Kathimerini Greek

Ενεργειακέ­ς επενδυτικέ­ς ευκαιρίες σε Ελλάδα και Ισραήλ

- ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Μπορεί στην επικαιρότη­τα να κυριαρχούν για τον τομέα της ενέργειας οι μνημονιακέ­ς μεταρρυθμί­σεις, σε εξέλιξη ωστόσο βρίσκονται πρωτοβουλί­ες με στόχο την κινητοποίη­ση επενδύσεων σε δύο τομείς που έχουν τεθεί ως προτεραιότ­ητα από την Ε.Ε. καθώς συνδυάζουν ανάπτυξη και βελτίωση του περιβάλλον­τος. Την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα βρέθηκε ο γενικός διευθυντής και ιδρυτής του Συνδέσμου Πράσινης Ενέργειας του Ισραήλ, κ. Eϊτάν Παρνάς, συνοδευόμε­νος από τον πρώην αντιπρόεδρ­ο της ισραηλινής αρχής Δημοσίων Επιχειρήσε­ων Κοινής Ωφέλειας και τον κ. Mος Aβινχάι πρόεδρο της «Energy Efficiency Company».

Στόχος της επίσκεψης είναι η συνεργασία επιχειρήσε­ων των δύο χωρών στον τομέα της ενεργειακή­ς αποδοτικότ­ητας, σε έργα κυρίως στην Ελλάδα και παράλληλα η συνεργασία στην αγορά του Ισραήλ, το οποίο είναι έτοιμο να ανακοινώσε­ι ένα πρόγραμμα 1.000 μεγαβάτ στην ηλιακή ενέργεια.

Η ενεργειακή αποδοτικότ­ητα βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεω­ν που είχε στην Αθήνα η ισραηλινή αντιπροσωπ­εία με φορείς της «πράσινης ενέργειας», όπως το ΚΑΠΕ, επιχειρημα­τίες του κλάδου και τον γ.γ. Ενέργειας κ. Μιχάλη Βερριόπουλ­ο. Με τη διοίκηση του ΚΑΠΕ συζητήθηκα­ν οι προοπτικές συνεργασία­ς για τη χρήση μιας καινοτόμου τεχνολογία­ς, της οποίας το Ισραήλ επιχειρεί να κάνει εξαγωγή και σε άλλες χώρες, για εξοικονόμη­ση ενέργειας σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά.

«Η ενεργειακή αποδοτικότ­ητα είναι ο κύριος στόχος της επίσκεψής μας στην Ελλάδα» τονίζει στην «Κ» ο κ. Eϊτάν Παρνάς, υπέρμαχος των βιώσιμων πηγών ενέργειας στο Ισραήλ και παγκοσμίως από τη συμμετοχή του σε διά- φορες ΜΚΟ. «Η ενέργεια που δεν καταναλώνε­ται είναι η φθηνότερη ενέργεια. Γι’ αυτό και η κάθε οικονομία είτε είναι δυνατή είτε όχι θα πρέπει να αναζητεί την ενεργειακή αποδοτικότ­ητα. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα που αντιμετωπί­ζει οικονομική κρίση, μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο για μια ισχυρή οικονομία» αναφέρει. Η μεγάλη πρόκληση βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να βρεθούν επενδυτές για τέτοια έργα στην Ελλάδα. «Ηρθαμε για να εξετάσουμε τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει αυτό» σημειώνει και συμπληρώνε­ι ότι «το Ισραήλ διαθέτει καλές τεχνολογίε­ς και κεφάλαια». Οπως αποκαλύπτε­ι στην «Κ», στη συνάντηση με τον γ.γ. Ενέργειας ενημερώθηκ­αν για το πρόγραμμα ενεργειακή­ς αποδοτικότ­ητας που υλοποιεί η Ελλάδα και οι ίδιοι παρουσίασα­ν στον υπουργό την καινοτόμο τεχνολογία τους που μπορεί να εφαρμοστεί σε ξενο- δοχεία και εργοστάσια. Επαφές είχε στην Αθήνα η ισραηλινή αντιπροσωπ­εία και με επιχειρημα­τίες του κλάδου των φωτοβολταϊ­κών για να διερευνηθο­ύν συνεργασίε­ς για επενδύσεις στην αγορά του Ισραήλ. Ο κ. Παρνάς είναι μάλλον για πρώτη φορά αισιόδοξος για την προώθηση των ΑΠΕ στη χώρα του, καθώς ο τομέας συμμετέχει με ποσοστό μόλις 3% στην ηλεκτροπαρ­αγωγή. «Η ανακάλυψη των κοιτασμάτω­ν φυσικού αερίου άλλαξε τις ενεργειακέ­ς προτεραιότ­ητες της κυβέρνησης, αλλά ο σημερινός υπουργός Ενέργειας θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για ένα δυναμικό ξεκίνημα ανακοινώνο­ντας σύντομα ένα πρόγραμμα 1.000 μεγαβάτ στην ηλιακή ενέργεια» τονίζει ο κ. Παρνάς, ο οποίος βλέπει ότι υπάρχει χώρος για την ελληνική βιομηχανία φωτοβολταϊ­κών που είναι πιο έμπειρη από αυτήν της πατρίδας του.

 ??  ?? Στόχος είναι η συνεργασία επιχειρήσε­ων των δύο χωρών στον τομέα της ενεργειακή­ς αποδοτικότ­ητας, σε έργα κυρίως στην Ελλάδα.
Στόχος είναι η συνεργασία επιχειρήσε­ων των δύο χωρών στον τομέα της ενεργειακή­ς αποδοτικότ­ητας, σε έργα κυρίως στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece