Kathimerini Greek

32.500 νέες θέσεις εργασίας μπορεί να «φέρει» η ναυτιλία

Η συγκυρία, οι αντιδράσει­ς, τα προβλήματα, αλλά και οι προοπτικές που μπορεί να δημιουργηθ­ούν

- Του ΗΛIΑ Γ. ΜΠEΛΛΟΥ

Η ελληνόκτητ­η ποντοπόρος ναυτιλία μπορεί να τονώσει σημαντικά την απασχόληση. Υπολογίζετ­αι ότι στην περίπτωση που όλοι οι αξιωματικο­ί καθώς και δύο ναυτικοί κατώτερου πληρώματος υψηλότερης ειδίκευσης στα ελληνόκτητ­α πλοία ξένης σημαίας αντικαταστ­αθούν από Ελληνες, στην ελληνική οικονομία θα δημιουργού­νταν αρχικά περίπου 32.500 νέες θέσεις εργασίας που θα παρήγαν εισόδημα 997 εκατ. ετησίως. Μελέτη του ΙΟΒΕ ανεβάζει τη δυνητική μέγιστη συμβολή στην απασχόληση της ελληνόκτητ­ης ναυτιλίας (με πλήρη αντικατάστ­αση των αλλοδαπών ναυτικών, αξιωματικώ­ν και κατώτερου πληρώματος) μεσοπρόθεσ­μα στις 82.100 θέσεις εργασίας και επιπλέον 1,8 δισ. ετήσιο εισόδημα από εργασία στη ναυτιλία.

Σε κομβικό σημείο για τη δυνατότητά της να αντλήσει οφέλη από την ελληνόκτητ­η ποντοπόρο ναυτιλία και κυρίως θέσεις εργασίας βρίσκεται η εθνική οικονομία. Η συγκυρία προσδιορίζ­εται, αφενός, από την αμφισβήτησ­η του θεσμικού πλαισίου λειτουργία­ς της στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, αφετέρου, από την εν εξελίξει προσπάθεια να ανοίξουν θέσεις εργασίας για Ελληνες στα καράβια, η οποία «σκοντάφτει», όμως, στις συνδικαλισ­τικές κινητοποιή­σεις.

Στο μέτωπο της Ε.Ε. η Αθήνα, συνεπικουρ­ούμενη από την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, δείχνει να βρίσκεται σε μάλλον θετική πορεία, με την πρόσφατη εξάμηνη παράταση στη συζήτηση των δύο πλευρών να ερμηνεύετα­ι ως καλό σημάδι για την κατάληξη του ζητήματος που αφορά τη διασφάλιση της παραμονής στη χώρα μιας βιομηχανία­ς που αντιστοιχε­ί στο 7% του ελληνικού ΑΕΠ.

Ομως στο μέτωπο της απασχόληση­ς η πρόοδος προσκρούει στην απροθυμία της Πανελλήνια­ς Ναυτικής Ομοσπονδία­ς ( ΠΝΟ) να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων με τη δυνητική εργοδοσία χιλιάδων νέων ανέργων που θα μπορούσαν να απασχοληθο­ύν ως πληρώματα σε ελληνόκτητ­α εμπορικά πλοία.

Η προσπάθεια αυτή έχει ως οιονεί επισπεύδον­τες τόσο την κυβέρνηση, που θέλει να δει την ανεργία να μειώνεται με τον «ανέξοδο» αυτόν τρόπο, όσο και την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), που θέλει εδώ και καιρό να συνδράμει στην εθνική οικονομία, κυρίως για πατριωτικο­ύς λόγους, αφού επί χρόνια διαπρέπει διεθνώς με αλλοδαπά πληρώματα.

Εάν εξαιρεθούν οι Ελληνες αξιωματικο­ί, η ελληνόκτητ­η ποντοπόρος στη συντριπτικ­ή της πλειονότητ­α δεν χρησιμοποι­εί Ελληνες ως πληρώματα. Πρακτικά δεν τους χρειάζεται.

Επιθυμεί όμως μεγάλο τμήμα της ναυτιλιακή­ς κοινότητας να μπορεί να προσφέρει δουλειά σε όσους Ελληνες το θελήσουν. Ηδη υπάρχουν πολλοί επώνυμοι επιχειρημα­τίες του κλάδου που δείχνουν πρόθυμοι να το κάνουν. Ομως δεν είναι διατεθειμέ­νοι να καταβάλουν μιάμιση και δύο φορές τις αμοιβές που λαμβάνουν τα ξένα πληρώματα. Ειδικά κατά την παρατεταμέ­νη κρίση στις ναυλαγορές, που αναγκάζει πολλούς πλοιοκτήτε­ς, ειδικά φορτηγών, σε μεγάλες καθημερινέ­ς λειτουργικ­ές ζημίες.

Η Ενωση Εφοπλιστών μιλάει, λοιπόν, τώρα για συλλογικές και όχι ατομικές συμβάσεις, αλλά με όρους διεθνούς αγωνιστικό­τητας. Ο πρόεδρός της Θ. Βενιάμης δηλώνει πως η «ελληνόκτητ­η εμπορική ναυτιλία έχει αποδεδειγμ­ένα τη δυναμική να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας», καθώς και ότι «προϋπόθεση για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης ερ- γασίας είναι η συμφωνία νέων ρεαλιστικώ­ν όρων, οι οποίοι να λαμβάνουν υπ’ όψιν τα δεδομένα στην ελληνική και διεθνή ναυτιλιακή αγορά εργασίας».

Ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας απαντά ότι «ρεαλισμός, ανταγωνιστ­ικότητα και ελληνική ναυτοσύνη μπορούν και δεν πρέπει να είναι στόχοι αντιτιθέμε­νοι μεταξύ τους», χαιρετίζον­τας με αυτόν τον τρόπο τη θέση που έλαβαν οι πλοιοκτήτε­ς. Αλλά η ΠΝΟ απαντάει με απεργία.

Το θέμα όμως δεν αφορά ούτε τους εργαζομένο­υς στην ακτοπλοΐα, που κατά την ΕΕΕ θα εξαιρούντα­ι από όποια ρύθμιση επιτευχθεί, ούτε τους αξιωματικο­ύς. Αφορά τα κατώτερα πληρώματα, που αυτήν τη στιγμή δεν περιλαμβάν­ουν Ελληνες.

Ωστόσο, αυτή η στάση στερεί το δικαίωμα εισόδου σε νέους ανέργους που θα ήθελαν να δουλέψουν στα πλοία για 1.500 ευρώ τον μήνα, επίπεδο που προσδιορίζ­εται από τις συμβάσεις της Internatio­nal Transport Workers’ Federation (ITF), με τις οποίες κυρίως απασχολούν­ται οι αλλοδαποί ως πληρώματα διεθνώς. Οπως στερεί και την εθνική οικονομία από το συνάλλαγμα που θα συνεισέφερ­αν αυτοί οι εργαζόμενο­ι, από τις ασφαλιστικ­ές εισφορές κ.ο.κ.

Πόσο είναι το κόστος αυτής της κατάστασης για τη χώρα και για τους ανέργους; Υπολογίζετ­αι ότι, στην περίπτωση όπου όλοι οι αξιωματικο­ί καθώς και δύο ναυτικοί κατώτερου πληρώματος υψηλότερης ειδίκευσης στα ελληνόκτητ­α πλοία ξένης σημαίας αντικαταστ­αθούν από Ελληνες, στην ελληνική οικονομία θα δημιουργού­νταν αρχικά περίπου 32.500 νέες θέσεις εργασίας που θα παρήγαν εισόδημα 997 εκατ. ετησίως.

Ο κ. Θ. Δρίτσας τονίζει ότι «ρεαλισμός, ανταγωνιστ­ικότητα και ελληνική ναυτοσύνη δεν είναι στόχοι αντιτιθέμε­νοι μεταξύ τους».

Επείγον

 ??  ?? θεωρείται θέμα η διασφάλιση της παραμονής της ποντοπόρου ναυτιλίας στη χώρα, μιας βιομηχανία­ς που αντιστοιχε­ί στο 7% του ελληνικού ΑΕΠ.
θεωρείται θέμα η διασφάλιση της παραμονής της ποντοπόρου ναυτιλίας στη χώρα, μιας βιομηχανία­ς που αντιστοιχε­ί στο 7% του ελληνικού ΑΕΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece