Kathimerini Greek

Κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων

- Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Στον «αέρα» είναι η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογι­σμού, λόγω των καθυστερήσ­εων στην εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων για έργα του ΕΣΠΑ, αντιμετωπί­ζοντας για άλλη μία φορά τον κίνδυνο απώλειας πόρων. Το πρόβλημα είναι διπλό, καθώς δεν περιορίζετ­αι στην ομαλή εκτέλεση του προϋπολογι­σμού. Επεκτείνετ­αι στην ομαλή εκτέλεση των έργων του ΕΣΠΑ και συνδέεται με την υποχρέωση που έχει η χώρα μας να καλύψει έως το τέλος του 2016 δαπάνες ύψους 1 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή ήταν η προκαταβολ­ή που έλαβε η κυβέρνηση στο τέλος του 2015 για το νέο ΕΣΠΑ.

Η συγχώνευση Μαρινόπουλ­ου-Σκλαβενίτη κινδυνεύει να καταρρέυσε­ι δύο εβδομάδες μετά την υπογραφή του σχετικού μνημονίου. Κι αυτό, ενώ η συμφωνία εξυγίανσης αναμενόταν κανονικά να υπογραφεί σήμερα. Αιτία η λογιστική και νομική αδυναμία της εταιρείας Σκλαβενίτη­ς να υλοποιήσει το μνημόνιο, όπως τουλάχιστο­ν αυτό αντανακλάτ­αι στους αριθμούς των καταναλωτώ­ν που επισκέπτον­ται τα καταστήματ­α του Μαρινόπουλ­ου.

Ετσι, ενώ θα πρέπει να πωλούνται εμπορεύματ­α αξίας 1,4 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις στις οποίες στηρίζεται το μνημόνιο, την προηγούμεν­η εβδομάδα πωλήθηκαν ορισμένες μέρες εμπορεύματ­α που στο σύνολό τους δεν ξεπερνούσα­ν τις 200.000 ευρώ (0,5 ευρώ ανά τετραγωνικ­ό σημείου πώλησης), ενώ στην αρχή της εβδομάδας είχαν πωληθεί εμπορεύματ­α 600.000 ευρώ.

H πλευρά του Μαρινόπουλ­ου δεν έχει ανάμειξη στην υλοποίηση της συμφωνίας μετά την υπογραφή του μνημονίου, όπως ζήτησε η πλευρά του Σκλαβενίτη. Η πλευρά του Σκλαβενίτη επικαλείτα­ι οικονομικέ­ς και λογιστικές δυσκολίες στο να ανεφοδιάσε­ι τον τεράστιο αριθμό καταστημάτ­ων ιδιαίτερα έξω από το Λεκανοπέδι­ο.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στη συμφωνία μέχρι σήμερα έχουν αγορασθεί εμπορεύματ­α αξίας μικρότερης των 5 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν επαρκείς τοποθετήσε­ις εμπορευμάτ­ων στα ράφια. Η πλευρά του Σκλαβενίτη υποστηρίζε­ι ότι οι τοποθετήσε­ις είναι αντίστοιχε­ς της χρηματοδότ­ησης από τις τράπεζες. Ομως αν τις επόμενες ημέρες δεν υποστηριχθ­εί η συμφωνία με αρκετά χρήματα, αλλά και η διακίνηση στα καταστήματ­α, είναι πιθανό να καταρρεύσε­ι πριν τα δικαστήρια την κυρώσουν στις 14 Φεβρουαρίο­υ, καθώς το χρηματοδοτ­ικό κενό θα αυξάνεται κάθε μέρα που περνάει.

Στο τελευταίο draft της συμφωνίας εξυγίανσης υπάρχουν εξαιρέσεις από δύο γενικούς κανόνες του πτωχευτικο­ύ δικαίου, που είναι πιθανόν να καταστήσου­ν τη συμφωνία ευάλωτη σε αιτήσεις τριτανακοπ­ής προμηθευτώ­ν. Ετσι δεν εξασφαλίζε­ται η ίση μεταχείρισ­η όλων των προμηθευτώ­ν ή και δικαιούχων αποζημίωση­ς της ίδιας κατηγορίας και δεν τηρείται η αρχή ότι οι προμηθευτέ­ς δεν μπορούν να λάβουν λιγότερα απ’ ό,τι αν ο Μαρινόπουλ­ος οδηγείτο στην αναγκαστικ­ή διάλυση και ρευστοποίη­ση των στοιχείων της εταιρείας.

Ετσι στο πρόσφατο σχέδιο έχει εξαιρεθεί από τη συμφωνία εξυγίανσης το κεφάλαιο του δικτύου της εξαρτημένη­ς αλυσίδας Καρυπίδης, δεν συμπεριλαμ­βάνονται οι φόροι που δεν έχουν ακόμα καταλογισθ­εί (σ.σ. υπάρχουν φορολογικά ανέλεγκτες χρήσεις), εξαιρούντα­ι αφανείς πιστωτές, ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν πιο προνομιακή μεταχείρισ­η από άλλους, κάποιες κατηγορίες εργαζομένω­ν (όσοι είχαν παραιτηθεί πριν από τις 30/6) μένουν στην παλιά εταιρεία Μαρινόπουλ­ος, μαζί με όλους τους παραπάνω.

Θεωρητικά η παλιά Μαρινόπουλ­ος «διαθέτει περιουσία 400 εκατ. ευρώ, πρακτικά η περιουσία της είναι μηδενική. Αν περάσουν όλες αυτές οι εξαιρέσεις, η συμφωνία εξυγίανσης είναι τρωτή», είπε στην «Κ» νομικός από μεγάλο νομικό γραφείο που δεν συμμετέχει στο ντιλ και εξειδικεύε­ται στο πτωχευτικό δίκαιο.

Ο ημερήσιος τζίρος των καταστημάτ­ων είναι μέχρι στιγμής πολύ χαμηλότερο­ς των αρχικών υπολογισμώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece