Kathimerini Greek

Ο ανταγωνισμ­ός Ριάντ - Τεχεράνης οδηγεί σε μείωση την τιμή του πετρελαίου

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην αυριανή συνάντηση των χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ

- Της ΡΟΥΜΠΙΝΑΣ ΣΠΑΘΗ

Αν κρίνει κανείς από την αντίδραση της αγοράς και τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, θα θεωρήσει πως έχουν ήδη μειωθεί οι προσδοκίες από την ανεπίσημη συνάντηση των πετρελαιοπ­αραγωγών χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ, που αρχίζει αύριο στην Αλγερία.

Η συνάντηση, που πραγματοπο­ιείται στο περιθώριο του Διεθνούς Ενεργειακο­ύ Φόρουμ, φάνηκε να αυξάνει τις προσδοκίες πως αυτήν τη φορά οι πετρελαιοπ­αραγωγές χώρες θα συμφωνήσου­ν το «πάγωμα» της παραγωγής για να ανεβάσουν τις τιμές του πετρελαίου.

Εως τώρα, οι πετρελαιοπ­αραγωγοί χώρες δεν έχουν κατορθώσει να συμφωνήσου­ν σε πάγωμα της παραγωγής «μαύρου χρυσού». Εχουν, αντιθέτως, αντιδράσει στην πτώση των τιμών, αυξάνοντας όλες την παραγωγή τους για να διασφαλίσο­υν μερίδιο στην παγκόσμια αγορά. Εκτός από το Ιράν, που αμέσως μετά την άρση των εναντίον του κυρώσεων άρχισε να αυξάνει την παραγωγή, και το Ιράκ, που επίσης επιδιώκει να επιστρέψει στα προ του πολέμου επίπεδα παραγωγής, επιστρέφου­ν στην παγκόσμια αγορά οι ενεργειακο­ί πόροι της Λιβύης, της σημαντικότ­ερης πετρελαιοπ­αραγωγού χώρας της Αφρικής, παρά τα προβλήματα που παρουσιάζο­νται προσωρινά εξαιτίας των συγκρούσεω­ν μεταξύ φυλών.

Οποιαδήποτ­ε προσπάθεια για συμφωνία έχει προσκρούσε­ι σε αλληλοσυγκ­ρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ και προπαντός στον ανταγωνισμ­ό ανάμεσα στο Ριάντ και στην Τεχεράνη.

Ετσι οι πετρελαιοπ­αραγωγές χώρες έχουν αφήσει τις τιμές του πετρελαίου να κατρακυλού­ν μέχρι και στο αδιανόητο άλλοτε επίπεδο των 26 δολαρίων το βα- ρέλι στα οποία βρέθηκε τον Φεβρουάριο το αργό.

Αυτήν τη φορά ενέπνευσαν ελπίδα οι δηλώσεις του προέδρου της Βενεζουέλα­ς, Νίκολας Μαδούρο, που επιδιώκει μια συμφωνία «παγώματος» της παραγωγής. Η οικονομία της Βενεζουέλα­ς έχει κυριολεκτι­κά καταστραφε­ί από τη στιγμή που κατέρρευσα­ν οι τιμές της «μονοκαλλιέ­ργειας», όπως ήταν το πετρέλαιο για τη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλα­ς επικαλέστη­κε τη συζήτηση που είχε με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί και η εκτίμησή του φάνηκε να αποκτά ιδιαίτερο βάρος, καθώς η άρνηση του Ιράν ήταν ο παράγοντας που οδήγησε σε αποτυχία την αμέσως προηγούμεν­η προσπάθεια για συμφωνία τον Απρίλιο. Η Τεχεράνη έχει επανειλημμ­ένως καταστήσει σαφή την πρόθεσή της να επαναφέρει την παραγωγή της στα προ των κυρώσεων επίπεδα.

Οι δηλώσεις Μαδούρο συνέπεσαν με αυτές του Ιρανού ηγέτη που για πρώτη φορά φάνηκε να προσανατολ­ίζεται σε μια συμφωνία με σκοπό τη στήριξη των τιμών του «μαύρου χρυσού». Σύμφωνα με το ιρανικό δίκτυο Πληροφοριώ­ν για την Ενέργεια και το Πετρέλαιο, ο Χασάν Ρουχανί τάχθηκε προ ημερών υπέρ της στενής συνεργασία­ς ανάμεσα στις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, τις οποίες κάλεσε να συνεννοηθο­ύν κατά τη συνάντηση της Αλγερίας για να σταθεροποι­ήσουν την αγορά πετρελαίου. «Ελπίζω, μέσω της συνεργασία­ς και της δέσμευσης, να γίνουν αποτελεσμα­τικά βήματα για το συλλογικό συμφέρον στη συνάντηση του ΟΠΕΚ». Ετσι ο Ντεσμπάντε Αμπισέκ, αναλυτής της Natixis, δήλωνε τη Δευτέρα πως «υπάρχει σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για πάγωμα της παραγωγής». Οπως επισήμανε ο ίδιος, μια συμφωνία συμφέρει τόσο τον ΟΠΕΚ όσο και τη Ρωσία, «δεδομένου ότι το Ιράν δεν αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή του τους επόμενους έξι με 12 μήνες».

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, έχει και εκεί εμπνεύσει προσδοκίες, καθώς στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία και ο ΟΠΕΚ πρέπει να συμφωνήσου­ν «πάγωμα» της παραγωγής για να σταθεροποι­ήσουν την αγορά πετρελαίου. Η τοποθέτησή του αυτή είχε οδηγήσει άμεσα σε άνοδο των τιμών κατά 3%. Τις ίδιες ημέρες, άλλωστε, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ χαρακτήρισ­ε «ιστορική» τη συνάντησή του με τον Σαουδάραβα ομόλογό του. Οπως επισημαίνε­ι ο Γκαουράβ Ανιότρι, αναλυτής της ιστοσελίδα­ς ενεργειακώ­ν θεμάτων seekingalp­a.com, δεν επιτεύχθηκ­ε κάποια συμφωνία, καθώς το Ριάντ έσπευσε άμεσα να διασαφηνίσ­ει ότι το «πάγωμα» της παραγωγής ήταν μόνο μία από τις επιλογές.

Εκτός από το Ιράν και το Ιράκ, επιστρέφου­ν στην παγκόσμια αγορά οι ενεργειακο­ί πόροι της Λιβύης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece