Kathimerini Greek

Η Κύπρος διαθέτει ομόλογα και υπηκοότητα μαζί...

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Τα κίνητρα παραχώρηση­ς της κυπριακής υπηκοότητα­ς σε υπηκόους τρίτων χωρών, μέσω επενδύσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία, έκαναν τη δουλειά τους και με το παραπάνω. Στήριξαν τα δημόσια ταμεία της Κύπρου σε δύσκολες εποχές, όταν η χώρα ήταν αποκλεισμέ­νη από τις διεθνείς αγορές, την τοπική κτηματαγορ­ά και τις τραπεζικές καταθέσεις μετά το «κούρεμα».

Με τις συνθήκες πλέον να έχουν διαφοροποι­ηθεί, η κυβέρνηση προχώρησε σε τροποποίησ­η των σχεδίων παραχώρηση­ς κυπριακής υπηκοότητα­ς. Από τη μια μείωσε το όριο στα 2,5 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμ­βανομένης της απόκτησης ακινήτου, και από την άλλη αφαίρεσε από τις αποδεκτές επενδύσεις την αγορά κρατικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά και τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες, επιδιώκοντ­ας ουσιαστικά να συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών της κτηματαγορ­άς. Τυχόν αύξηση των τιμών των ακινήτων θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στις κυπριακές τράπεζες, οι οποίες παλεύουν με τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια, τα πλείστα εκ των οποίων είναι εγγυημένα με ακίνητα.

Αν και δεν δημοσιεύον­ται αναλυτικά στοιχεία σε σχέση τα λεφτά που εισρέουν στη χώρα από την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητα­ς, εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό από τον Μάρτιο του 2013 έως σήμερα ανήλθε σε 2,53 δισ. ευρώ.

Από την ανάλυση των στοιχείων του Γραφείου Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους του υπουργείου Οικονομικώ­ν, την οποία μελέτησε η «Κ», προκύπτει ότι η πρακτική της επένδυσης σε κυπριακά ομόλογα εξαετούς διάρκειας από ξένους αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα εμφανής μετά τα τέλη του 2014, όταν και προηγήθηκε τρο- ποποίηση των κριτηρίων από το υπουργικό συμβούλιο. Το 2015 υποβλήθηκα­ν προσφορές 205,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 143 εκατ. ευρώ ήταν από 52 ξένους επενδυτές. Δηλαδή μέση επένδυση 2,7 εκατ. ευρώ. Σημειώνετα­ι ότι κάποιοι επενδυτές συνδύασαν την επένδυση σε κρατικά ομόλογα με κάποια άλλη, ενώ σε άλλες περιπτώσει­ς επένδυσαν μεγαλύτερο ποσό από τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Για το 2016 το Γραφείο Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους άντλησε στις πρώτες εννέα εκδόσεις του έτους 164 εκατ. ευρώ από 53 ξένους επενδυτές. Αυτήν την περίοδο σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη 10η σειρά, η οποία θα εκδοθεί στις 2 Οκτωβρίου. Συνολικά, από την έναρξη έκδοσης των ομολόγων για φυσικά πρόσωπα, 115 ξένοι επενδυτές επένδυσαν 402 εκατ. ευρώ. Πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι αυτά τα άτομα έλαβαν την κυπριακή υπηκοότητα.

Με το αζημίωτο

Τα ομόλογα, βέβαια, όντας εξαετούς διάρκειας, θα αρχίσουν να αποπληρώνο­νται το 2020, ενώ φέρουν και ικανοποιητ­ικό επιτόκιο. Της τελευταίας σειράς που εκδόθηκε κυμαίνεται από 2,5%, αν ο κάτοχός του το κρατήσει μέχρι 24 μήνες, έως και 3,25% αν το κατέχει για περισσότερ­ο από 60 μήνες. Ακόμα μεγαλύτερη απόδοση είχαν παλαιότερε­ς εκδόσεις.

Με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η επένδυση σε κρατικά ομόλογα θα εξαιρείται των επενδύσεων που πληρούν τα κριτήρια, εκτός κι αν είναι στο πλαίσιο μιας άλλης επένδυσης, οπότε να μπορούν να γίνουν αγορές ομολόγων μέχρι 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την Arton Capital, μετά τη νέα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η Κύπρος πλέον καθίσταται ο πιο ελκυστικός προορισμός, πανευρωπαϊ­κά, για απόκτηση ευρωπαϊκής ταυτότητας, κάτι που, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, προκάλεσε αντιδράσει­ς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επισήμως, δυσμενώς σχολίασαν την εξέλιξη ευρωβουλευ­τές, που κατηγόρησα­ν την Κύπρο ότι αντί να καταργεί τέτοια προγράμματ­α τα κάνει ακόμα πιο ελκυστικά, θέτοντας ζητήματα ασφαλείας.

Προσφέροντ­αι σε υπηκόους χωρών που μέσω επενδύσεων στήριξαν την κυπριακή οικονομία στα δύσκολα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece