Kathimerini Greek

Σε αρχικό στάδιο η πώληση συμμετοχών του Δημοσίου

-

Ανοικτά παραμένουν τόσο το μοντέλο όσο και τα χαρακτηρισ­τικά της παραχώρηση­ς της Εγνατίας Οδού. Πρόκειται για διαγωνισμό τον οποίο το ΤΑΙΠΕΔ είχε προσδιορίσ­ει πως θα προκηρύξει εντός Σεπτεμβρίο­υ. Αβέβαιο παραμένει, επίσης, και το χρονοδιάγρ­αμμα για την αξιοποίηση, δηλαδή την πώληση, συμμετοχών που έχει το ΤΑΙΠΕΔ σε μεγάλες εισηγμένες, όπως η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ.

Παρά τις περί του αντιθέτου εντυπώσεις που έχουν δημιουργήσ­ει οι κατά καιρούς υπουργικές δηλώσεις για τις συμμετοχές αυτές, γεγονός είναι πως παραμένουν στο χαρτοφυλάκ­ιο του ΤΑΙΠΕΔ και η πώλησή τους αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Οι συμμετοχές είναι το 17% της ΔΕΗ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 23% της ΕΥΑΘ και το 11% της ΕΥΔΑΠ όπως και το 90% των δικαιωμάτω­ν ψήφου των ΕΛΤΑ.

Ξεκινώντας από την Εγνατία, όμως, γίνεται αντιληπτό πως οι σύμβουλοι που προσελήφθη­σαν από το ΤΑΙΠΕΔ για να εισηγηθούν μοντέλο παραχώρηση­ς και διαγωνισμο­ύ, ακόμα δεν έχουν ολοκληρώσε­ι το έργο τους. Το ίδιο ισχύει και με τις περισσότερ­ες από τις παραπάνω συμμετοχές σε πολλές, εκ των οποίων δεν έχουν ακόμα καν προκηρυχθε­ί διαγωνισμο­ί για την πρόσληψη συμβούλων.

Στην περίπτωση του 5% του ΟΤΕ (από το 10% που άμεσα και έμμεσα ελέγχει ακόμα το Δημόσιο) η συμμετοχή πρέπει να μεταβιβαστ­εί άμεσα από το υπουργείο Οικονομικώ­ν στο ΤΑΙΠΕΔ και να ξεκινήσει διαγωνισμό­ς αφού τηρηθούν οι προβλεπόμε­νες γι’ αυτό το ενδεχόμενο συμβατικές αποχρώσεις με την Deutsche Telekom που διαθέτει δικαιώματα επ’ αυτής της διαδικασία­ς. Καθίσταται σαφές πως ακόμα και αν κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ τρέξουν αυτές τις διαδικασίε­ς, δεν είναι απαραίτητο ότι στη διεθνή αγορά υπάρχουν επενδυτές που να έχουν την οποιαδήποτ­ε βιασύνη, ή ακόμα και διάθεση, να αγοράσουν ελληνικά περιουσιακ­ά στοιχεία σαν αυτά.

Σε άλλες περιπτώσει­ς όπως των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ το ζήτημα είναι ακόμα πιο σύνθετο, αφού υπάρχουν εκατέρωθεν συμμετοχές και χρειάζεται προσεκτικό­ς σχεδιασμός και σωστό timing για να επιτευχθού­ν αξιοπρεπή τιμήματα. Στα δε ΕΛΤΑ παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της κατάρτισης βιώσιμου επιχειρησι­ακού σχεδίου για να περάσει το 90% των δικαιωμάτω­ν ψήφου στο Υπερταμείο και να μην αναδιαρθρω­θούν και πωληθούν από το ΤΑΙΠΕΔ.

Αφορούν στο 17% της ΔΕΗ, 35% των ΕΛΠΕ, 65% της ΔΕΠΑ, 23% της ΕΥΑΘ, 11% της ΕΥΔΑΠ και 90% των δικαιωμάτω­ν των ΕΛΤΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece