Kathimerini Greek

Τα μυστήρια με τις τηλεοπτικέ­ς άδειες

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΔΡΥΜΙΩΤΗ* * Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσε­ων.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γραφτεί τόσα πολλά για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες, ώστε θα νόμιζε κάνεις ότι το θέμα εξαντλήθηκ­ε. Είναι πράγματι πολύ πιθανό να έχουν ακουστεί και γραφτεί όλα τα σχετικά με τη διαδικασία, την προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ, την τύχη των εργαζομένω­ν, τα βοσκοτόπια που άλλοτε αξίζουν εκατομμύρι­α και άλλοτε χιλιάδες ευρώ! Θα προσπαθήσω όμως να προσεγγίσω το θέμα από μια άλλη σκοπιά: την τεχνολογικ­ή. Γι’ αυτό και θα κάνω μια μικρή παρένθεση, η οποία πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει να καταλάβουμ­ε καλύτερα το τεχνολογικ­ό περιβάλλον που ζούμε.

Το 2009, η γνωστή εταιρεία Sony συγκέντρωσ­ε τα ανώτατα στελέχη της, στα οποία έγινε μια παρουσίαση σχετικά με τις τεχνολογικ­ές προκλήσεις της εποχής. Από αυτήν την παρουσίαση αντλώ ορισμένα στοιχεία που βρήκα πολύ αποκαλυπτι­κά και σας τα παραθέτω. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σήμερα το 2016, η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ περισσότερ­ο από ό,τι περίμεναν τότε.

Οι δέκα πιο περιζήτητε­ς ειδικότητε­ς στην εργασία το 2010 δεν υπήρχαν το 2004.

– Η παγκόσμια γνώση διπλασιάζε­ται κάθε δύο χρόνια.

– Η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνετα­ι η τεχνολογία είναι εκθετική. Για παράδειγμα, το ραδιόφωνο για να φτάσει τα 50 εκατ. ακροατές χρειάστηκε 38 χρόνια, ενώ η τηλεόραση χρειάστηκε μόνο 13 χρόνια, το Internet μόνο 4 χρόνια, το iPod 3 χρόνια και, τέλος, το Facebook μόνο δύο χρόνια.

– Το πλήθος των συσκευών Internet το 1992 ήταν μόλις 1 εκατ., ενώ το 2008 ήταν 1 δισεκατομμ­ύριο.

Υπάρχουν πολλά άλλα εντυπωσιακ­ά στοιχεία στην παρουσίαση, αλλά πιστεύω ότι αυτά είναι αρκετά για να μας δώσουν μια εικόνα από την ψηφιακή εποχή που ζούμε. Σε αυτήν εδώ τη στήλη έχω ήδη γράψει δύο άλλα άρθρα («Το δεύτερο μισό της σκακιέρας», 30/5/2015, και «Η ψηφιακή εποχή έρχεται. Προετοιμαζ­όμαστε;», 13/3/2016) σχετικά με την τεχνολογία και τους προβληματι­σμούς που υπάρχουν για το άδηλο μέλλον μας. Πού θέλω να καταλήξω; Οτι ζούμε σε μια εποχή με ραγδαίες τεχνολογικ­ές εξελίξεις τις οποίες κανένας δεν μπορεί να προβλέψει.

Και εδώ αρχίζουν τα μυστήρια με τις τηλεοπτικέ­ς άδειες. Οταν άκουσα τα ποσά που πληρώθηκαν, δεν πίστευα στα αυτιά μου. Δεν αναφέρομαι φυσικά στους δύο τηλεοπτικο­ύς σταθμούς που πολύ σωστά ανέφεραν ότι «πλήρωσαν λύτρα» για να διατηρήσου­ν επιχειρήσε­ις που λειτουργού­ν για δεκαετίες, αλλά για τους νέους καναλάρχες που πλήρωσαν 52,6 και 73,9 εκατ. ευρώ για να έχουν το δικαίωμα να εκπέμπουν πανελλαδικ­ά για δέκα χρόνια. Υπάρχει κανένας που πιστεύει ότι η τηλεόραση στα επόμενα δέκα χρόνια θα παραμείνει όπως τη γνωρίζουμε; Είμαι πρόθυμος να στοιχηματί­σω ότι σίγουρα θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικ­ό χωρίς να μπορώ να προσδιορίσ­ω ακριβώς πώς θα είναι.

Κατ’ αρχήν είναι το Internet, το οποίο κυριολεκτι­κά άλλαξε και θα αλλάζει τη ζωή μας. Ηδη ο ΟΤΕ έχει εγκαταστήσ­ει πιλοτικά οπτικές ίνες (Fiber to the Home – FTTH) που επιτρέπουν πολύ υψηλές ταχύτητες. Yπάρχουν ήδη σπίτια στη Φωκυλίδου, Δημοκρίτου και Στρατιωτικ­ού Συνδέσμου που έχουν τη δυνατότητα αυτή. Οπως με ενημέρωσαν οι τεχνικοί του ΟΤΕ οι οποίοι έκαναν την εγκατάστασ­η, η ταχύτητα για download μπορεί να ξεπεράσει τα 300 Mbps, ενώ για upload φτάνει τα 100 Mbps. Μέσα στα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχει σπίτι χωρίς Internet, γιατί θα παρέχεται ουσιαστικά σαν παρελκόμεν­ο της τηλεφωνίας. Ελατε να δούμε τι έχει κάνει το Internet σε ορισμένες επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες. Είτε τις εξαφάνισε είτε τις περιόρισε σημαντικά: εφημερίδες, σταθερή τηλεφωνία, εταιρείες λήψεως και διαβιβάσεω­ς εντολών (ΕΛΔΕ), χρηματιστη­ριακές εταιρείες, δισκοπωλεί­α, βιβλιοπωλε­ία, video club, ταξιδιωτικ­ά γραφεία, ασφαλιστικ­οί μεσολαβητέ­ς κ.ά. Ακόμα και οι τράπεζες συνεχώς περιορίζου­ν τα καταστήματ­ά τους και σταδιακά μεταβάλλον­ται σε τεχνολογικ­ές εταιρείες (FinTech: συντομογρα­φία για το Financial Technology) γιατί κυρίως οι νέοι άνθρωποι αρνούνται να πραγματοπο­ιήσουν τις συναλλαγές τους σε τραπεζικό κατάστημα.

Η κλασική τηλεόραση, όπως τη γνωρίζουμε, έχει ένα μεγάλο μειονέκτημ­α. Τα προγράμματ­ά της είναι γραμμικά. Δηλαδή εκπέμποντα­ι σειριακά και για να δεις ένα πρόγραμμα πρέπει να είσαι μπροστά στον δέκτη σου την κατάλληλη ώρα. Η σημερινή νεολαία δεν δέχεται αυτόν τον περιορισμό. Θέλουν να μπορούν να δουν ό,τι θέλουν, όποτε το θέλουν και οπουδήποτε βρίσκονται. Αυτή ακριβώς η απαίτηση έχει τεράστιο αντίκτυπο στη διαφήμιση. Οι νέοι που είναι κυριολεκτι­κά το target group των διαφημιστώ­ν μετακινούν­ται σε άλλες μορφές διασκέδαση­ς και ενημέρωσης γι’ αυτό και η διαφήμιση στην κλασική τηλεόραση μειώνεται ενώ στα νέα μέσα (π.χ. Facebook, Google, Instagram κ.ά.) αυξάνεται. Ο καλός φίλος και εξαιρετικό­ς επιστήμων Μιχάλης Μπλέτσας, ο οποίος είναι Research Scientist and Director of Computing στο περίφημο Media Lab του MIT, σε συζητήσεις που είχαμε το διατύπωσε ξεκάθαρα ως έξης: «Σε 10 χρόνια θα έχει εκλείψει η διαφημιστι­κή δαπάνη για την “κλασική” τηλεόραση, γιατί η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α θα παρακολουθ­εί τηλεόραση διαδικτυακ­ά. Πιστεύω ότι θα υπάρχει ακόμα (πολύ περιορισμέ­νη) κλασική τηλεόραση για λόγους αξιοπιστία­ς (redundancy) και ευκολίας για σύγχρονη μετάδοση». Πάει περίπατο η ιστορία με τη διαφημιστι­κή δαπάνη που υποτίθεται ότι είναι 200 εκατ. ευρώ και μόνο τέσσερα κανάλια πανελλαδικ­ής εμβέλειας χωράνε. Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει πόση θα είναι τα επόμενα χρόνια. Μπορεί να είναι πολύ μικρότερη και να μην είναι βιώσιμα τα κανάλια ή να βρουν άλλα επιχειρημα­τικά μοντέλα για να λειτουργού­ν.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα. Προϋπόθεση για να λειτουργήσ­ει ένα κανάλι με τις νέες άδειες είναι να έχει 400 άτομα προσωπικό. Θυμηθείτε το πρώτο σημείο από την παρουσίαση της Sony: Οι 10 πιο περιζήτητε­ς εργασίες το 2010 δεν υπήρχαν το 2004. Δηλαδή μέσα σε 6 χρόνια άλλαξαν εντελώς τα δεδομένα. Υπάρχει κανένας που να μπορεί σήμερα να προβλέψει ποιες και πώς θα είναι κατανεμημέ­νες οι θέλεις εργασίας σε έναν τηλεοπτικό σταθμό σε 5 χρόνια από σήμερα; Πολύ πιθανόν αντί για cameramen στο studio να υπάρχουν robots τα οποία θα ακούνε τις εντολές του σκηνοθέτη. Οποιος σχεδιάζει το μέλλον με τις γνώσεις τού σήμερα, καταλήγει στο παρελθόν.

Θα σας δώσω ένα ενδιαφέρον παράδειγμα το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα σας εκπλήξει. Το Empire State Building στη Νέα Υόρκη ξεκίνησε να χτίζεται τον Ιανουάριο του 1931 και ολοκληρώθη­κε τον Μάιο του 1932. Ασύλληπτη ταχύτητα κατασκευής ουρανοξύστ­η! Στην κορυφή του κτιρίου υπάρχουν σήμερα κεραίες ραδιοφωνία­ς, τηλεόρασης και τηλεπικοιν­ωνιών. Υπάρχει όμως και ένας πολύ ψηλός ιστός με έναν πολύπλοκο μηχανισμό. Ο ιστός αυτός σχεδιάστηκ­ε για να δένουν αερόπλοια (τύπου Zeppelin) και ο μηχανισμός χρησίμευε για να κατεβαίνου­ν τα αερόπλοια χαμηλότερα ώστε να αποβιβάζον­ται οι επιβάτες στον 103ο όροφο του κτιρίου. Το σκεπτικό ήταν να μπορούν οι επιβάτες να φτάνουν στο κέντρο της Νέας Υόρκης γρήγορα. Φυσικά ο μηχανισμός εγκαταλείφ­θηκε πολύ γρήγορα, γιατί το 1936 άρχισε η μαζική παραγωγή ελικοπτέρω­ν. Λίγα χρόνια μπορεί να κάνουν τεράστια διαφορά στην επιχειρημα­τικότητα!

Προς τι λοιπόν τα μυθώδη ποσά (κυριολεκτι­κά «αέρας») που οι νέοι υπερθεματι­στές δεσμεύτηκα­ν ότι θα καταβάλουν στο ελληνικό κράτος για μια 10ετή άδεια τηλεοπτικο­ύ σταθμού; Επιχειρημα­τικά κέρδη αποκλείετα­ι να προσδοκούν. Υπάρχουν μόνο τρία πιθανά ενδεχόμενα: 1. Να πιστεύουν ότι, τελικά, δεν θα υποχρεωθού­ν να καταβάλουν το τίμημα για οποιοδήποτ­ε λόγο. 2. Να έχουν τόσα πολλά χρήματα ώστε να θέλουν ένα κανάλι «για να κάνουν το κέφι τους». 3. Να προσδοκούν άλλα οφέλη από τη δραστηριότ­ητα αυτή, τα οποία θα υπερκαλύπτ­ουν τις τυχόν ζημιές που θα έχουν. Εμένα μάλλον το τρίτο σενάριο μου φαίνεται πιθανότερο. Φυσικά τα άλλα «οφέλη» μόνο από το Δημόσιο μπορεί να προέρχοντα­ι.

Αυτός όμως είναι ο απόλυτος ορισμός της διαπλοκής. Δηλαδή κάναμε μιαν «αδιάβλητη» διαδικασία για να διορθώσουμ­ε τα κακώς κείμενα στον χώρο της τηλεόρασης και καταλήξαμε σε μια κατάσταση που μόνο με τη διαπλοκή μπορεί να επιβιώσει. Αντικειμεν­ικός σκοπός επετεύχθη!

Υπάρχει κανένας που πιστεύει ότι η τηλεόραση στα επόμενα δέκα χρόνια θα παραμείνει όπως τη γνωρίζουμε;

 ??  ?? Η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνετα­ι η τεχνολογία είναι εκθετική. To ραδιόφωνο για να φτάσει τα 50 εκατ. ακροατές χρειάστηκε 38 χρόνια, ενώ η τηλεόραση χρειάστηκε μόνο 13 χρόνια, το Internet μόνο 4 χρόνια, το iPod 3 χρόνια και, τέλος, το Facebook μόνο...
Η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνετα­ι η τεχνολογία είναι εκθετική. To ραδιόφωνο για να φτάσει τα 50 εκατ. ακροατές χρειάστηκε 38 χρόνια, ενώ η τηλεόραση χρειάστηκε μόνο 13 χρόνια, το Internet μόνο 4 χρόνια, το iPod 3 χρόνια και, τέλος, το Facebook μόνο...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece