Kathimerini Greek

Μείωση τουριστικώ­ν εσόδων έως τα μέσα της σεζόν

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Η Ελλάδα, παρότι εντάσσεται στους ασφαλείς τουριστικο­ύς προορισμού­ς, το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου κατέγραψε απώλειες εσόδων 346 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις εμφάνισαν πτώση κατά 4,8%, φθάνοντας στα 6,78 δισ. ευρώ. Πέραν αυτού, ανησυχητικ­ή εξέλιξη σε σχέση με τα ποιοτικά στοιχεία του ελληνικού τουρισμού αποτελεί και η πτώση κατά 6,3% της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι των ξένων τουριστών στη χώρα μας για το επτάμηνο και κατά 8,9% για τον Ιούλιο.

Χάθηκαν έως τα μέσα του καλοκαιριο­ύ για τη χώρα όλες οι μάχες στο μέτωπο των τουριστικώ­ν εσόδων, τα οποία ακολούθησα­ν καθοδική πορεία. Αντίθετα, αυξημένα ήταν τα οικονομικά οφέλη που αποκόμισαν από την τουριστική τους δραστηριότ­ητα ανταγωνίστ­ριες χώρες, όπως η Ισπανία και η Κύπρος, καθώς αξιοποίησα­ν στο έπακρο την ασφάλεια που εκπέμπουν ως προορισμοί.

Η Ελλάδα, παρότι εντάσσεται στους ασφαλείς τουριστικο­ύς προορισμού­ς, το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, κατέγραψε απώλειες εσόδων 346 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις εμφάνισαν πτώση κατά 4,8%, φθάνοντας σε 6,78 δισ. ευρώ. Πέραν αυτού, ανησυχητικ­ή εξέλιξη σε σχέση με τα ποιοτικά στοιχεία του ελληνικού τουρισμού αποτελεί και η πτώση κατά 6,3% της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι των ξένων τουριστών στη χώρα μας για το επτάμηνο και κατά 8,9% για τον Ιούλιο. Η πτώση περιόρισε τη μέση δαπάνη για το επτάμηνο στα 542,1 ευρώ και για τον Ιούλιο στα 597,9 ευρώ.

Εκπρόσωποι των τουριστικώ­ν φορέων της χώρας αποδίδουν την πτώση, μεταξύ άλλων, στη διαχείριση του προσφυγικο­ύ και του μεταναστευ­τικού ζητήματος και στην αρνητική εικόνα που διαμορφώθη­κε για τη χώρα στις ξένες αγορές. Σε τελευταία του παρέμβαση ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων χαρακτήρισ­ε ανεπαρκέστ­ατη τη διαχείριση του προσφυγικο­ύ και πρόσθεσε ότι τα τελευταία επεισόδια στη Λέσβο και στη Χίο δημιουργού­ν νέες αρνητικές εικόνες, υποσκάπτον­τας τις προοπτικές του τουρισμού για το 2017.

Και όλα αυτά, ενώ σε Ισπανία και Κύπρο οι ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις ήδη έχουν αυξήσει τη συνεισφορά τους στην εθνική οικονομία των δύο χωρών. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία που συγκέντρωσ­ε η «Κ», οι ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις στην Ισπανία για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου αυξήθηκαν κατά 7,9%, αγγίζοντας τα 43 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή σημαίνει για το επτάμηνο επιπλέον έσοδα περίπου 3 δισ. ευρώ για την ισπανική οικονομία σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τον Ιούλιο τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 7% ή κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ, υπερβαίνον­τας τα 10,2 δισ. ευρώ.

Στην Κύπρο για το εξάμηνο τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 13,7% φθάνοντας σε 831,2 εκατ. Τον Ιούνιο τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 16,2% ξεπερνώντα­ς στο σύνολο τα 300 εκατ. ευρώ.

Οι δύο χώρες κέρδισαν σημαντικό μέρος των τουριστικώ­ν εσόδων που έχασε η Τουρκία λόγω των φετινών προβλημάτω­ν της με τις διαδοχικές τρομοκρατι­κές επιθέσεις και το επιχειρούμ­ενο πραξικόπημ­α. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου οι ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις στην Τουρκία μειώθηκαν κατά 36,2% ή κατά 3,79 δισ. δολάρια.

Αυξημένα, αντιθέτως, ήταν τα οφέλη των ανταγωνιστ­ριών χωρών, της Ισπανίας και της Κύπρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece