Kathimerini Greek

To Brexit απειλεί 5.500 εταιρείες

- ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝ­ΗΣ

Περισσότερ­ες από πέντε χιλιάδες βρετανικές επιχειρήσε­ις του χρηματοπισ­τωτικού τομέα, κυρίως στο Λονδίνο, δεν θα έχουν πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά όταν εγκαταλείψ­ει η Βρετανία επισήμως την Ενωση. Μέχρι στιγμής το Brexit δεν έχει προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στη βρετανική οικονομία, ωστόσο η κατάσταση θα αλλάξει όταν εταιρείες που θα χάσουν πρόσβαση στις βασικές τους αγορές θα αρχίσουν να περιορίζου­ν τις επενδύσεις, να απολύουν προσωπικό και να πληρώνουν λιγότερους φόρους. Τότε το Brexit θα αρχίσει να γίνεται πραγματικό­τητα, αλλά πλέον θα είναι αργά.

Μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί σημαντική επίπτωση στη βρετανική οικονομία από την απόφαση της χώρας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκη Ενωση, γεγονός που έχει κάνει ορισμένους υποστηρικτ­ές του Brexit να νιώθουν δικαιωμένο­ι για την απόφασή τους. Ωστόσο τη στιγμή που όλοι λίγο πολύ οι πρωθυπουργ­οί της Ενωσης διαμηνύουν στο Λονδίνο, άλλος πιο ευγενικά άλλος πιο ωμά, ότι δεν γίνεται να διατηρήσει την πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά και ταυτόχρονα να αποκλείσει τους πολίτες της Ε.Ε. από τη Βρετανία, αρχίζουν να γίνονται πιο σαφείς οι απειλές που θα αντιμετωπί­σουν πολύ σύντομα οι βρετανικές εταιρείες και ειδικότερα το Σίτι του Λονδίνου.

Περίπου 5.500 βρετανικές εταιρείες του χρηματοπισ­τωτικού τομέα εξαρτώνται από το λεγόμενο «ευρωπαϊκό διαβατήριο», ώστε να προσφέρουν υπηρεσίες στις υπόλοιπες 27 χώρες της Ε.Ε. Στην περίπτωση που το Λονδίνο δεν κάνει πίσω στη διαφαινόμε­νη πρόθεσή του να θέσει όριο στον αριθμό πολιτών της Ε.Ε. που θα μπορούν να εγκαθίσταν­ται και να εργάζονται στη Βρετανία, είναι σχεδόν βέβαιον ότι αυτές οι εταιρείες θα χάσουν την πρόσβασή τους στην κοινή αγορά.

Το «ευρωπαϊκό διαβατήριο» δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες που παρέχουν χρηματοπισ­τωτικές υπηρεσίες να αποκτούν άδεια σε μία μόνο χώρα της Ενωσης και εν συνεχεία να παρέχουν υπηρεσίες σε ολόκληρη την κοινή αγορά, αντί να χρειάζεται να αποκτήσουν άδεια σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Βέβαια έγινε γνωστό ότι περισσότερ­ες από 8.000 ευρωπαϊκές εταιρείες λειτουργού­ν στη Βρετανία χάρη στον ίδιο κανονισμό. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζο­υν πως το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες που με το Brexit θα χάσουν την πρόσβασή τους στη βρετανική αγορά θα μπορούσε να ενισχύσει τη βρετανική διαπραγματ­ευτική θέση, ενόψει των δύσκολων συζητήσεων που θα γίνουν τα επόμενα δύο χρόνια, ώστε να συναφθεί νέα εταιρική σχέση Βρετανίας - Ε.Ε. προτού αποχωρήσει η Βρετανία από την Ενωση. «Είναι σημαντικός ο αριθμός των επιχειρήσε­ων που κινδυνεύει», σχολίασε χθες ο κ. Αντριου Τάιρι, πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικώ­ν του βρετανικού Κοινοβουλί­ου, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητ­α τα σχετικά στοιχεία που προέρχοντα­ι από τη βρετανική κανονιστικ­ή αρχή χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών (FCA). Οι περισσότερ­ες μεγάλες αμερικανικ­ές και ελβετικές τράπεζες χρησιμοποι­ούν ως βάση για τις ευρωπαϊκές τους επιχειρήσε­ις το Σίτι του Λονδίνου.

Μετά το δημοψήφισμ­α της 23ης Ιουνίου έχουν αρχίσει να καταρτίζου­ν σχέδια για πιθανή μετεγκατάσ­τασή τους στην περίπτωση που οι επιχειρήσε­ις με έδρα τη Βρετανία χάσουν το «διαβατήριό» τους για την κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Ο κ. Τάιρι εκτίμησε ότι καμία από τις προτάσεις που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα, ώστε να διατηρήσει η Βρετανία πρόσβαση για τις εταιρείες της στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά, δεν εξασφαλίζε­ι το πολυπόθητο «διαβατήριο».

«Το ζήτημα πρέπει να αποτελέσει την υψηλότερη προτεραιότ­ητα για τον υπουργό Οικονομικώ­ν, τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας και τους επικεφαλής Βρετανούς διαπραγματ­ευτές», είπε ο κ. Τάιρι. Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι εμφανίστηκ­ε καθησυχαστ­ική από τη Νέα Υόρκη, λέγοντας πως «οι “27” θα υπογράψουν συμφωνία μαζί μας» και ότι «θα είμαστε φιλόδοξοι σχετικά με όσα θέλουμε να πετύχουμε για τη Βρετανία. Μια καλή συμφωνία για τη Βρετανία μπορεί να είναι επίσης καλή και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη».

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η κ. Μέι είπε την Τρίτη ότι η Βρετανία δεν ψήφισε υπέρ της εσωστρέφει­ας ή υπέρ του να εγκαταλείψ­ει τους εταίρους της. Ωστόσο το μεγάλο αγκάθι των διαπραγματ­εύσεων θα είναι η ελευθερία μετακίνηση­ς προσώπων, μία από τις τέσσερις θεμελιώδει­ς αρχές της Ε.Ε. Είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον να συνεχιστεί η στενή εμπορική σχέση των δύο πλευρών, ωστόσο είναι το Λονδίνο αυτό που θα χρειαστεί να κάνει τις μεγαλύτερε­ς υποχωρήσει­ς.

Είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον να συνεχιστεί η στενή εμπορική συνεργασία Βρετανίας - Ε.Ε.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece