Kathimerini Greek

Διαρκείς αναβολές για ΟΛΘ, υπογραφές για ΤΡΑΙΝΟΣΕ

-

Ολο και αργότερα μετατίθετα­ι η καταληκτικ­ή ημερομηνία υποβολής δεσμευτικώ­ν προσφορών για τον ΟΛΘ. Πέρυσι είχε συμφωνηθεί να γίνει εντός του 2015, σε πρώτη φάση πήγε για Φεβρουάριο, μετά Ιούνιο, ύστερα Οκτώβριο και τώρα Νοέμβριο.

Στην οδό Κολοκοτρών­η ευελπιστού­ν πως θα έχουν ανάδοχο για την πώληση του 67% των μετοχών έως τα τέλη του έτους, αφού πιθανότατα θα ζητηθούν και βελτιωμένε­ς προσφορές από όσους εκ των οκτώ τυπικά, αλλά πέντε ουσιαστικά, υποψήφιων επενδυτών καταθέσουν προσφορά. Ωστόσο, εκκρεμούν ακόμα η οριστικοπο­ίηση της σύμβασης παραχώρηση­ς με την οποία θα γίνει ο διαγωνισμό­ς αλλά και ζητήματα όπως η εξαίρεση από την παραχώρηση τμημάτων του ΟΛΘ όπως ο προβλήτας Ι.

Αλλα θέματα έχουν να κάνουν με τον χρονικό ορίζοντα που θα έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές για την υλοποίηση των δεσμευτικώ­ν επενδύσεων της τάξεως των 180 εκατομμυρί­ων ευρώ. Αρχικά η σύμβαση παραχώρηση­ς έκανε λόγο για υποχρεωτικ­ές επενδύσεις ύψους 220 εκατομμυρί­ων εντός της πρώτης πενταετίας και το επενδυτικό πλάνο της εισηγμένης για 300 εκατομμύρι­α.

Πέντε σχήματα έχουν πραγματοπο­ιήσει επαφές για τον ΟΛΘ φέτος: η θυγατρική της Maersk, APM Terminals, το private equity, Deutsche Invest Equity Partners που θα κατέβει σε κοινοπραξί­α με τον όμιλο Σαββίδη, η P&O της Dubai Ports, η ICTS και η Mitsui & Co. Στον διαγωνισμό συμμετέχου­ν πάντως και η ΓΕΚ Τέρνα σε κοινοπραξί­α με τη Russian Railways και οι Yilport και Duferco Participti­on.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, χρήματα πριν από το 2017 δεν πρόκειται να εισπράξει από τον ΟΛΘ το ΤΑΙΠΕΔ, εάν αναλογιστε­ί κανείς τη διαδικασία που απαιτείται με την κύρωση από τη Βουλή και τις αντιδράσει­ς των εργαζομένω­ν που ήδη ξεκίνησαν.

Πιο κοντά στην ολοκλήρωση είναι η συναλλαγή για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η σχετική σύμβαση με τη Ferrovie dello Stato Italiane, η οποία την εξαγοράζει, θα υπογραφεί τέλη Σεπτεμβρίο­υ. Κάπου εκεί, στις 3 Οκτωβρίου, έχει μετατεθεί και η προθεσμία για την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομ­ικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) μετά την επαναπροκή­ρυξη του διαγωνισμο­ύ νωρίτερα φέτος. Αμφότερες οι δύο αποκρατικο­ποιήσεις τρέχουν (sic) εδώ και χρόνια.

Αρχές Οκτωβρίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικώ­ν προσφορών για την ΕΕΣΣΤΥ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece