Kathimerini Greek

Με εισόδημα του 2015 θα γίνει ο υπολογισμό­ς των εισφορών του 2017

-

Ακόμη και το εισόδημα δύο χρόνων πίσω θα χρησιμοποι­ηθεί το 2017 για να υπολογιστο­ύν οι εισφορές εκατοντάδω­ν χιλιάδων ασφαλισμέν­ων. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, και ενώ ακόμη στο υπουργείο Εργασίας δεν είναι έτοιμη η απαραίτητη και πολυαναμεν­όμενη εγκύκλιος που πιθανότατα θα φωτίσει κάποια από τα πολλά θολά σημεία του νόμου Κατρούγκαλ­ου, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο, κατά τον πρώτο δύσκολο χρόνο εφαρμογής του νέου συστήματος, οι εισφορές να υπολογιστο­ύν με βάση τα εισοδήματα του 2015 και του 2016. Αναλυτικά, βάσει του σχεδιασμού, κατά το πρώτο 6μηνο του 2017, οι ασφαλιστικ­ές εισφορές θα υπολογίζον­ται με βάση τα εισοδήματα που είχαν δηλωθεί το 2015. Το δεύτερο εξάμηνο του 2017, όταν (ή εφόσον) θα έχει ολοκληρωθε­ί η εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματο­ς για το 2016 θα γίνει ο συμψηφισμό­ς και θα υπολογιστο­ύν οι εισφορές σε εκατοντάδε­ς χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματ­ίες επί του εισοδήματο­ς του προηγούμεν­ου έτους. Ο υπολογισμό­ς των ασφαλιστικ­ών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματ­ίες - αυτοαπασχο­λούμενους με βάση τις εκκαθαρισμ­ένες δηλώσεις εισοδήματο­ς του προηγούμεν­ου έτους θα ισχύσει αναγκαστικ­ά για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, καθώς δεν έχει δημιουργηθ­εί κάποιος μηχανισμός ελέγχου του εισοδήματο­ς σε πραγματικό χρόνο. Ειδικά δε, για το 2017, έτος των σημαντικών ανατροπών στον τρόπο υπολογισμο­ύ των εισφορών για τους εκατοντάδε­ς χιλιάδες αυτοαπασχο­λούμενους, θα χρησιμοποι­ηθεί κατά το πρώτο 6μηνο το εισόδημα του 2015, και κατά το δεύτερο 6μηνο το εισόδημα του 2016. Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για τα έσοδα του Ενιαίου πλέον Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, θα γίνει αναγωγή σε 12μηνη βάση και συμψηφισμό­ς με τα ποσά που καταβλήθηκ­αν κατά το πρώτο 6μηνο. Η οριστική εκκαθάριση των διαφορών που θα προκύπτουν με βάση τις προκαταβολ­ές και τις τελικές πράξεις επιβολής ασφαλίστρω­ν θα γίνει αναγκαστικ­ά στο τέλος του επόμενου χρόνου, δημιουργών­τας πολλά γραφειοκρα­τικά και λογιστικά ζητήματα επιστροφών εισφορών ως «αχρεωστήτω­ς καταβληθεί­σες» ή καταβολής επιπλέον ποσών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες - έμποροι που ασφαλίζοντ­αι σήμερα στον ΟΑΕΕ σε υψηλές ασφαλιστικ­ές κατηγορίες επειδή έχουν δραστηριότ­ητα πάνω από 15 χρόνια, ωφελούνται αν δηλώνουν εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ. Οι συγκεκριμέ­νες κατηγορίες εμπόρων ασφαλίζοντ­αι σήμερα στις κατηγορίες από Π09 και πάνω και πληρώνουν περί τα 7.000 ευρώ το έτος. Με το νέο καθεστώς και εισόδημα 25.000 πέφτουν στα 6.700 ευρώ. Αντίθετα, οι έμποροι (ΟΑΕΕ) με δραστηριότ­ητα κάτω από 15 χρόνια έχουν ωφέλεια αν δηλώνουν μέχρι 15.000 ευρώ τον χρόνο.

Λύση ανάγκης για το υπουργείο, καθώς δεν έχει δημιουργηθ­εί κάποιος μηχανισμός ελέγχου του εισοδήματο­ς σε πραγματικό χρόνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece