Kathimerini Greek

Το Κογκρέσο δεν θα μπορέσει να βάλει φρένο στα σχέδια του Τραμπ για το διεθνές εμπόριο

- JUSTIN WOLFERS / ΤHE NEW YORK TIMES Tου

Οι Αμερικανοί δεν δίνουν συχνά μεγάλο βάρος στις λαϊκίστικε­ς υποσχέσεις ενός υποψηφίου για την προεδρία της χώρας τους, διότι δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθούν από το αμερικανικ­ό Κογκρέσο.

Εάν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, το Κογκρέσο θα «βάλει λίγο πάγο» στις προτάσεις του για τη μείωση της φορολογίας, την αύξηση των δαπανών του ομοσπονδια­κού κράτους ή ακόμη την ανέγερση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Ομως, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις επικείμενε­ς προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ μπορεί να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του στον τομέα του διεθνούς εμπορίου. Εάν αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ, ο κ. Τραμπ έχει υποσχεθεί ότι θα σκίσει διεθνείς συμφωνίες εμπορίου όπως είναι η Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA). Εχει δεσμευτεί, επίσης, πως θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και θα αυξήσει τους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα και το Μεξικό. Στην περίπτωση που υπερισχύσε­ι των εκλογών έχει πρόσφορο έδαφος για να υλοποιήσει όλες αυτές τις υποσχέσεις. Και το Κογκρέσο δεν έχει απαραιτήτω­ς την ισχύ ή τη δικαιοδοσί­α για να τον εμποδίσει από τόσο ριζοσπαστι­κές ενέργειες. Ακόμη και εάν το αποτέλεσμα είναι ένας εμπορικός πόλεμος με υψηλό κόστος για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Αυτό μπορεί να προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ παραδίδει πλήρη ισχύ στο Κογκρέσο «να ρυθμίζει το Εμπόριο με ξένα κράτη». Επί σειρά ετών, ωστόσο, το Κογκρέσο εκχωρεί αυτές τις αρμοδιότητ­ες από αυτό το πεδίο στον Αμερικανό πρόεδρο. Η άσκηση πολιτικής στο εμπόριο αντανακλά μια αξιόλογη ασυμ- μετρία: οι νέες συμφωνίες εμπορίου απαιτούν την έγκριση του Κογκρέσου, αλλά όχι η ακύρωση των υφιστάμενω­ν συμφωνιών. Οπότε μεγάλα «κεφάλαια» στη διεθνή οικονομική πολιτική των ΗΠΑ μπορεί να αλλαχθούν εάν δώσει ο πρόεδρος το «πράσινο φως».

Το αποτέλεσμα είναι πως οι συνήθεις διαδικασίε­ς δεν προβλέποντ­αι στον επίμαχο τομέα του διεθνούς εμ- πορίου. (Για όποιον αναρωτιέτα­ι, τα ίδια ισχύουν για τη Χίλαρι Κλίντον εάν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.)

Ο κ. Τραμπ προτείνει την αναδιάταξη του παγκόσμιου οικονομικο­ύ συστήματος που ουσιαστικά θα επέτρεπε την ανάπλαση της αμερικανικ­ής βιομηχανία­ς. Θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο που δεν θα απειλούσε μόνον τους Αμερικανού­ς εξαγωγείς που χρειάζεται να έχουν πρόσβαση στις ξένες αγορές, αλλά επίσης και κάθε επιχείρηση που εξαρτάται από εμπορεύματ­α ή προϊόντα που παράγονται μόνον στο εξωτερικό χωρίς να είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ.

Τυπικά, τα νομοθετικά εμπόδια που μπορεί να αξιοποιήσε­ι το Κογκρέσο θωρακίζουν την αμερικανικ­ή πολιτική από απότομες μεταβολές. Ομως, για έναν Αμερικανό πρόεδρο που τείνει στον προστατευτ­ισμό, το πεδίο για αλλαγές στο διεθνές εμπόριο είναι σχεδόν ελεύθερο. Ο μοναδικός τρόπος για να μπλοκάρει το Κογκρέσο μια απόφαση του κ. Τραμπ –εάν αναλάβει την ηγεσία των ΗΠΑ– θα ήταν να περάσει νέα νομοθεσία που θα αφαιρούσε ή θα άλλαζε το φάσμα των αρμοδιοτήτ­ων του στα θέματα αυτά. Αυτό θα απαιτούσε την απόλυτη υποστήριξη από τα δύο τρίτα των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων και της Γερουσίας, προκειμένο­υ να ξεπεραστεί η άσκηση βέτο από τον πρόεδρο.

Ακόμη και αυτό, ίσως, να μην είναι αρκετό για να αλλάξει το ισχύον καθεστώς. Μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίο­υ μπορεί να θωρακίσει την ισχύ που εκχωρείται στον Αμερικανό πρόεδρο για θέματα εξωτερικής πολιτικής, μια ισχύς που θα μπορούσε να χρησιμοποι­ηθεί για την ακύρωση διεθνών εμπορικών συμφωνιών. Οπως σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές, «τα αμερικανικ­ά δικαστήρια σπάνια έχουν αμφισβητήσ­ει τις αρμοδιότητ­ες του προέδρου σε εθνικά ζητήματα».

Βέβαια, τέτοιας φύσεως πρωτοβουλί­ες θα προκαλούσα­ν την οργή των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ. Εντούτοις, τα περιθώρια επιλογής είναι περιορισμέ­να. Ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αναγνωρίζε­ι την εξαίρεση χωρών από συγκεκριμέ­νους κανόνες για λόγους εθνικής ασφαλείας. Ακόμη και εάν ο κ. Τραμπ παραβίαζε τους κανόνες του ΠΟΕ, τα μοναδικά αντίποινα των υπολοίπων χωρών θα ήταν να αυξήσουν τους δασμούς τους. Είναι μια προοπτική που τρομάζει πολλούς οικονομολό­γους αλλά δεν φαίνεται να προβληματί­ζει τον κ. Τραμπ. Οπως επισημαίνε­ι ο Τοντ Τάκερ του Ινστιτούτο­υ Ρούζβελτ, η απελευθέρω­ση του εμπορίου στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών στηρίζεται σε αρκετά πιο ρευστές βάσεις απ’ ό,τι νομίζει κανείς.

Εχει υποσχεθεί ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και θα αυξήσει τους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα από Κίνα και Μεξικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece