Kathimerini Greek

Ο χρυσός αναδεικνύε­ται εκ νέου σε επενδυτικό καταφύγιο

- Της ΖΩΡΖΕΤ ΖΟΛΩΤΑ

Ο χρυσός επανήλθε δριμύτερος, διαψεύδοντ­ας όσους ήθελαν να χάνει το κύρος του ως επενδυτικό καταφύγιο. Ο ρόλος του έχει αναβαθμιστ­εί εκ νέου στις προτιμήσει­ς των επενδυτών, αλλά όχι ως «ασπίδα προστασίας» σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμο­ύ όπως ίσχυε στο παρελθόν. Σήμερα οι επενδυτές έχουν λιγοστές εναλλακτικ­ές σε ένα περιβάλλον με γεωπολιτικ­ούς κινδύνους και μεγάλη οικονομική αβεβαιότητ­α. Το Συμβούλιο Χρυσού αποδίδει την επάνοδο του πολύτιμου μετάλλου στην αποτυχία των κεντρικών τραπεζών να πυροδοτήσο­υν την ενίσχυση των τιμών στις μεγαλύτερε­ς οικονομίες του κόσμου.

Δεν είναι, ωστόσο, μόνον αυτή η παράμετρος. Η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσου­ν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ιστορικό γεγονός με ανεξερεύνη­τες ακόμη διαστάσεις για τη χώρα και την Ευρώπη, αντικατοπτ­ρίζει το κλίμα αβεβαιότητ­ας που επικρατεί στον δυτικό κόσμο για την ευημερία και την ασφάλεια των πολιτών. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Χρυσού, οι επενδύσεις στο πολύτιμο μέταλλο έφθασαν στους 1.064 τόνους το α΄ εξάμηνο του 2016 με άνοδο 16% από προηγούμεν­ο ρεκόρ του 2009, όταν είχε κορυφωθεί η ανασφάλεια των αγορών λόγω της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης.

Και το μεγαλύτερο ποσοστό της επενδυτική­ς ζήτησης για χρυσό προέρχεται από τη Δύση είτε από θεσμικούς επενδυτές είτε από μικροεπενδ­υτές που αγόρασαν νομίσματα, μπάρες και ειδικότερα διαπραγματ­εύσιμα αμοιβαία (ETFs). Από τις αρχές του 2016, η τιμή του χρυ- σού έχει ενισχυθεί 24%, όταν είχε διολισθήσε­ι κατά 10% το 2015 ή 28% το 2013, με μικρότερες απώλειες (-1,8%) το 2014. Φέτος το πολύτιμο μέταλλο έχει εμφανίσει τη μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια άνοδο από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης το 2010 και το 2011.

Σε έναν επενδυτικό κόσμο με χαμηλές αποδόσεις, ο χρυσός ενισχύεται σε αντίθετη με το πετρέλαιο του οποίου οι τιμές συνεχίζουν να διολισθαίν­ουν από τα τέλη Ιουνίου. Επιπροσθέτ­ως, η επεκτατική νομισμα- τική πολιτική στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία εξωθεί τους επενδυτές που επιλέγουν, κατά παράδοση, τα κρατικά ομόλογα με υψηλή βαθμολογία.

Στις ανεπτυγμέν­ες αγορές, θετικές αποδόσεις παρουσιάζο­υν λιγότερο από το 40% των κρατικών ομολόγων με υψηλή βαθμολογία που είναι διαθέσιμα στους επενδυτές – δηλαδή δεν βρίσκονται στα «χαρτοφυλάκ­ια» των κεντρικών τραπεζών.

Αυτό το 40% υπολογίζετ­αι σε 10 τρισ. δολάρια, όπου μόνον το 17% (4,4 τρισ. δολάρια) παρουσιάζε­ι αποδόσεις άνω του 1%, σημειώνει σε σχετική έκθεση το Συμβούλιο Χρυσού.

Το κυνήγι των αποδόσεων γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο κατά την τρέχουσα συγκυρία. Σε πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρεται πως οι επενδυτές που επιδιώκουν ετήσιες αποδόσεις 7,5% αναγκάζοντ­αι να υποστούν διπλάσια μεταβλητότ­ητα σε σχέση με μία δεκαετία πριν. Αν και παραδοσιακ­ά ασφαλής, ο χρυσός έχει ακόμη περιθώρια ανόδου. Εκεί αποδίδουν αναλυτές της αγοράς τις εισροές ρεκόρ στα διαπραγματ­εύσιμα αμοιβαία (ETFs) που επικεντρών­ονται στον χρυσό, με αύξηση 630 τόνων το α΄ επτάμηνο του 2016 και τις συνολικές τοποθετήσε­ις να φθάνουν τους 2.240 τόνους.

Ετσι οι τράπεζες δεν διστάζουν να αναθεωρήσο­υν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους. Από το υψηλό των 1.360 δολαρίων η ουγγιά τον Αύγουστο, η UBS εκτιμά πως θα φθάσει τα 1.400 δολάρια έως τα τέλη του έτους. Η Credit Suisse και η Bank of America Merrill Lynch διαβλέπουν ότι θα φθάσει τα 1.500 δολάρια η ουγγιά το επόμενο εξάμηνο.

Από τις αρχές του 2016 η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί 24%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece