τον Ντένζελ Ουάσιγκτον.

Οι σημερινοί «Επτά υπέροχοι» ξαναδίνουν στο γουέστερν τις επικές και μυθικές διαστάσεις του – μετά τους «Ασυγχώρητο­υς» του Κλιντ Ιστγουντ οι εκλάμψεις του είδους ήταν απομυθοποι­ητικές πρωτίστως για το ίδιο.

Ο Μπαρθόλομι­ου Μπογκ, αδίστακτος και παράφρων Κροίσος, θέλει να διώξει τους μικροκτημα­τίες από την κοιλάδα του Ρόουζ Κρικ, για να επεκτείνει τα μεταλλεία χρυσού που έχει εκεί. Για τα προσχήματα δίνει είκοσι δολάρια στον καθένα.

Τα γουέστερν συνήθως αρχίζουν σε σαλούν, εδώ όμως δεν τηρούνται οι τύποι. Ο Μπογκ εισβάλλει με τους μπράβους του στην εκκλησία του Ρόουζ Κρικ, όπου οι κάτοικοι συζητούν δημοκρατικ­ά την πρότασή του, και τους «εξηγεί» με τα όπλα πως οι έννοιες δημοκρατία, καπιταλισμ­ός και Θεός αποτελούν τους όρους της ίδιας εξίσωσης. Φεύ- γοντας δολοφονεί για παραδειγμα­τισμό έναν χωρικό που ξέσπασε από θυμό. Η χήρα του ξεκινάει να βρει πιστολάδες για να αντισταθού­ν στον Μπογκ. Ζητάει νομιμότητα, της αρκεί όμως και η εκδίκηση.

Ο πρώτος πιστολάς, ο έγχρωμος Σαμ Τσίσολμ, είναι κυνηγός επικηρυγμέ­νων που θέλει να εκδικηθεί τους μακελάρηδε­ς της οικογένειά­ς του. Ο Τσίσολμ θα μαζέψει άλλους έξι μισθοφόρου­ς: έναν χαρτοπαίκτ­η, έναν παλιό αξιωματικό των Νοτίων που τον συνοδεύει ένας Ασιάτης άσος στα μαχαίρια, έναν καταζητούμ­ενο Μεξικανό, έναν μοναχικό Κομάντσι και έναν γιγαντόσωμ­ο λευκό κυνηγό που μονολογεί σαν ιεροκήρυκα­ς. Η ταινία του 1960, ενδεικτική της εποχής που το γουέστερν έκλεινε τον κύκλο του, φαντάζει σαν σύναξη αναχρονιστ­ικών ηρώων. Οι δύο βασικότερο­ι, που ενσαρκώνον­ται από τον Γιουλ Μπρίνερ και τον Στιβ Μακουίν, είναι «ξοφλημένοι» πιστολάδες του παλιού Ουέστ· άνεργοι που ο δρόμος τους προς τη Δύση σταματάει «ηρωικά» στο νεκροταφεί­ο μιας μικρής πόλης του Τέξας στα μεξικανικά σύνορα. Ο ένας έρχεται από την Τόμπστοουν και ο άλλος από την Ντοτζ Σίτι, μυθικές πόλεις του γουέστερν κατά τη μετάβαση της Αγριας Δύσης από την εποχή του νομάδα και του πιονιέρου στην εποχή της μόνιμης εγκατάστασ­ης και του πολιτισμού. Στην ίδια κατάσταση όμως βρίσκονται και οι κακοί, η συμμορία του Μεξικανού παρά- νομου (Ελάι Γουάλας) που λιμοκτονεί. Στο προηγούμεν­ο σπουδαίο γουέστερν του Στάρτζες, στη «Μονομαχία στον πράσινο βάλτο», φόντο ήταν η Τόμπστοουν, σε αυτό η σύγκρουση του «καλού» με το «κακό» βγήκε από το κάδρο της «Αγριας Δύσης» και μεταφέρθηκ­ε ηθογραφικά και ηθικοπλαστ­ικά σε ένα μεξικάνικο χωριό. Στο ριμέικ του Φουκουά αντίθετα όλα θυμίζουν βιβλική παραβολή, ενώ οι ήρωες είναι αρχετυπικέ­ς φιγούρες της Αγριας Δύσης. Εδώ, η γυναίκα και ο μαύρος επιβάλλουν το μέτρο της ηθικής σε έναν κόσμο όπου το κακό εισβάλλει σχεδόν μεταφυσικά και επιβουλεύε­ται το αγαθό της ιδιοκτησία­ς.

 ??  ?? Οι επτά «σαμουράι» του Αντουάν Φουκουά: ο Μπάιουνγκ Χουν Λι, ο Μανουέλ Γκαρθία Ρούλφο, ο Ιθαν Χοκ, ο Ντένζελ Ουάσιγκτον, ο Κρις Πρατ, ο Βίνσεντ ντ’ Ονόφριο και ο Μάρτιν Σένσμαϊερ.
Οι επτά «σαμουράι» του Αντουάν Φουκουά: ο Μπάιουνγκ Χουν Λι, ο Μανουέλ Γκαρθία Ρούλφο, ο Ιθαν Χοκ, ο Ντένζελ Ουάσιγκτον, ο Κρις Πρατ, ο Βίνσεντ ντ’ Ονόφριο και ο Μάρτιν Σένσμαϊερ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece