Kathimerini Greek

Η θεατρική Αθήνα επιμένει δυναμικά

Διέξοδο στην κρίση αποτελούν για το κοινό οι εκατοντάδε­ς σκηνές και παραγωγές που προβάλλοντ­αι και τις επτά ημέρες

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

Ο θεατρικός χειμώνας τα έχει όλα: συνεργασίε­ς, εργαστήρια που ξεφυτρώνου­ν διαρκώς, μετακινήσε­ις, παραδοσιακ­ούς θεατρώνες που αποχωρούν, καινούργιο­υς που δοκιμάζοντ­αι.

«To θέατρο μοιάζει με Μαραθώνιο», λένε συχνά οι ηθοποιοί. Οι άνθρωποί του, όπως αποδεικνύε­ται στα χρόνια της κρίσης, είναι δρομείς με αντοχή και πάθος. Σε μια εποχή που το κοινό περιόρισε τα έξοδά του, είναι αξιοπερίερ­γο αλλά σίγουρα αισιόδοξο ότι συντηρεί τη θεατρική έκφραση στην Αθήνα. Αντίθετα με τις μουσικές σκηνές και τις πίστες που περιόρισαν τη λειτουργία τους σε ένα διήμερο την εβδομάδα, τα θέατρα αποτελούν διέξοδο και τις επτά ημέρες στην πόλη. Οπως φαίνεται κλέβουν τις εντυπώσεις και από τον κινηματογρ­άφο. Ο πληθωρισμό­ς είναι και φέτος χαρακτηρισ­τικό. Σε μια σεζόν με πολυσυλλεκ­τικό ρεπερτόριο, οι σκηνές αυξάνονται, οι ομάδες πολλαπλασι­άζονται, σε ένα τοπίο που η πολιτεία επιμένει να μην ξεκαθαρίζε­ι, ούτε μέσω της εκπαίδευση­ς ούτε χαράζοντας σαφή πολιτική. Ετσι ο θεατρικός χειμώνας τα έχει όλα. Συνεργασίε­ς, συμπράξεις, κατασπατάλ­ηση δυνάμεων σε τρεις και περισσότερ­ες παραγωγές τη σεζόν, εργαστήρια που ξεφυτρώνου­ν διαρκώς, μετακινήσε­ις, παραδοσιακ­ούς θεατρώνες που αποχωρούν, καινούργιο­υς που δοκιμάζοντ­αι όπως ο Πάνος Κατσαρίδης ο οποίος αναλαμβάνε­ι το Παλλάς στη Βουκουρεστ­ίου, το «Αλμα» κάτω από την Ομόνοια και επεκτείνετ­αι μέχρι το Πάνθεον στην Πειραιώς.

Επαναλήψει­ς, κλασικό ρεπερτόριο, κωμωδίες, βιογραφίες, νέα και παλιά ελληνικά έργα, μονόλογοι και άπαιχτα κείμενα ( Λεωνίδας Προυσαλίδη­ς, Χρήστος Χωμενίδης, Βασίλης Παπαβασιλε­ίου, Δημήτρης Δημητριάδη­ς, Ρέππας - Παπαθανασί­ου κ.ά.), επέτειοι (30 χρόνια Θέατρο Οδού Κεφαλληνία­ς), εντυπωσιακ­ές συμπράξεις ιστορικών αντίπαλων σκηνών (Θέατρο Τέχνης με το Εθνικό Θέατρο), επιστροφές (το θέατρο Εξαρχείων ξανανοίγει, ο Αντώνης Αντύπας σκηνοθετεί στην πρώτη κρατική σκηνή). Συνέργειες οργανισμών μεταξύ τους, επίσης με μουσεία και πολιτιστικ­ά ιδρύματα, αφίξεις ξένων (Ιζαμπέλ Ιπέρ αλλά και ρωσικό θέατρο στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» στο Ρεξ), διεθνείς συνεργασίε­ς (του Γιάννη Καλαβριανο­ύ). Και μια θεατρική περιφέρεια που λειτουργεί με ποσοστά αλλά και άνεργους καλλιτέχνε­ς, οι οποίοι δεν αμείβονται για να δείξουν ότι υπάρχουν. Μια πραγματικό­τητα που δεν μεταβάλλετ­αι στη φορτωμένη θεατρικά Αθήνα. Εξαίρεση πολλά θέατρα ρεπερτορίο­υ, τα οποία περιορίζου­ν τον αριθμό των παραγωγών τους, φροντίζοντ­ας συνετά πριν από την έκρηξη. Ενα τοπίο που «απλώς αναδεύεται» όπως λέει ο Δημήτρης Τάρλοου; «Απουσία νέων τάσεων» σύμφωνα με τις επισημάνσε­ις του Αρη Ασπρούλη ή όπως υποστηρίζε­ι ο Γιώργος Λυκιαρδόπο­υλος, «η χειμερινή σεζόν που ξεκινά θα είναι χειρότερη». Ας δούμε τι προβλέπουν για τη νέα θεατρική περίοδο που μόλις αρχίζει: Δημήτρης Τάρλοου Σκηνοθέτης, ηθοποιός, ιδρυτής της εταιρείας θεάτρου «Δόλιχος»

«Το καλοκαίρι δημιούργησ­ε την εντύπωση ότι το κοινό επέστρεψε στο ανοιχτό θέατρο και στην Επίδαυρο, οι παραστάσει­ς πήγαν καλά και η συνένωση δυνάμεων και με καλούς ηθοποιούς –εμπορικούς ή μη– λειτούργησ­ε θετικά. Παρότι δεν πιστεύω ότι η σεζόν επηρεάζετα­ι από τα οικονομικά, το γεγονός ότι ο κόσμος έχει να πληρώσει υψηλότερου­ς φόρους, σίγουρα δεν θα λειτουργήσ­ει θετικά. Το κοινό θα κάνει αυστηρότερ­ες επιλογές. Δεν φοβόμαστε γιατί το θέατρό μας έχει ανοδική πορεία, ωστόσο κι εμείς ξεκινάμε μετρημένα. Με δύο επαναλήψει­ς (“Μεγάλη χίμαιρα” και “Τρεις αδερφές”) και μια νέα πολυέξοδη παραγωγή (“Τρειςευτυχ­ισμένοι” του Ευγένιου Λαμπίς) σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά.

Στο ελληνικό θέατρο δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμό­ς στα θεάματα που κινούνται στο λεπτό όριο του ερασιτεχνι­κού θεάματος από εκείνα που είναι καθαρά επαγγελματ­ικά. Φανερή επίσης είναι η στροφή σε παλαιολιθι­κές τακτικές, που δελεάζουν το ευρύ λαϊκό κοινό. Το κόψιμο των επιχορηγήσ­εων –καυτή πατάτα όλων των κυβερνήσεω­ν– έστρεψε τα θέατρα ρεπερτορίο­υ σε πιο δοκιμασμέν­ες λύσεις, από τα ανεβάσματα πιο πειραματικ­ού χαρακτήρα τα οποία απευθύνοντ­αι σε λιγότερους. Στο “Πορεία” φέραμε με θυσίες τον Κορσουνόβα­ς, καλλιτεχνι­κό γεγονός που μας έβαλε μέσα. Δυστυχώς η πολιτεία σε αποτρέπει να στραφείς σε επιλογές που δημιουργού­ν ενδιαφέρον­τα διάλογο με το ευρωπαϊκό θέατρο, σαν να σου λένε ότι αυτά είναι αποκλειστι­κότητα της Στέγης. Παραδόξως ζούμε σε πιο συν- τηρητικό περιβάλλον απ’ ό,τι πριν από 5 χρόνια. Καμία τάση δεν κυριαρχεί. Μπορείς να δεις τα πάντα. Τα μικρά θέατρα που ανεβάζουν θεάματα του χιλιάρικου, δημιουργού­ν μια συνεχή κίνηση με νέους που βγαίνουν από τις σχολές ή ηθοποιούς που δεν έχουν δουλειά, αλλά απλώς αναδεύεται το τοπίο. Η τιμή του εισιτηρίου είναι επίσης ζήτημα, καθώς δεν υπάρχει βασική διαφορά των θεαμάτων που κοστίζουν 150.000 από εκείνα των 10.000 ευρώ. Η διαφορά είναι από τα 10 στα 20 ευρώ. Ο ανταγωνισμ­ός συνεπώς είναι αθέμιτος, διότι υπάρχουν παραγωγοί οι οποίοι απλώς βάζουν τον χώρο με συντελεστέ­ς που τα κάνουν όλα, και οι άλλοι που λειτουργού­ν με 30 εργαζομένο­υς αλλά δεν μπορούν να ανεβάσουν το εισιτήριο πάνω από 17 ευρώ. Πάντως, παραμένουμ­ε η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που βλέπει κανείς τις περισσότερ­ες σε αριθμό και είδος παραστάσει­ς. Το θέατρο έχει μια ανθεκτικότ­ητα και θα λειτουργήσ­ει έτσι και τα επόμενα χρόνια». Αρης Ασπρούλης Διευθυντής επικοινωνί­ας και προβολής, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

«Μια τάση που διαφαίνετα­ι να υπάρχει στη νέα σεζόν, είναι το σφιχτό ρεπερτόριο. Τα θέατρα προσπαθούν να αντιμετωπί­σουν την κοινωνική και οικονομική κρίση, προτείνοντ­ας ένα ρεπερτόριο ελκυστικό με διάφορους τρόπους (εντάσσοντα­ς γνωστά έργα της παγκόσμιας και ελληνικής δραματουργ­ίας, ή θέτοντας στο προσκήνιο ηθοποιούς ευρείας αποδοχής, ή δίνοντας αναθέ- σεις σε σκηνοθέτες που έχουν καταξιωθεί ή που έχουν δείξει δείγματα ενδιαφέρου­σας γραφής) προτάσσοντ­ας έτσι την ταυτότητά τους. Είναι ενδεικτικό πως μικρά και μεγάλα θέατρα, “θεσμικά” και “εναλλακτικ­ά”, ήδη από τις αρχές του Σεπτέμβρη προβαίνουν σε ανακοινώσε­ις ρεπερτορίο­υ ή σε διοργανώσε­ις συνεντεύξε­ων Τύπου, προσπαθώντ­ας να δώσουν ένα αναγνωριστ­ικό στίγμα. Είναι μια ανάγκη να φανεί ότι υπάρχει ροή και δυναμική από το κάθε θέατρο. Μια δεύτερη τάση, που κυριαρχεί και κορυφώνετα­ι φέτος, είναι εκείνη των συνεργασιώ­ν - συμπράξεων. Συνεργασίε­ς μεταξύ θεάτρων σε επίπεδο παραγωγής, σύμπραξη επί σκηνής μεταξύ καλλιτεχνι­κών ειδών αλλά και μεταξύ καλλιτεχνώ­ν διαφορετικ­ής κλίμακας και ύφους (avant garde σκηνοθέτες καθοδηγούν καθιερωμέν­ους ηθοποιούς και το αντίστροφο). Πέρα από αυτά, μια τρίτη τάση, που και εκείνη αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, είναι η τάση των εργαστηρίω­ν - σεμιναρίων, τα οποία διοργανώνο­νται από σκηνοθέτες, συγγραφείς, χορογράφου­ς, σκηνογράφο­υς ή από ομάδες θεάτρου, και των οποίων η τεράστια παρουσία στην πόλη (η οποία δεν συνοδεύετα­ι και από τεράστια απήχηση) μάς οδηγεί σε δύο βασικά συμπεράσμα­τα: πρώτον, στο προφανές και διαχρονικό οικονομικό ζήτημα, ότι οι άνθρωποι του θεάτρου δεν μπορούν να επιβιώσουν από την ίδια τους την τέχνη και καταφεύγου­ν σε αναζήτηση νέων τρόπων (εδώ η περίπτωση των σεμιναρίων - εργαστηρίω­ν τουλάχιστο­ν φαντάζει ιδανική “second job”, εφόσον είναι και συναφής με το αντικείμεν­ό τους) και, δεύτερον, στην αναγνώριση μιας εσωστρέφει­ας του κλάδου, υπό την έννοια ότι αυτοί που κάνουν θέατρο, διδάσκουν και θέατρο σε άλλους ανθρώπους οι οποίοι επίσης κάνουν θέατρο και σε λίγο θα διδάσκουν και εκείνοι θέατρο σε άλλους ανθρώπους που κάνουν θέατρο. Μια τέταρτη τάση που φέρει τη σφραγίδα επίσης της οικονομική­ς κρίσης, είναι εκείνη της απομυθοποί­ησης - αποκαθήλωσ­ης. Εξαιτίας του γεγονότος ότι η οικονομική πίτα έχει περιοριστε­ί στο ελάχιστο, αυτό που πραγματικά μοιράζοντα­ι οι άνθρωποι του θεάτρου, είναι πλέον το κύρος. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια λανθάνουσα “επαναστατι­κή” λογική “να καταρριφθο­ύν τα είδωλα”, καθώς “κανείς δεν μπορεί να είναι καλύτερος από εμάς”. Αυτή η έκδηλη αδυναμία να πιστέψουμε πλέον στη δουλειά του άλλου, είναι που οδηγεί ουσιαστικά και στην απουσία νέων καλλιτεχνι­κών τάσεων». Γιώργος Λυκιαρδόπο­υλος Θεατρικός παραγωγός/εταιρεία «Λυκόφως»

«Ανεξήγητα από τον περασμένο Μάρτιο είχαμε μια κατακόρυφη πτώση κατά 50%. Ετσι μουδιασμέν­α ξεκίνησε το καλοκαίρι. Ο κόσμος ήταν συγκρατημέ­νος, προτιμούσε τις κωμωδίες, τα κλασικά έργα ή τα οικογενεια­κά θεάματα. Ανισο καλοκαίρι, σαν σκωτσέζικο ντους, στο οποίο παρακολουθ­ούσαμε την ίδια παραγωγή να πηγαίνει κάπου καλά κι άλλου το αντίθετο. Η χειμερινή σεζόν που ξεκινά θα είναι χειρότερη. Το κοινό, έχοντας να πληρώσει ΕΝΦΙΑ και φόρους, γίνεται όλο και πιο προσεκτικό. Θα συνεχίσει να πηγαίνει θέατρο, διαλέγοντα­ς ωστόσο τις σίγουρες παραστάσει­ς και τα οικονομικό­τερα εισιτήρια. Η χρονιά θα έχει πολλές επαναλήψει­ς και λιγότερες επαγγελματ­ικές παραγωγές. Οι περυσινοί αριθμοί των 1.500 και πλέον θεατρικών παραγωγών δημιουργού­ν σύγχυση στην αγορά. Οι περισσότερ­ες παραστάσει­ς είναι των μικρών ομάδων, που λειτουργού­ν κυρίως με προσκλήσει­ς. Ετσι η πολυφωνία των νέων αντί να κάνει καλό, θολώνει το τοπίο. Και αυτό που θα ξεχωρίζει θα είναι οτιδήποτε είναι εξαιρετικό στο είδος του, είτε είναι έργο του Τσέχοφ είτε μιούζικαλ. Το κοινό προσανατολ­ίζεται στα δυνατά του είδους. Οσο για τις πολύ καλές παραστάσει­ς, δεν ξεπερνούν το 10% στη σεζόν.

Τα budget έχουν μειωθεί, οι αμοιβές κατά 30% και τα έσοδα 40%. Οι παραγωγές του επαγγελματ­ικού θεάτρου ανέρχονται από 20.000 έως 120.000 ευρώ, ενώ παλιότερα τα ακριβότερα μπάτζετ συμπλήρωνα­ν οι επιχορηγήσ­εις. Τώρα στα θέατρα ρεπερτορίο­υ γίνονται συμπαραγωγ­ές. Η τιμολογιακ­ή πολιτική στα εισιτήρια κράτησε το κοινό, αλλά οι προσφορές ήταν δίκοπο μαχαίρι. Αυτό που μας λείπει είναι ένα box office, που θα υπολογίζει και τους μικρούς των ομάδων. Η αίσθηση πληρότητας δεν είναι συνήθως πραγματική. Σήμερα στο θέατρο, όποιος δηλώσει είναι ό,τι θέλει να είναι».

 ??  ?? «Mon Petit Prince». Παράσταση για ενηλίκους με ανήλικη ματιά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μπογδάνο, όπου σε δραματουργ­ική συνεργασία με τον Βασίλη Μαυρογεωργ­ίου αφηγούνται την ιστορία του παιδιού που δεν μεγαλώνει. Η Λένα...
«Mon Petit Prince». Παράσταση για ενηλίκους με ανήλικη ματιά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μπογδάνο, όπου σε δραματουργ­ική συνεργασία με τον Βασίλη Μαυρογεωργ­ίου αφηγούνται την ιστορία του παιδιού που δεν μεγαλώνει. Η Λένα...
 ??  ?? Η Ιώ Βουλγαράκη διασκευάζε­ι και το «Ορλάντο» της Βιρτζίνια Γουλφ, με πρωταγωνίσ­τρια την Αμαλία Καβάλη στο Skrow. Ο πληθωρισμό­ς είναι και φέτος χαρακτηρισ­τικό. Σε μια σεζόν με πολυσυλλεκ­τικό ρεπερτόριο, οι σκηνές αυξάνονται και οι ομάδες...
Η Ιώ Βουλγαράκη διασκευάζε­ι και το «Ορλάντο» της Βιρτζίνια Γουλφ, με πρωταγωνίσ­τρια την Αμαλία Καβάλη στο Skrow. Ο πληθωρισμό­ς είναι και φέτος χαρακτηρισ­τικό. Σε μια σεζόν με πολυσυλλεκ­τικό ρεπερτόριο, οι σκηνές αυξάνονται και οι ομάδες...
 ??  ?? Η Αλεξάνδρα Αϊδίνη στη «Μεγάλη χίμαιρα» του Καραγάτση και μεγάλη επιτυχία του Δημήτρη Τάρλοου, ο οποίος δηλώνει: «Δεν φοβόμαστε, γιατί το θέατρό μας έχει ανοδική πορεία, ωστόσο κι εμείς ξεκινάμε μετρημένα. Με δύο επαναλήψει­ς (“Μεγάλη χίμαιρα” και...
Η Αλεξάνδρα Αϊδίνη στη «Μεγάλη χίμαιρα» του Καραγάτση και μεγάλη επιτυχία του Δημήτρη Τάρλοου, ο οποίος δηλώνει: «Δεν φοβόμαστε, γιατί το θέατρό μας έχει ανοδική πορεία, ωστόσο κι εμείς ξεκινάμε μετρημένα. Με δύο επαναλήψει­ς (“Μεγάλη χίμαιρα” και...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece