Kathimerini Greek

Προσδοκίες για υψηλές αποδόσεις από την άνοδο του τουρισμού

-

Σε ξενοδοχεια­κά και τουριστικά καταλύματα αναμένεται να επικεντρωθ­ούν τα επόμενα πέντε χρόνια οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές που εξετάζουν τοποθέτηση κεφαλαίων στην εγχώρια αγορά ακινήτων, καθώς σε ποσοστό 57%, οι επενδυτές εκτιμούν ότι η συγκεκριμέ­νη κατηγορία ακινήτων θα προσφέρει τις καλύτερες προοπτικές επενδύσεων. Ακολουθούν οι παραθεριστ­ικές κατοικίες με ποσοστό της τάξεως του 43%. Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων ΝΑΙ Hellas. Αλλωστε, στις εν λόγω κατηγορίες ακινήτων εντοπίζοντ­αι και οι σημαντικότ­ερες επενδυτικέ­ς πρωτοβουλί­ες για την αξιοποίηση εκτάσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, καθώς η ζήτηση είναι δεδομένη, σε αντίθεση με άλλους κλάδους της αγοράς ακινήτων.

Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Algean Property, εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων που διαθέτει και διεθνή παρουσία, ανέφερε ότι τα πολυτελή ξε- νοδοχειακά ακίνητα είναι ο πλέον ελκυστικός κλάδος για τους ξένους επενδυτές, αλλά και τις διεθνείς ξενοδοχεια­κές αλυσίδες. Οι προορισμοί

Το ενδιαφέρον περιστρέφε­ται γύρω από γνωστούς παραθεριστ­ικούς προορισμού­ς, ενώ αυξημένη είναι τα τελευταία δύο χρόνια και η ζήτηση για την αγορά της Αθήνας, η οποία καταγράφει αυξημένες τουριστικέ­ς ροές. Παρ’ όλα αυτά και η Algean Property διαπιστώνε­ι μειωμένο αριθμό συναλλαγών, δυσανάλογο του ενδιαφέρον­τος που εκφράζεται, γεγονός που αποδίδει στην αναντιστοι­χία μεταξύ των τιμών που ζητούν οι πωλητές κι εκείνων που είναι διατεθειμέ­νοι να καταβάλουν οι αγοραστές. «Η πλειονότητ­α των ιδιοκτητών ξενοδοχείω­ν είναι εύπορες ελληνικές οικογένειε­ς και όχι τυπικοί επενδυτές ξενοδοχείω­ν, με αποτέλεσμα να περιπλέκετ­αι η διαδικασία της αγοραπωλησ­ίας», τονίζει χαρακτηρισ­τικά η Algean.

Σύμφωνα με την εταιρεία, κατά τη διάρκεια του 2015, ο κύριος όγκος των συναλλαγών πραγματοπο­ιήθηκε μεταξύ ξένων θεσμικών επενδυτών και των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες ρευστοποίη­σαν ξενοδοχεία που περιήλθαν στα χέρια τους λόγω χρεών των ιδιοκτητών τους. Η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τα προσεχή χρόνια, καθώς οι τράπεζες αναμένεται να διαθέσουν ξενοδοχεια­κά ακίνητα προς πώληση, τα οποία είχαν δοθεί ως εγγύηση για τη λήψη δανείων, που σήμερα είναι μη εξυπηρετού­μενα. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι αρνητικό ρόλο στην αύξηση των συναλλαγών διαδραματί­ζουν, επίσης, το ασταθές φορολογικό καθεστώς, η αύξηση του ΦΠΑ σε δημοφιλείς νησιωτικού­ς προορισμού­ς, η έλλειψη χρηματοδότ­ησης και οι καθυστερήσ­εις που καταγράφον­ται στις σχεδιαζόμε­νες αναπτύξεις τουριστικώ­ν θερέτρων (που θα μπορούσαν να προσφέρουν πρόσθετο προϊόν κατάλληλο για αγορά από επενδυτές), λόγω της γραφειοκρα­τίας και της δυσκολίας έκδοσης οικοδομικώ­ν αδειών.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν τοπικοί φορείς, η ζήτηση για ξενοδοχεια­κές υποδομές στην Ελλάδα είναι τεράστια, καθώς αν δεν προστεθούν νέες κλίνες, οι πληρότητες των ξενοδοχείω­ν στους δημοφιλείς προορισμού­ς θα ανέλθουν σε 95% ήδη από το 2018 και μετά. Είναι χαρακτηρισ­τική, άλλωστε, και σχετική έρευνα της εταιρείας συμβούλων McKinsey, βάσει της οποίας η Ελλάδα θα πρέπει να προσελκύσε­ι και να υλοποιήσει συνολικές επενδύσεις της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ ετησίως στον κλάδο του τουρισμού (θέρετρα, υποδομές και ξενοδοχεία), προκειμένο­υ να «ξεκλειδώσε­ι» τη δυναμική της στην παγκόσμια αγορά και να αναδείξει τον κλάδο στη βαριά βιομηχανία της χώρας.

 ??  ?? Σύμφωνα με έρευνα, η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 3,5 δισ. ετησίως στον τουρισμό.
Σύμφωνα με έρευνα, η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 3,5 δισ. ετησίως στον τουρισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece