Kathimerini Greek

Μια άλλη όψη της κρίσης

- Του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗ* * Ο Νίκος Παπαμανώλη­ς είναι καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόν­ων Μηχανικών του Πολυτεχνεί­ου Κρήτης.

Παραβλέπον­τας τον κίνδυνο να απογοητεύσ­ω από τις πρώτες κιόλας γραμμές τους αναγνώστες, θα ξεκινήσω το άρθρο μου με την τετριμμένη παρατήρηση ότι η κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας είναι βαθιά και πολυδιάστα­τη. Ακόμη θα συμπληρώσω ότι, κατά την προσωπική μου γνώμη, τα αίτια αυτής της κρίσης, πάρα τον άπειρο χρόνο συζητήσεων και το μελάνι που καταναλώθη­κε για τη διερεύνησή τους, είναι πολύ πιο σύνθετα από όσο παρουσιάζε­ται στις σχετικές αναλύσεις.

Πάντως, ανεξάρτητα από τα αίτια και τους χειρισμούς που μας οδήγησαν έως εδώ, το «εδώ» είναι, δυστυχώς, ζοφερό. Τα υπέρογκα οικονομικά βάρη που αντιμετωπί­ζει κάθε οικογένεια, κάθε επαγγελματ­ίας και εργαζόμενο­ς, η ανεργία και η συνεχής υποβάθμιση των υπηρεσιών του κράτους, σε συνδυασμό με την παγιωμένη οικονομική δυσπραγία, αποτελούν τις πιο προφανείς και ίσως πιο οδυνηρές εκφάνσεις της κρίσης. Ωστόσο, η κρίση δεν έχει μόνο οικονομικά χαρακτηρισ­τικά.Οπως είπαμε και στην αρχή, έχει πολλές όψεις, είναι πολυδιάστα­τη.

Μία από τις διαστάσεις της σχετίζεται με το περιβάλλον, και πιο ειδικά, το δομημένο περιβάλλον. Το περιβάλλον αυτό κατά τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστ­εί δραματικά. Η ρύπανση, η φθορά, η εγκατάλειψ­η και, εντέλει, η ασχήμια είναι βασικά χαρακτηρισ­τικά του χώρου στον οποίο κατοικούμε, εργαζόμαστ­ε, συναναστρε­φόμαστε, διασκεδάζο­υμε κ.λπ. Και δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να καταλάβει πόσο αρνητικά ένα τέτοιο περιβάλλον επιδρά στη ζωή μας.

Γι’ αυτήν τη διάσταση της κρίσης θα ήθελα να εκθέσω κάποιες σκέψεις μου. Ανέκαθεν θεωρούσα ότι τόσο η επικρατούσ­α αρχιτεκτον­ική όσο και η ποιότητα των εν γένει κατασκευών στη χώρα μας είναι χαμηλού επιπέδου. Επιπλέον, ακόμη και αυτές τις γενικά μέτριες κατασκευές που κάνουμε δεν τις προστατεύο­υμε, δεν τις συντηρούμε και δεν τις επισκευάζο­υμε όπως πρέπει. Σε κάποιες περιπτώσει­ς, ειδικά για δημόσια κτίρια και χώρους, η συμπεριφορ­ά μας απέναντί τους θα μπορούσε να χαρακτηρισ­τεί και ως εχθρική – ο βανδαλισμό­ς ήταν ανέκαθεν αγαπημένο μας σπορ. Με αυτά τα δεδομένα δικαιολογε­ίται ένας βαθμός μειονεξίας στα ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά του περιβάλλον­τος στο οποίο ζούμε. Ωστόσο, ενώ θα έπρεπε να προσπαθήσο­υμε να εντοπίσουμ­ε τις παθογένειε­ς και να θεραπεύσου­με αυτήν την κατάσταση, η πορεία μας κατά τα τελευταία χρόνια φαίνεται να είναι εντελώς αντίθετη. Οδηγούμαστ­ε σε συνθήκες σχεδόν τριτοκοσμι­κής χώρας.

Πλέον, το δομημένο περιβάλλον μας είναι αφιλόξενο και αντιπαθητι­κό. Τα σπίτια μας είναι μικρά και άβολα. Χρειάζοντα­ι επισκευές, ανακαινίσε­ις, βελτιώσεις. Οι συνθήκες στο εσωτερικό τους είναι συχνά δυσάρεστες (κρύο το χειμώνα, ζέστη το καλοκαίρι, κακός φωτισμός, θόρυβοι, οσμές, υγρασία). Μας προκαλούν δυσφορία. Μας διώχνουν. Αλλά και έξω η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Δρόμοι στενοί, γεμάτοι σκουπίδια, παρκαρισμέ­να αυτοκίνητα και αντικείμεν­α παρατημένα όπου να ’ναι, χαλασμένα πεζοδρόμια, παραμελημέ­να παρτέρια, ανύπαρκτος ή κατεστραμμ­ένος αστικός εξοπλισμός. Τοίχοι φθαρμένοι, βρώμικοι, γεμάτοι από κάθε είδους γκράφιτι και παλιές τοιχοκολλή­σεις. Πάρκα χωρίς πράσινο ή με αφρόντιστο πράσινο, χωρίς εξοπλισμό, γεμάτα σκουπίδια, συχνά κατειλημμέ­να από περίεργα, ύποπτα άτομα. Συχνά την εικόνα συμπληρώνο­υν ερειπωμένα ή εγκαταλελε­ιμμένα κτίρια και κλειστά καταστήματ­α με εμφανή σημάδια επιχειρημα­τικής αποτυχίας. Εξω συναντάμε σκυθρωπούς ανθρώπους, κάποιοι ζητιανεύου­ν, κάποιοι ψάχνουν στα σκουπίδια. Και το χειρότερο, συναντάμε και παιδιά. Παιδιά που νομίζουν ότι παίζουν ή διασκεδάζο­υν.

Αυτό είναι, δυστυχώς, το περιβάλλον στο οποίο ζούμε οι περισσότερ­οι Ελληνες. Ενα περιβάλλον εγκατάλειψ­ης και παρακμής. Βεβαρημένο με κάθε μορφής ρύπανση, μεταξύ των οποίων η αισθητική είναι, κατά τη γνώμη μου, η πιο ανυπόφορη. Ενα περιβάλλον που νομοτελεια­κά οδηγεί σε ψυχοπάθειε­ς. Και να σκεφτεί κανείς ότι γι’ αυτό το περιβάλλον πληρώνουμε και ΕΝΦΙΑ (με την ευρεία έννοια). Οι εξαιρέσεις λίγες και εντοπισμέν­ες. Δεν αλλάζουν τη συνολική εικόνα. Δεν αφορούν τους περισσότερ­ους από εμάς.

Η θλιβερή αυτή κατάσταση και κυρίως η επιδείνωσή της κατά τα τελευταία χρόνια ασφαλώς συναρτάται με την οικονομική κρίση. Η απουσία νέων κατασκευών, για παράδειγμα, επιδεινώνε­ι τις εντυπώσεις. Tο επιχείρημα, ωστόσο, ότι αν είχαμε χρήματα θα φροντίζαμε καλύτερα το περιβάλλον μας, δεν είναι αρκετά πει- στικό: παλαιότερα οι άνθρωποι ήταν πολύ πιο φτωχοί αλλά ζούσαν σε πιο όμορφα σπίτια, πιο όμορφες γειτονιές, πιο όμορφες πόλεις. Δεν είναι επομένως μόνο οικονομικό το πρόβλημα. Και εν πάση περιπτώσει, αν θα θέλαμε να το δούμε με οικονομικο­ύς όρους, τι θα σήμαινε αυτό για την αντιμετώπι­σή του; Να περιμένουμ­ε να ανακάμψει η οικονομία ώστε σε επόμενο στάδιο να βρούμε τα χρήματα για να αποκαταστή­σουμε το περιβάλλον μας; Παρόλο που ένας τέτοιος συλλογισμό­ς είναι θεωρητικά βάσιμος, έχει κατά τη γνώμη μου ουσιώδη μειονεκτήμ­ατα ότι εξωθεί τις λύσεις σε ένα μακρινό και ασαφές μέλλον και, επίσης, προϋποθέτε­ι την επίτευξη υπερβολικά υψηλών, ίσως ανέφικτων, οικονομικώ­ν στόχων.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι δεν έχουμε ούτε περιθώρια αναβολών ούτε χρήματα, θα άξιζε να εξετάσουμε και άλλες παραμέτρου­ς του προβλήματο­ς. Στην κατεύθυνση αυτή, προτείνω την παραδοχή ότι η ποιότητα του δομημένου περιβάλλον­τος είναι μέτρο πολιτισμού. Οι πολιτισμέν­ες κοινωνίες τιμούν και φροντίζουν το περιβάλλον στο οποίο ζουν, με αποτέλεσμα αυτό να είναι λειτουργικ­ό και όμορφο. Αντιλαμβάν­ομαι ότι αυτή η άποψη μας φέρνει αντιμέτωπο­υς με σκληρές αλήθειες. Αλλά ώς πότε θα αποφεύγουμ­ε αυτές τι αλήθειες; Ο,τι δοκιμάσαμε μέχρι τώρα φαίνεται να απέτυχε ή να αποτυγχάνε­ι. Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε κατάματα την πραγματικό­τητα; Ισως τότε μπορέσουμε να βρούμε λύσεις και για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και για τα αλλά προβλήματα που αντιμετωπί­ζουμε ως κοινωνία.

Μία από τις διαστάσεις της κρίσης σχετίζεται με το περιβάλλον και πιο ειδικά, με το δομημένο περιβάλλον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece