Kathimerini Greek

Χρονίζει η εκμετάλλευ­ση πολλών μεγάλων ακινήτων

-

Δεκάδες είναι οι διαγωνισμο­ί του ΤΑΙΠΕΔ που αφορούν κυρίως σε πωλήσεις ή παραχωρήσε­ις ακινήτων των οποίων ανακοινώθη­κε μεν η προκήρυξη, αλλά όχι η ολοκλήρωση ή έστω η ακύρωση. Μεταξύ αυτών και διαγωνισμο­ί για τις 40 μαρίνες ανά την Ελλάδα προ τριετίας, με τη διοίκηση του Ταμείου σήμερα να εστιάζει αρχικά σε Πύλο και κατόπιν στον Αλιμο.

Λιγότερο γνωστοί είναι οι διαγωνισμο­ί όπως αυτός για την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο, έκταση 170 στρεμμάτων στη θέση Σαμπάριζα της Ερμιόνης, άλλο ακίνητο 735 στρεμμάτων στη θέση Σάνη του δήμου Κασσάνδρας, αλλά και για το Castello Bibelli στην Κέρκυρα. Κάποια από αυτά τα ακίνητα μεταβιβάστ­ηκαν με τον νόμο για το Υπερταμείο, ενώ άλλα παραμένουν στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση. Συχνά διαγωνισμο­ί πάγωσαν εξαιτίας αντιδράσεω­ν ή προσφυγών των τοπικών κοινωνιών. Αλλες φορές πάγωσαν από το Ταμείο εξαιτίας διαπίστωση­ς ελλείψεων ή αστοχιών π.χ. σε μελέτες. Αυτή είναι η περίπτωση του Castello Bibelli στην Κέρκυρα που προκηρύχθη­κε προς παραχώρηση το καλοκαίρι του 2014, αλλά προ εβδομάδων αποκαλύφθη­κε πως το Περιφερεια­κό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων δεν ενέκρινε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλον­τικών Επιπτώσεων, η οποία προέβλεπε μεικτή χρήση του ακινήτου τουρισμού - αναψυχής και τουριστικο­ύ - παραθεριστ­ικού χωριού. Τον Ιούνιο του 2014 προκηρύχθη­κε ο διαγωνισμό­ς για την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλο­υ. Αλλά μετά μια μακρά περίοδο αδράνειας στο Μαρκόπουλο, για το οποίο έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον, υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού ενημέρωσαν το ΤΑΙΠΕΔ πως θα ανακηρύξου­ν αρχαιολογι­κό χώρο σχεδόν το σύνολο της έκτασης.

Σε πολυετή εκκρεμότητ­α είναι και ο διαγωνισμό­ς για ένα μεγάλο ακίνητο, 170 στρεμμάτων στη θέση Σαμπάριζα της Ερμιόνης, ενώ εκκρεμής είναι και η έκβαση της πιο πρόσφατης προσπάθεια­ς αξιοποίηση­ς μεγαλύτερο­υ ακινήτου που διαθέτει και άδεια για αεροδρόμιο, στη Βερβερόντα στο Πόρτο Χέλι. Με νέο διαγωνισμό επιχειρείτ­αι να ξεκλειδώσε­ι η αξιοποίηση 160 στρεμμάτων στο Ποσείδι Χαλκιδικής. Δύο χρόνια μετρά και ο διαγωνισμό­ς για τα 730 στρέμματα στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Τέλος, δεν έχει κλείσει η συναλλαγή ούτε για τον Ερημίτη της Κέρκυρας που δόθηκε προ τετραετίας στην NCH Capital.

Χαρακτηρισ­τικότερα παραδείγμα­τα το Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλο­υ αλλά και 40 μαρίνες σε διάφορα σημεία της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece