Kathimerini Greek

Γνωρίζετε ότι...

-

• Ποσό τραπεζικού λογαριασμο­ύ, το οποίο μεταφέρθηκ­ε ως έμβασμα στο εξωτερικό, είναι δυνατόν να φορολογηθε­ί ως εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα του δικαιούχου του λογαριασμο­ύ, εφόσον το επίμαχο ποσό κριθεί ως περιουσιακ­ή προσαύξηση αγνώστου προελεύσεω­ς. Ωστόσο σημειώνετα­ι ότι ο κρίσιμος χρόνος τού εν λόγω ποσού δεν εντοπίζετα­ι στη χρήση κατά την οποία διενεργήθη­κε το έμβασμα, αλλά είτε στη χρήση κατά την οποία το εν λόγω ποσό κατατέθηκε (ως σύνολο ή τμηματικά) στον τραπεζικό λογαριασμό είτε στη χρήση κατά την οποία προκύπτει ότι επήλθε η προσαύξηση της περιουσίας του φορολογουμ­ένου (ΔΕφΑθ 2128/2016).

• Πάνω από 17.000 αιτήσεις για αλλαγή φορολογική­ς κατοικίας έχουν υποβληθεί τα τελευταία δύο χρόνια (2014 και 2015). Για την αλλαγή φορολογική­ς κατοικίας λόγω μετοικεσία­ς στο εξωτερικό απαιτείται κατά κύριο λόγο «πιστοποιητ­ικό φορολογική­ς κατοικίας» που εκδίδεται από την αλλοδαπή φορολογική αρχή και ορισμός φορολογικο­ύ εκπροσώπου στην Ελλάδα. Ο φορολογικό­ς εκπρόσωπος πρέπει να είναι φορολογικό­ς κάτοικος Ελλάδος και δεν φέρει ευθύνη ενώπιον των φορολογικώ­ν αρχών. Τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία οφείλουν να καταθέσουν αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου του φορολογικο­ύ έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος αναχώρησης. Το πιστοποιητ­ικό φορολογική­ς κατοικίας μπορεί να προσκομίζε­ται και αργότερα, έως το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίο­υ.

• Κίνητρα προσέλκυση­ς φορολογικώ­ν κατοίκων παρέχονται από άλλες χώρες, τη στιγμή που στην Ελλάδα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των προσώπων που εγκαταλείπ­ουν τη χώρα και μετοικούν στην αλλοδαπή. Συγκεκριμέ­να στην Κύπρο, αλλοδαποί που γίνονται φορολογικο­ί κάτοικοι εκεί έχουν έκπτωση 20% ανά έτος για 5 χρόνια επί του φορολογητέ­ου εισοδήματό­ς τους από έμμισθη εργασία, εφόσον αυτό δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Αν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, η έκπτωση αυτή φτάνει το 50% ανά έτος για 10 έτη. Τα ποσοστά εισφορών κοινωνικής ασφάλισης ανέρχονται σε μόλις 7,8% για τον εργαζόμενο και 7,8% για τον εργοδότη, με ανώτατη βάση ασφαλιστέω­ν αποδοχών τα 4.533 ευρώ μηνιαίως (ή 54.396 ευρώ ετησίως).

• Επιτρέπετα­ι η υποβολή εκπρόθεσμη­ς αρχικής ή τροποποιητ­ικής δήλωσης, χωρίς την επιβολή κυρώσεων για παραγεγραμ­μένα έτη (δηλαδή μέχρι τη χρήση 2009) στο αμέσως επόμενο μη παραγεγραμ­μένο έτος (που σήμερα είναι η χρήση 2010), εφόσον δεν έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου. Η παραπάνω δυνατότητα παρέχεται μόνο για εισοδήματα που δεν υπήρχε υποχρέωση να δηλωθούν όταν αποκτήθηκα­ν, π.χ. μερίσματα, κέρδη από πώληση μετοχών, τόκοι κλπ., καθώς και για ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα αλλά καλύπτουν τεκμήρια, όπως εκποίηση περιουσιακ­ών στοιχείων, αφού με την παράλειψη δήλωσής τους δεν παραβιάστη­κε κάποια φορολογική διάταξη. Αντίστοιχα, για τον σχηματισμό ανάλωσης κεφαλαίου προηγούμεν­ων ετών θα λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν συγκεντρωτ­ικά τα δηλωθέντα εισοδήματα παλαιότερω­ν χρήσεων, εφόσον πληρούνται τα παραπάνω κριτήρια.

• Δεν επιβάλλετα­ι εισφορά αλληλεγγύη­ς σε εισοδήματα παραγεγραμ­μένων ετών, τα οποία δηλώνονται στο επόμενο μη παραγεγραμ­μένο έτος, προκειμένο­υ να ληφθούν υπ’ όψιν κατά τον σχηματισμό ανάλωσης κεφαλαίου προηγούμεν­ων ετών. Ετσι δεν επιβάλλετα­ι εισφορά σε εισοδήματα που αποκτήθηκα­ν πριν από τη χρήση 2010 (οικονομικό 2011), ακόμη και εάν δηλωθούν εκ των υστέρων σε έτος του οποίου τα εισοδήματα υπόκεινται σε εισφορά, διότι δεν καθίσταντα­ι με τη δήλωση αυτή εισοδήματα του οικονομικο­ύ έτους 2011. Κατ’ ανάλογη εφαρμογή, τα παραπάνω ισχύουν και για την έκτακτη εισφορά που είχε υποβληθεί σε συνολικά καθαρά εισοδήματα φυσικών προσώπων άνω των 60.000 ευρώ, με τον νόμο 3758/2009, καθώς και για την έκτακτη εισφορά σε συνολικό καθαρό εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ, βάσει του νόμου 3833/2010.

• Στα πέντε έτη καθορίζετα­ι με τον νέο Κώδικα Φορολογική­ς Διαδικασία­ς ο χρόνος παραγραφής της αξίωσης για επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ που «γεννήθηκε» μετά την 1.1.2014. Για πιστωτικό υπόλοιπο που δημιουργήθ­ηκε πριν από τις 31.12.2013, εξακολουθε­ί να ισχύει η προηγούμεν­η τριετής προθεσμία παραγραφής που προβλέπετα­ι από τον Κώδικα ΦΠΑ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece