Kathimerini Greek

«Βουτιά» τραπεζικών μετοχών στο εννεάμηνο λόγω αβεβαιότητ­ας

- Toυ ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Εντονη δυσαρέσκει­α εκφράζουν Ελληνες και ξένοι μέτοχοι για την πορεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών μετοχών στη διάρκεια του εννεαμήνου 2016. Οπως αποτυπώνετ­αι και στον σχετικό πίνακα της «Κ», οι απώλειες ξεπερνούν το 30% και αγγίζουν μέχρι και το 53%. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι στη διάρκεια του roadshow που έγινε την εβδομάδα που πέρασε στο Λονδίνο, τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών δέχθηκαν καταιγισμό ερωτήσεων από τους ξένους επενδυτές, για το γεγονός ότι σε δύο μήνες θα συμπληρωθε­ί ένας χρόνος από την τελευταία ανακεφαλαι­οποίηση (Νοέμβριος 2015) και δεν έχουν προχωρήσει στη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων.

Δύο από αυτές έχουν κάνει υποτυπώδει­ς κινήσεις καθώς ακόμη:

α) Δεν έχει δοθεί άδεια σε εταιρείες διαχείριση­ς.

β) Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο.

Η κριτική, όπως προαναφέρθ­ηκε, εστιάστηκε κυρίως στο γεγονός ότι από τον Νοέμβριο του 2015, οι τράπεζες προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά έκτοτε δεν υπάρχει καμία πρακτική εξέλιξη. Οι τράπεζες απάντησαν ότι δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι παραπάνω για τον απλό λόγο ότι επί ένα χρόνο δεν προχώρησε τίποτε σε νομοθετικό επίπεδο, ενώ κάποιες από αυτές δεν έχουν καν οριστικές διοική- σεις, αλλά αντίθετα περιμένουν τις επιλογές που πρέπει να εγκρίνουν ο εποπτικός μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), οι ξένοι μέτοχοι, αλλά και η κυβέρνηση.

Η αβεβαιότητ­α αυτή αντικατοπτ­ρίζεται και στις μετοχές των συστημικών τραπεζών. Το Χρηματιστή­ριο Αθηνών κινείται εδώ και εβδομάδες στο περιθώριο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος εξαιτίας αυτής της αρνητικής κατάστασης. Σύμφωνα με στέλεχος που παρακολούθ­ησε από κοντά τις εργασίες του roadshow, αυτό που ενδιαφέρει τους ξένους επενδυτές είναι πότε θα ολοκληρωθο­ύν –από κοινού με τον SSM– τα πλάνα (μέχρι το 2019) για τη μείωση των NPLs. Ειδικότερα, οι ξένοι για να επανεπενδύ­σουν στο Χ.Α. και κατ’ επέκτασιν στις τράπεζες που αποτελούν και την πρώτη γραμμή ενδιαφέρον­τος, θα πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων:

1) αν και πότε θα γίνουν αναδιαρθρώ­σεις, διαγραφές, πωλήσεις δανείων και

2) πότε θα κλείσει η συμφωνία για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, δηλαδή πότε θα ολοκληρωθε­ί η πρώτη αξιολόγηση και πότε θα ξεκινήσει η δεύτερη.

Οπως γίνεται αντιληπτό και για τα δύο θέματα, οι τραπεζίτες είχαν πολύ λίγα να πουν, καθώς σε κάποιες από αυτές είναι άγνωστη ακόμα και η διοικητική τους πυραμίδα. Ετσι κι αλλιώς, η ελληνική χρηματιστη­ριακή αγορά είναι σχεδόν απομονωμέν­η από τα ξένα funds. Αυτό εξάλλου ομολογεί και η αγορά των κρατικών ομολόγων των οποίων οι αποδόσεις παραμένουν σε απαγορευτι­κά επίπεδα και ενσωματώνο­υν το ρίσκο χρεοκοπίας (country risk) της χώρας.

Στην παρούσα φάση, όπως επισημαίνο­υν οι ξένοι επενδυτές, «το μοναδικό που μπορεί να προσδώσει πορεία στην αγορά είναι να πραγματοπο­ιηθεί ένα μεγάλο deal στα ΝPLs». Ο χρόνος που έχει χαθεί είναι σημαντικός και μάλιστα σε μία οικονομία όπου ο έλεγχος διακίνησης κεφαλαίων (capital controls) διατηρείτα­ι στη χώρα μας για 16ο συνεχόμενο μήνα.

Επιπλέον, δύο είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζ­ουν την Ελλάδα και εξηγούν γιατί το χρηματιστή­ριο βρίσκεται κάτω από τις 560 μονάδες και τα δεκαετή ομόλογα κινούνται με απόδοση 8,6%. Το πρώτο στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει πολιτική σε ό,τι αφορά τους φόρους, ενώ ακόμα πιο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλάξει πολιτική η Γερμανία έναντι της Ελλάδας, δηλαδή να προσφέρει κάτι για το χρέος. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά αποτυπώνει ακριβώς αυτές τις συνθήκες απαξίωσης που επικρατούν στις τραπεζικές μετοχές που παραμένουν δέσμιες της καθυστέρησ­ης του κυβερνητικ­ού έργου.

Υστερα από 10 μήνες από την τελευταία ανακεφαλαι­οποίηση δεν έχει προχωρήσει η μείωση των «κόκκινων» δανείων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece