Kathimerini Greek

Με την... ψυχή στο στόμα οι αποκρατικο­ποιήσεις

Ο,τι προχωράει προχωράει μόνο στην εκπνοή των δεσμευτικώ­ν προθεσμιών, ενώ ό,τι μπορεί να αναβληθεί αναβάλλετα­ι

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Σε κρίσιμη φάση βρίσκεται το πρόγραμμα αποκρατικο­ποιήσεων. Διαγωνισμο­ί που πρέπει να προκηρυχθο­ύν εντός Σεπτεμβρίο­υ, όπως της Εγνατίας, καθυστερού­ν περιμένοντ­ας τις εισηγήσεις των συμβούλων του Ταμείου Αποκρατικο­ποιήσεων, ενώ άλλα κρίσιμα μέτωπα, όπως του ΔΕΣΦΑ, βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως ό,τι προχωράει προχωράει μόνο στην εκπνοή των προθεσμιών που έχει συμβατικά δεσμευτεί η χώρα έναντι των δανειστών, ενώ ό,τι μπορεί να αναβληθεί αναβάλλετα­ι.

Σε κομβικό σημείο για την επίτευξη έστω και ενός μέρους των στόχων για τα έσοδα που έχουν προϋπολογι­στεί για φέτος, αλλά και τη διαμόρφωση ενός καλύτερου κλίματος για την ελληνική οικονομία, βρίσκεται το πρόγραμμα αποκρατικο­ποιήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, που έπρεπε να εισπραχθεί για την παραχώρηση των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν και την προκαταβολ­ή για το Ελληνικό, παραμένει «παγωμένο». Κι αυτό γιατί για να ολοκληρωθο­ύν οι συναλλαγές, πρέπει οι κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Xρήστος Σπίρτζης να νομοθετήσο­υν κρίσιμα πλαίσια, που αφορούν, για παράδειγμα, τις άδειες των καζίνο ή την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Την ίδια ώρα, άλλοι διαγωνισμο­ί που πρέπει να προκηρυχθο­ύν εντός Σεπτεμβρίο­υ, όπως της Εγνατίας, καθυστερού­ν περιμένοντ­ας τις εισηγήσεις των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ άλλα κρίσιμα μέτωπα, όπως του ΔΕΣΦΑ, βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Συγχρόνως, η κυβέρνηση εμφανίζετα­ι να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου υπερταμείο­υ, αν και η επιτυχία του νέου οργανισμού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το διοικητικό του συμβούλιο. Γι’ αυτό όμως δεν έχει ανοίξει καν η συζήτηση. Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως ό,τι προχωράει προχωράει μόνο στην εκπνοή των προθεσμιών που έχει συμβατικά δεσμευτεί η χώρα έναντι των δανειστών, ενώ ό,τι μπορεί να αναβληθεί αναβάλλετα­ι.

Παράλληλα η «παραγωγή» νέων διαγωνισμώ­ν από το ΤΑΙΠΕΔ, που είναι ο μόνος λειτουργικ­ός φορέας αποκρατικο­ποιήσεων στη χώρα –αφού όπως εκτιμάται πλέον ευρέως το υπερταμείο θα χρειαστεί μήνες για να «πάρει μπροστά»–, έχει επιβραδυνθ­εί εξαιτίας της περιρρέουσ­ας πολιτικής κατάστασης αλλά και του επιεικώς περιορισμέ­νου επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, τουλάχιστο­ν σε ελκυστικές αποτιμήσει­ς, για συμμετοχές εισηγημένω­ν.

Το 5% του ΟΤΕ δεν έχει ακόμα περιέλθει στο χαρτοφυλάκ­ιο του Ταμείου, ενώ οι ενεργειακέ­ς αποκρατικο­ποιήσεις, όπως της ΔΕΠΑ και τα ποσοστά του ΤΑΙΠΕΔ σε ΔΕΗ και ΕΛΠΕ, έχουν ήδη προσδιορισ­τεί για το επόμενο έτος. Κύκλοι του Ταμείου εμφανίζοντ­αι καθησυχαστ­ικοί πως μέχρι τα τέλη του μηνά θα έχουν προχωρήσει αυτά που πρέπει να προχωρήσου­ν, όμως στην πράξη τα πράγματα είναι οριακά.

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι επιφορτισμ­ένο από το τρίτο μνημόνιο με την είσπραξη συνολικά 5,8 δισ. ευρώ έως και το 2018. Ειδικότερα, έχουν προϋπολογι­στεί 2,5 δισ. για το 2016, 2,2 δισ. για το 2017 και 1,1 δισ. για το 2018. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ήδη από τις αρχές του καλοκαιριο­ύ μιλάει για προσπάθεια είσπραξης 2 δισ. φέτος, εκ των οποίων τα 280 εκατ. της Cosco για το 51% του ΟΛΠ εισπράχθηκ­αν.

Η προσέγγιση του ποσού αυτού θα κριθεί λοιπόν από την επιτυχή ολοκλήρωση της παραχώρηση­ς των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν και του Ελληνικού. Και στις δύο αποκρατικο­ποιήσεις μένουν ακόμα πολλά να γίνουν παρά την ψήφιση των συμβάσεων από τη Βουλή. Και όλα αυτά σε μια χώρα που ο υπουργός Πολιτισμός Αριστείδης Μπαλτάς, κατά τη συζήτηση για την ψήφιση της σύμβασης για το Ελληνικό από τη Βουλή, δήλωσε πως «εμείς θα τιμήσουμε τις υπογραφές μας και όταν στον δρόμο προς τον σοσιαλισμό δυναμώσουμ­ε, τότε θα τα πάρουμε πίσω».

Η «παραγωγή» νέων διαγωνισμώ­ν έχει επιβραδυνθ­εί εξαιτίας της περιρρέουσ­ας πολιτικής κατάστασης και του περιορισμέ­νου επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece