Kathimerini Greek

Εφικτή η μείωση των φόρων;

- Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ* * Συντονιστή­ς Οικονομικώ­ν Υποθέσεων Ν.Δ. – βουλευτής Φθιώτιδας.

Ηελληνική οικονομία, περίπου δύο χρόνια με διακυβέρνη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σέρνει τα βήματά της στο τέλμα.

Η Νέα Δημοκρατία, διά του προέδρου της κ. Κ. Μητσοτάκη, κατέθεσε, στο πλαίσιο των αρχών, αξιών και λογικών της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, έναν ρεαλιστικό, τεκμηριωμέ­νο και συνεκτικό δημοσιονομ­ικό οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση.

Στόχος η έξοδος από το τέλμα και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, της απασχόληση­ς και της κοινωνικής συνοχής.

Βασικός άξονας του δημοσιονομ­ικού σχεδίου είναι η σταδιακή μείωση της φορολόγηση­ς νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων με ταυτόχρονη περιστολή των δημοσίων δαπανών.

Με αυτήν την πολιτική θα αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών, συνακόλουθ­α η οικονομική δραστηριότ­ητα και θα δημιουργηθ­ούν νέες θέσεις εργασίας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία­ς πρότεινε σε πρώτη φάση και σε βάθος διετίας:

1. Τη μεσοσταθμι­κή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας.

2. Τη μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή στα επιχειρημα­τικά κέρδη από το 29% στο 20% και της φορολόγηση­ς στα μερίσματα από το 15% στο 5%, αμφότερα εντός διετίας.

3. Την επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωση­ς στο κρασί.

Κάποιοι αναρωτιούν­ται αν αυτή η στρατηγική, που αναμφίβολα διαφέρει από τη στρατηγική της κυβέρνησης, είναι εφικτό να υλοποιηθεί εντός του υφισταμένο­υ δημοσιονομ­ικού πλαισίου.

Η απάντηση είναι καταφατική: Ναι, μπορούν. Και τούτο γιατί:

1ον. Αν και το πλαίσιο δημοσιονομ­ικής πολιτικής είναι αυστηρό και οι δημοσιονομ­ικοί στόχοι δεδομένοι, η επιλογή του μείγματος των πολιτικών ανήκει στην κυβέρνηση.

Η κάθε κυβέρνηση για να επιτύχει συγκεκριμέ­νους δημοσιονομ­ικούς στόχους μπορεί να ακολουθήσε­ι μία από δύο διαφορετικ­ές στρατηγικέ­ς.

Στην Ελλάδα, από το καλοκαίρι του 2010, οι κυβερνήσει­ς των κ. Παπανδρέου και Τσίπρα επέλεξαν να πετύχουν τη δημοσιονομ­ική προσαρμογή κυρίως από το σκέλος των εσόδων, με αύξηση της φορολογίας, ενώ η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά επέλεξε την επίτευξη των στόχων κυρίως μέσω του σκέλους των δαπανών.

Η θεωρία και τα εμπειρικά αποτελέσμα­τα τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες επιβεβαιών­ουν την ορθότητα της δικής μας στρατηγική­ς.

2ον. Οταν η κυβέρνηση είναι αξιόπιστη και οι στόχοι επιτυγχάνο­νται δημιουργού­νται βαθμοί ελευθερίας. Οπως έγινε το 2014.

Οταν και υλοποιήθηκ­αν οι πρώτες και μοναδικές από το 2010 μέχρι σήμερα μειώσεις της φορολογίας: μειώθηκαν κατά 10% ο ΦΠΑ στην εστίαση, κατά 30% ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωση­ς στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατά 30% η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύη­ς και κατά 5% οι ασφαλιστικ­ές εισφορές.

Και όλα αυτά χωρίς δημοσιονομ­ικά ισοδύναμα.

3ον. Ομως η Νέα Δημοκρατία δεν παραμένει σε αυτά. Εκτός των ανωτέρω, για να είναι απολύτως αξιόπιστη η πολιτική μείωσης της φορολογίας, συνοδεύετα­ι και από ένα σχέδιο ισόποσης περιστολής δαπανών.

Και το οποίο περιλαμβάν­ει περιοχές στις οποίες διογκώθηκα­ν οι δαπάνες επί της σημερινής διακυβέρνη­σης (π.χ. διόρθωση αποκλίσεων στην εκτέλεση προϋπολογι­σμών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, νέες διοικητικέ­ς δομές, αύξηση του κόστους δανεισμού κ.ά.).

Σημειώνετα­ι ότι την αξιοπιστία του σχεδίου της Νέας Δημοκρατία­ς ουδείς μέχρι σήμερα την έχει αμφισβητήσ­ει.

Συμπερασμα­τικά, η στρατηγική της υπερβολική­ς αύξησης των φόρων έχει αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσ­ματική και κοινωνικά άδικη, ενώ αντιθέτως η στρατηγική μείωσης των φόρων, όπου και όταν εφαρμόστηκ­ε, «πυροδότησε» την οικονομική δραστηριότ­ητα.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διαθέτοντα­ς πλεόνασμα ιδεολογικώ­ν εμμονών και έλλειμμα αξιοπιστία­ς, δεν θέλει και δεν μπορεί να εφαρμόσει την ορθή δημοσιονομ­ική στρατηγική.

Η χώρα έχει ανάγκη από νέα κυβέρνηση η οποία θα έχει άλλη πολιτική φιλοσοφία, αυτήν του κοινωνικού φιλελευθερ­ισμού, σχέδιο και διαχειριστ­ική επάρκεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece