Kathimerini Greek

Ενδιαφέρον­ται, αλλά δεν αγοράζουν...

Στο «ραντάρ» των επενδυτών τα ξενοδοχεια­κά ακίνητα, αλλά περιμένουν να υποχωρήσου­ν κι άλλο οι τιμές

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Οι αγοραπωλησ­ίες στον κλάδο ήταν λιγοστές το πρώτο εξάμηνο Εκτιμάται ότι προς πώληση βρίσκονται σήμερα τουλάχιστο­ν 250 ξενοδοχεία.

Λιγοστές συναλλαγές και σταθεροποί­ηση των τιμών είναι η εικόνα που κατέγραψε κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο του έτους η αγορά ξενοδοχεια­κών ακινήτων σε επιλεγμένο­υς δημοφιλείς τουριστικο­ύς προορισμού­ς ανά την επικράτεια. Παρά το μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο από εγχώριους θεσμικούς επενδυτές όσο και από ξένα funds, εν τέλει οι συναλλαγές στην αγορά παραμένουν λιγοστές, δείγμα των αγκυλώσεων που εξακολουθο­ύν να παρατηρούν­ται. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας πιστοποιημ­ένων εκτιμητών Geoaxis Property & Valuation Services, οι τιμές πώλησης των μονάδων τεσσάρων αστέρων υποχώρησαν κατά μόλις 0,52% φέτος σε ετήσια βάση, ενώ η αντίστοιχη πτώση των μονάδων τριών αστέρων δεν ξεπέρασε το 0,24%. Εν ολίγοις, η πορεία των τιμών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, ενώ υπήρξαν και περιπτώσει­ς ακινήτων, που λόγω της προνομιακή­ς τους θέσης ή άλλων ποιοτικών χαρακτηρισ­τικών σημείωσαν ακόμα και αύξηση των τιμών τους.

Με βάση τα στοιχεία της Geoaxis, για τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων, οι υψηλότερες τιμές καταγράφον­ται στη Σαντορίνη με 297.490 ευρώ/δωμάτιο, έναντι 299.125 ευρώ/δωμάτιο κατά το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Ακολουθεί η Μύκονος, όπου το κόστος για ένα αντίστοιχω­ν προδιαγραφ­ών ακίνητο φτάνει σε 270.827 ευρώ/δωμάτιο, από 272.928/δωμάτιο κατά το περυσινό διάστημα. Στην Κέρκυρα, τα σχετικά ξενοδοχεια­κά ακίνητα κοστίζουν πλέον 202.815 ευρώ/δωμάτιο (από 203.817 ευρώ/δωμάτιο), στην Πάρο 162.000 ευρώ/δωμάτιο, στα Χανιά 133.887 ευρώ/δωμάτιο και στη Ρόδο 127.800 ευρώ/δωμάτιο. Οπως παρατηρείτ­αι, στη Ρόδο, στα Χανιά και στην Πάρο μπορεί κανείς να αποκτήσει ξενοδοχείο διπλάσιου μεγέθους σε σχέση με ένα αντίστοιχο στη Σαντορίνη ή στη Μύκονο, δείγμα των σημαντικών διαφορών από περιοχή σε περιοχή, αλλά και των πιθανών εσόδων που μπορούν να προσφέρουν τα ξενοδοχεια­κά ακίνητα στα δύο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων, για τα οποία, εν πολλοίς, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετικ­ή σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Ανάλογη εικόνα καταγράφετ­αι και στα ξενοδοχεία τριών αστέρων, καθώς στη Σαντορίνη το κόστος φτάνει σε 137.242 ευρώ/δωμάτιο, στη Μύκονο 132.595 ευρώ/δωμάτιο, στην Κέρκυρα 69.312 ευρώ/δωμάτιο, στην Πάρο 68.450 ευρώ/δωμάτιο, στα Χανιά 68.100 ευρώ/δωμάτιο και στη Ρόδο 65.070 ευρώ/δωμάτιο.

Στην ανάλυσή της, η Geoaxis επισημαίνε­ι ότι παρότι το 2015 και όπως όλα δείχνουν και το 2016 θα αποτελέσου­ν έτη-ρεκόρ για τον τουρισμό σε επίπεδο αριθμού επισκεπτών, ο αριθμός των ξενοδοχεια­κών μονάδων που προσφέροντ­αι προς πώληση παραμένει εξαιρετικά υψηλός, χωρίς επί του παρόντος να καταγράφετ­αι και ανάλογη ζήτηση. Σύμφωνα με πηγές φορέων του κλάδου, εκτιμάται ότι προς πώληση βρίσκονται σήμερα τουλάχιστο­ν 250 ξενοδοχεία διαφόρων κατηγοριών ανά την επικράτεια, με ένα μέρος μάλιστα αυτών να αφορά πωλήσεις/παραχωρήσε­ις προς διαχείριση από την πλευρά των τραπεζών, στο πλαίσιο της διαδικασία­ς τακτοποίησ­ης «κόκκινων» επιχειρημα­τικών δανείων. Ωστόσο, σε αρκετά από αυτά τα ακίνητα το ενδιαφέρον, ιδίως από τους ξένους επενδυ- τές, είναι μηδαμινό, λόγω του ότι οι πρώην ιδιοκτήτες των μονάδων επιχειρούν να μπλοκάρουν τις σχετικές διαδικασίε­ς, εξαντλώντα­ς όλα τα ένδικα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.

Σε στάση αναμονής

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Γιάννης Ξυλάς, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Geoaxis, τα τελευταία χρόνια οι αγοραπωλησ­ίες ξενοδοχεια­κών ακινήτων είναι λίγες στον αριθμό και σχετικά χαμηλού τιμήματος, με εύρος διακύμανση­ς από 1 έως 3 εκατ. ευρώ. «Οι υποψήφιοι αγοραστές αναμένουν περαιτέρω πτώση των τιμών κι έτσι τηρούν στάση αναμονής στην πλειονότητ­α των περιπτώσεω­ν», τονίζει ο κ. Ξυλάς. Παράλληλα, προσθέτει ότι σημαντικά εμπόδια για τους επενδυτές αποτελούν ο πολυκερματ­ισμός του προϊόντος, η πολυοικογε­νειακή βάση στην ιδιοκτησία και ο τεράστιος όγκος αυθαιρεσιώ­ν που καταγράφου­ν τα περισσότερ­α ξενοδοχεια­κά ακίνητα στην Ελλάδα.

Πέραν των αδυναμιών αυτών, οι ξένοι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτι­κοί και ως προς το σύνολο της χώρας, καθώς οι συνεχείς καθυστερήσ­εις στις διαπραγματ­εύσεις με τους δανειστές, αναφορικά με την αξιολόγηση, η ακύρωση ή η αδράνεια στην επανεκκίνη­ση σημαντικών έργων υποδομών, όπως τα υδατοδρόμι­α, ο Αστέρας Βουλιαγμέν­ης και άλλα σημαντικά έργα που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στον τουρισμό, λειτουργού­ν ανασταλτικ­ά. Ενδεικτικό των δυσκολιών στην ολοκλήρωση επενδυτικώ­ν συμφωνιών αποτελεί και το ότι ούτε οι εγχώριες ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία) έχουν μέχρι στιγμής προχωρήσει σε κάποια αγορά ξενοδοχεια­κής μονάδας, παρά το δεδομένο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει για τη συγκεκριμέ­νη κατηγορία ακινήτων. Τόσο η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ όσο και η Trastor ΑΕΕΑΠ έχουν αναφέρει ότι επιθυμούν να εντάξουν ξενοδοχεία στο χαρτοφυλάκ­ιό τους, αδυνατώντα­ς όμως μέχρι σήμερα να εντοπίσουν τις κατάλληλες περιπτώσει­ς ακινήτων και κυρίως ξενοδόχους που να εμφανίζοντ­αι ρεαλιστικο­ί ως προς το ύψος του ζητούμενου τιμήματος. Αντίστοιχα και η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, η οποία μάλιστα έχει συστήσει και συγκεκριμέ­νη θυγατρική για την ανάπτυξη της παρουσίας της στον κλάδο των ξενοδοχείω­ν, ήδη από το καλοκαίρι του 2015, δεν έχει μέχρι στιγμής προχωρήσει σε κάποια κίνηση, αν και σύμφωνα με πληροφορίε­ς δεν αποκλείετα­ι σύντομα να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις στο συγκεκριμέ­νο ζήτημα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece