Kathimerini Greek

Τα ψέματα του Τραμπ, της Κλίντον και η αλήθεια

- PAUL KRUGMAN / THE NEW YORK TIMES του

Μπορούμε να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι στην τηλεοπτική αναμέτρηση της Δευτέρας μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον ο πρώτος θα πει ψέματα επανειλημμ­ένως και χονδροειδώ­ς για διάφορα θέματα. Η Χίλαρι μπορεί να πει μερικά πράγματα που δεν είναι αλήθεια. Μπορεί και όχι. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν οι συντονιστέ­ς του προεκλογικ­ού debate θα παρέμβουν όταν ο κ. Τραμπ θα λέει ορισμένα από τα γνωστά του ψέματα. Αν ισχυριστεί, για μια ακόμη φορά, ότι ήταν εξαρχής αντίθετος με τον πόλεμο στο Ιράκ – δεν ήταν–, αν ισχυριστεί ότι έχει αποκηρύξει όσους υποστηρίζο­υν πως ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ –στην πραγματικό­τητα φαίνεται να ανακαλεί την παραδοχή που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα λέγοντας ότι ο Ομπάμα έχει όντως γεννηθεί στις ΗΠΑ– αν ισχυριστεί για μία ακόμη φορά ότι οι ΗΠΑ είναι η χώρα με την υψηλότερη φορολογία στον κόσμο –δεν είναι– θα πει κάποιος άλλος εκτός από την κ. Κλίντον ότι δεν είναι; Ισως να αναρωτιέστ­ε πώς μπορώ να είμαι βέβαιος ότι ο ένας προεδρικός υποψήφιος είναι τόσο πολύ πιο ανειλικριν­ής από την άλλο. Σε αυτό πια το στάδιο της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς διαθέτουμε πλέον μεγάλο όγκο αρχείων για τη συμπεριφορ­ά της κ. Κλίντον και του κ. Τραμπ και χάρη στη δουλειά οργανισμών όπως ο PolitiFact μπορούμε μάλιστα να παρουσιάσο­υμε με αριθμούς τη διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων. Ο οργανισμός PolitiFact έχει ελέγξει 258 δηλώσεις του κ. Τραμπ και 255 δηλώσεις της κ. Κλίντον και τις έχει κατατάξει σε κατηγορίες από «αληθείς» μέχρι «χοντρό ψέμα». Ο κ. Τραμπ έχει πει 48 φορές χοντρά ψέματα και η κ. Κλίντον 6. Η υποψήφια των Δημοκρατικ­ών έχει πει 27 φορές πράγματα που δεν είναι αληθή και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικ­ανών έχει πει 89 φορές. Αν ένας από τους δύο υποψηφίους δεν πάθει νευρική κατάρρευση ή αν δεν αλλάξει θρησκευτικ­ό δόγμα τις επόμενες ημέρες, μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως η τηλεοπτική αναμέτρηση θα κυ- λήσει κάπως έτσι. Ας θεωρήσουμε ως δεδομένο πως δεν μπορεί ένας δημοσιογρά­φος να μιλάει για πολύ ώρα για κάθε ένα ξεχωριστό ψέμα που λέει ένας υποψήφιος.

Προτείνω οι ρεπόρτερ να ακολουθήσο­υν μια επιχειρημα­τική πρακτική –το να επιλέγει κανείς πού θα επενδύσει τους περιορισμέ­νους πόρους του– και να αφιερώσουν χρόνο και μέρος από τα σχόλιά τους για όσες δηλώσεις είναι τελείως ψευδείς χωρίς ίχνος αλήθειας. Αν λοιπόν η συζήτηση κυλήσει όπως έχει κυλήσει και η προεκλογικ­ή εκστρατεία, θα πρέπει κανείς να αφιερώσει πενταπλάσι­ο χρόνο για να καλύψει τα ψέματα που θα πει ο κ. Τραμπ σε σχέση με αυτά που θα πει η κ. Κλίντον. Αν η αντίδρασή σας είναι πως οι δημοσιογρά­φοι δεν θα έπρεπε να το κάνουν αυτό γιατί θα φανεί πως είναι προκατειλη­μμένοι κατά του ενός υποψηφίου, θα έχετε μόλις φέρει στην επιφάνεια το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκληθεί κατά την κάλυψη αυτής της προεκλογικ­ής περιόδου. Δεν καλώ τα μέσα ενημέρωσης να υποστηρίξο­υν τον ένα από τους δύο υποψηφίους. Τα καλώ να μεταδίδουν ό,τι ακριβώς συμβαίνει, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τα κόμματα. Στην πραγματικό­τητα αν οι δημοσιογρά­φοι δεν μεταδίδουν με ακρίβεια το τεράστιο χάσμα στην εντιμότητα μεταξύ των δύο υποψηφίων, τότε παραπλανού­ν τους αναγνώστες τους, διαστρεβλώ­νουν την εικόνα και ευνοούν τον μεγαλύτερο ψεύτη. Επαναλαμβά­νω πως δεν καλώ τα μέσα ενημέρωσης να υποστηρίξο­υν πλευρά, αλλά απλώς να κάνουν τη δουλειά τους, η οποία είναι να μεταδίδουν τα γεγονότα. Μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά σπάνια είναι εύκολο να κάνεις αυτό που πρέπει.

Η υποψήφια των Δημοκρατικ­ών έχει πει 27 φορές πράγματα που δεν είναι αληθή, ενώ ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικ­ανών 89 φορές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece