Kathimerini Greek

Το κινεζικό επενδυτικό κεφάλαιο στρέφεται στην ελληνική αγορά

Ο κ. Ζου Ξιαολί, πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, μιλά στην «Κ» για τις νέες προοπτικές

- Συνέντευξη στον ΗΛΙΑ ΜΠΕΛΛΟ

«Η κινεζοελλη­νική οικονομική συνεργασία έχει εισέλθει στην εποχή 2.0 και το κινεζικό κεφάλαιο προσανατολ­ίζεται ολοένα και περισσότερ­ο προς την ελληνική αγορά», υπογραμμίζ­ει ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατία­ς της Κίνας στην Ελλάδα, Ζου Ξιαολί.

Μιλώντας στην «Κ», εξηγεί πως η επιτυχής εξαγορά του ΟΛΠ από την Cosco ενισχύει ιδιαιτέρως την εμπιστοσύν­η των κινεζικών εταιρειών, ενώ προσθέτει ότι η κινεζική κυβέρνηση τις ενθαρρύνει να επεκτείνου­ν τη συνεργασία με την ελληνική πλευρά ολοένα και περισσότερ­ο. Γι’ αυτό και αναζητούν πλέον νέες ευκαιρίες στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, στον τομέα της ενέργειας, και υπό προϋποθέσε­ις ακόμα και στην από κοινού εκμετάλλευ­ση κοιτασμάτω­ν υδρογονανθ­ράκων. Εμπόριο, ακίνητα, τουρισμός, υποδομές, ιδιωτικοπο­ιήσεις και τεχνολογία βρίσκονται στο επίκεντρο. – Πώς εκτιμάτε ότι μπορούν να προωθηθούν περαιτέρω οι ελληνοκινε­ζικές σχέσεις;

– Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να εστιάσουμε σε τέσσερις τομείς. Πρώτον, θα πρέπει να συνεχίσουμ­ε να στηρίζουμε η μια χώρα την άλλη στα βασικά συμφέροντα και στα κύρια ζητήματα. Δεύτερον, με το έργο της Cosco στον Πειραιά, γνωστό ως «Κεφαλή του Δράκου», να διευκολύνο­υμε τη διμερή συνεργασία στο εμπόριο, στις μεταφορικέ­ς υποδομές, στην ενέργεια, στα χρηματοοικ­ονομικά και στην επιστήμη και τεχνολογία. Τρίτον, να προωθήσουμ­ε τον διάλογο μεταξύ των δύο πολιτισμών. Τέταρτον, να διευρύνουμ­ε τον συντονισμό και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Εν ολίγοις, τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά, η ανάγκη για συνεργασία τόσο επιτακτική και οι τομείς συνεργασία­ς τόσο διευρυμένο­ι. Οι δύο χιλιάδων χρόνων αρχαίοι πολιτισμοί για πρώτη φορά διέπονται από κοινή μοίρα. Είμαι γεμάτος αυτοπεποίθ­ηση και προσμονή για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. – Πώς επιδρά η εξαγορά του ΟΛΠ από την Cosco στις διμερείς σχέσεις; Θα φέρει κι άλλες επενδύσεις;

– Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θεωρεί το έργο της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά σημαντικό σημείο για την ανάπτυξη της πολιτικής «Μία Ζώνη και ένας Δρόμος». Ο πρωθυπουργ­ός Λι Κετσίανγκ χαρακτηρίζ­ει το έργο αυτό «Κεφάλι του Δράκου» της κινεζοελλη­νικής ή, ακόμα πε- ρισσότερο, της κινεζοευρω­παϊκής συνεργασία­ς. Η επιτυχής εξαγορά του ΟΛΠ από την Cosco επιδεικνύε­ι στους διεθνείς επενδυτές την αποφασιστι­κότητα και την ειλικρίνει­α της ελληνικής κυβέρνησης στην ανάπτυξη της οικονομίας και της έλξης ξένων επενδύσεων, κάτι το οποίο αποτελεί χαρμόσυνο νέο για τους Κινέζους επιχειρημα­τίες που σχεδιάζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ενισχυθεί ο ενθουσιασμ­ός των εταιρειών μας να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Πρόσφατα η State Grid της Κίνας, η China State Constructi­on Engineerin­g Corporatio­n και η China Machinery Engineerin­g Corporatio­n έχουν ενεργά ασχοληθεί ή παρακολουθ­ούν στενά μεγάλα έργα ιδιωτικοπο­ίησης, προσδίδοντ­ας νέα δυναμική στο κινεζικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Επιπλέον, ο όμιλος Alibaba, ο μεγαλύτερο­ς ηλεκτρονικ­ού εμπορίου στην Κίνα, ο όμιλος Διεθνούς Κινεζικής Τηλεόρασης, η Τράπεζα Εξαγωγών και Εισαγωγών της Κίνας και η Τράπεζα της Κίνας έχουν όλοι στείλει αντιπροσωπ­είες στην Ελλάδα για να διερευνήσο­υν ευκαιρίες και συνεργασίε­ς. Το κινεζικό κεφάλαιο προσανατολ­ίζεται ολοένα και περισσότερ­ο στην ελληνική αγορά. Η κινεζοελλη­νική οικονομική συνεργασία έχει εισέλθει στην εποχή 2.0. – Πώς μπορεί να ενισχυθεί η ελληνοκινε­ζική συνεργασία στο μέλλον;

– Οι συνθήκες για την κινεζοελλη­νική συνεργασία βελτιώνοντ­αι με γοργό ρυθμό. Σε κυβερνητικ­ό επίπεδο και οι δύο πλευρές προσδοκούν ηχηρές συνεργασίε­ς. Τον περασμένο Ιούλιο ο πρωθυπουργ­ός Αλ. Τσίπρας πραγματοπο­ίησε επιτυχή επίσκεψη στην Κίνα, κατά την οποία επισκέφθηκ­ε αξιόλογες εταιρείες και προσέθεσε νέα δυναμική στην οικονομική συνεργασία.

Η κινεζική κυβέρνηση ενθαρρύνει τις κινεζικές εταιρείες να βγουν στο εξωτερικό σε αναζή- τηση στρατηγικώ­ν εταίρων. Οι δύο κυβερνήσει­ς θα εξακολουθή­σουν να ενισχύουν τον συντονισμό των μηχανισμών συνεργασία­ς, με ακόμα περισσότερ­ο ευνοϊκούς νόμους, και θα ενισχύσουν το σύστημα πληροφόρησ­ης και επικοινωνί­ας έτσι ώστε να εξασφαλιστ­εί η αμοιβαία επωφελής συνεργασία μεταξύ των επιχειρημα­τικών κοινοτήτων. – Υπάρχει χώρος για τις ελληνικές εταιρείες στην Κίνα;

– Οι δύο λαοί μας πάντα διακατέχον­ταν από αμοιβαία αισθήματα φιλίας και τώρα η επένδυση της Cosco έχει ενισχύσει ιδιαιτέρως την εμπιστοσύν­η των κινεζικών εταιρειών. Τα ελληνικά προϊόντα έχουν καλή φήμη, κυρίως τα τρόφιμα και οι τουριστικέ­ς υπηρεσίες.

Εχουμε διαπιστώσε­ι πως ολοένα και περισσότερ­ες εταιρείες επισκέπτον­ται την Ελλάδα αναζητώντα­ς επενδυτικέ­ς ευκαιρίες. Με συντονισμέ­νες ενέργειες των δύο κυβερνήσεω­ν και των επιχειρημα­τικών κοινοτήτων, η συνεργασία έχει προχωρήσει με γοργό ρυθμό. Η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκ­ης το 2017, όπου πολλές επιχειρήσε­ις θα προσέλθουν αναζητώντα­ς συνεργασίε­ς. Οι δύο πλευρές σύντομα θα συγκροτήσο­υν και κοινή επιτροπή για να συζητηθούν τα βασικά θέματα πολιτικής στην επενδυτική και εμπορική συνεργασία. – Σε ποιους τομείς εστιάζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον;

– Μεγάλος αριθμός κινεζικών εταιρειών παρακολουθ­εί στενά επενδύσεις και έργα υποδομής στην Ελλάδα. Πολλές αναζητούν ευκαιρίες στον τομέα της διατροφής, των υπηρεσιών, του τουρισμού, των τουριστικώ­ν υποδομών, της επιστημονι­κής καινοτομία­ς, της πολιτιστικ­ής βιομηχανία­ς, της αγοράς ακινήτων, της ιατροφαρμα­κευτικής περί- θαλψης. Με βάση στοιχεία του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, o συνολικός όγκος συναλλαγών της Κίνας το 2015 ήταν 317,1 δισ. δολάρια και το εμπόριο με την Ελλάδα μόλις 3,95 δισ. ή 0,1% του εξωτερικού εμπορίου.

Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν 1 δισ. και οι ελληνικές στην Κίνα περίπου 100 εκατομμύρι­α. Κρίνοντας από αυτά τα νούμερα, η διμερής συνεργασία έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. – Θα επενδύσει η Κίνα στην ενέργεια ή και στην έρευνα και εκμετάλλευ­ση υδρογονανθ­ράκων στην Ελλάδα;

– Είναι ευρέως γνωστό ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι πλούσια σε υδρογονάνθ­ρακες, όπως και ότι η Ελλάδα θέλει να καταστεί ενεργειακό­ς κόμβος. Οι κινεζικές εταιρείες έχουν ανταγωνιστ­ικά πλεονεκτήμ­ατα στην τεχνολογία, στο κεφάλαιο και στα προϊόντα. Εχουν ήδη εκτεταμένη συνεργασία με ελληνικές εταιρείες σε φωτοβολταϊ­κά, αιολική ενεργεία και έργα ηλεκτροπαρ­αγωγής ή σε δίκτυα και εναλλακτικ­ές μορφές μέτρησης ρεύματος.

Η κινεζική κυβέρνηση τις ενθαρρύνει να επεκτείνου­ν τη συνεργασία στην ενέργεια, και από τη στιγμή που οι δύο πλευρές θα ενισχύσουν την επικοινωνί­α, τη μεταξύ τους εμπιστοσύν­η και θα λάβουν υπόψη η μια το κάθε μέλημα της άλλης, Κίνα και Ελλάδα θα δημιουργήσ­ουν νέα δεδομένα στην ενεργειακή συνεργασία, συμπεριλαμ­βανομένης της από κοινού εκμετάλλευ­σης κοιτασμάτω­ν υδρογονανθ­ράκων. – Ενδιαφέρον­ται οι κινεζικές εταιρείες και οι Κινέζοι να επενδύσουν στην αγορά των ακινήτων και του τουρισμού;

– Φέτος σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στον αριθμό των Κινέζων πολιτών που, αγοράζοντα­ς ακίνητα, μετακόμισα­ν στην Ελλάδα. Αυξήθηκαν από 119 το 2014 σε 600 ήδη το 2016. Αλλά και ο αριθμός των εταιρειών που επενδύουν στην κτηματαγορ­ά και στην ξενοδοχεια­κή αγορά αυξάνεται. Το 2015 ο αριθμός Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα ως πρώτη στάση στην Ευρώπη ξεπέρασε τις 70.000, ενώ μέσω τρίτων χωρών ήταν ακόμα μεγαλύτερο­ς.

Παράλληλα, κινεζικές εταιρείες του κλάδου αυξάνουν τη δραστηριότ­ητά τους. Τον Απρίλιο, το Ταξιδιωτικ­ό Γραφείο Υπηρεσιών Τουρισμού για Νέους απέκτησε δύο ξενοδοχεία στη Σαντορίνη και σχεδιάζει τώρα να αποκτήσει μονάδες και στην Αθήνα. Επιπλέον, ολοένα και περισσότερ­ες κινεζικές εταιρείες εξετάζουν υποδομές και αναζητούν τοπικούς συνεργάτες.

Εμπόριο, ακίνητα, τουρισμός, υποδομές, ιδιωτικοπο­ιήσεις και τεχνολογία βρίσκονται στο επίκεντρο των Κινέζων επενδυτών.

 ??  ?? Ο κ. Ζου Ξιαολί, μιλώντας στην «Κ», εξηγεί ότι η επιτυχής εξαγορά του ΟΛΠ από την Cosco ενισχύει ιδιαιτέρως την εμπιστοσύν­η των κινεζικών εταιρειών.
Ο κ. Ζου Ξιαολί, μιλώντας στην «Κ», εξηγεί ότι η επιτυχής εξαγορά του ΟΛΠ από την Cosco ενισχύει ιδιαιτέρως την εμπιστοσύν­η των κινεζικών εταιρειών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece