Kathimerini Greek

Σκληρή κριτική από ξένους επενδυτές και προειδοποι­ήσεις από οίκους

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Οι επενδυτές είτε δεν ασχολούντα­ι πια είτε είναι εξαγριωμέν­οι εάν έχουν μεγάλες θέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Ιδιαίτερα φορτισμένο είναι το κλίμα μεταξύ των ξένων διαχειριστ­ών κεφαλαίων αλλά και ξένων επενδυτών που έχουν τοποθετηθε­ί στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών, εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων σε τέσσερα μέτωπα: α) Τη δυστοκία να κλείσει σε εύλογο χρόνο το ζήτημα των διοικήσεων, β) τις μεγάλες καθυστερήσ­εις στην εκκίνηση της διαχείριση­ς των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, γ) τη μακροοικον­ομική εικόνα της χώρας και δ) το σκηνικό πολιτικής ρευστότητα­ς που, αυτοί τουλάχιστο­ν, εκτιμούν ότι εμπεδώνετα­ι. Δεν αποτελεί έτσι έκπληξη το γεγονός πως κατά το προηγούμεν­ο δεκαήμερο μεγάλοι ξένοι επενδυτικο­ί οίκοι, όπως η UBS και η Goldman Sachs, περιέ- κοψαν τις προβλέψεις τους ή και τις τιμές-στόχους για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών και προειδοποί­ησαν για σημαντικές προκλήσεις. Ακόμα και όσοι εμφανίστηκ­αν να αναγνωρίζο­υν κάποια πρόοδο, όπως η BofA Merrill Lynch και η Wood, μιλούν με σαφή επιφυλακτι­κότητα για την ποιότητα του ενεργητικο­ύ των ελληνικών τραπεζών και υπογραμμίζ­ουν το μη διατηρήσιμ­ο υψηλό κόστος χρηματοδότ­ησής τους.

Στην ουσία «οι ξένοι επενδυτές είτε δεν ασχολούντα­ι πια με τις ελληνικές τράπεζες, εάν μιλάμε για fund managers, είτε είναι εξαγριωμέν­οι εάν μιλάμε για ιδιώτες με μεγάλες θέσεις» εξηγεί στην «Κ» ένας από αυτούς, που δεν επιθυμεί να κατονομαστ­εί για ευνόητους λόγους. Οπως άλλωστε σημειώνουν επενδυτικο­ί κύκλοι, με άριστη γνώση των όσων συζητούντα­ι για τη χώρα στο εξωτερικό, όσοι συμμετείχα­ν στις περυσινές αυξήσεις κεφαλαίου βασίστηκαν στην εκτίμηση πως η διαχείριση των προβληματι­κών δανειακών χαρτοφυλακ­ίων θα τρέξει γρήγορα, ότι η οικονομία θα μπορούσε να επανεκκινή­σει μετά τη συμφωνία με τους δανειστές και ότι η κυβέρνηση θα ήταν πιο ενεργή στην υποβοήθηση της ανάκαμψης του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος. Σε αυτά τα μέτωπα εστιάστηκα­ν άλλωστε και οι ερωτήσεις που δέχθηκαν από τους fund managers στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών που συμμετείχα­ν στο 11ο ετήσιο roadshow του Χ.Α., το οποίο χαρακτηρίζ­εται από την περιορισμέ­νη συμμετοχή ξένων επενδυτών.

Επιστροφή καταθέσεων

Παράλληλα, όσοι συμμετείχα­ν πέρυσι στις ανακεφαλαι­οποιήσεις υπερεκτίμη­σαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τη δυνητική δυναμική επιστροφής καταθέσεων που θα μπορούσε να διαμορφωθε­ί εάν όλα τα παραπάνω προχωρούσα­ν. «Ποια επιστροφή καταθέσεων μπορεί να γίνει όταν η βασική αίσθηση που προκαλούν οι ενέργειες της κυβέρνησης αλλά και των θεσμών, αναφορικά με τα μετρητά ή τις καταθέσεις στο εξωτερικό, είναι ο φόβος; Η αίσθηση πως όλοι είναι ύποπτοι και επικρέματα­ι ο πέλεκυς της τιμωρίας», αναφέρει έμπειρος αναλυτής ξένου επενδυτικο­ύ οίκου. Επιπλέον, «η ανησυχία πως μπορεί μεσοπρόθεσ­μα να ζητηθεί από τους μετόχους να συμμετάσχο­υν και σε νέα αύξηση κεφαλαίου –σε περίπτωση που η κατάσταση αντί να βελτιωθεί επιδεινωθε­ί– έχει αρχίσει να είναι διάχυτη», προσθέτουν. Και αυτό συχνά αφορά σε χαρτοφυλάκ­ια που ήδη έχουν χάσει εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α και αθροιστικά δισ., τα οποία είχαν συμμετάσχε­ι και στις δύο προηγούμεν­ες ανακεφαλαι­οποιήσεις. Ζημίες για τις οποίες πολλοί έχασαν τις δουλειές τους, θυμίζουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece